Ο Ελληνοαμερικανός Τζον Γεωργιλάς ή Ιωάννης Γεωργιλάκης, πήρε το μουσουλμανικό όνομα Γιαχία Άμπου Χασάν όταν εξισλαμίστηκε το 2001 ως φοιτητής.
Έφτασε να είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός στην ιεραρχία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Από τους τζιχαντιστές θεωρούνταν εξαίρετος θεολόγος και άριστος γνώστης του Κορανίου, του ισλαμικού νόμου της Σαρία, της κλασικής αραβικής γλώσσας και λογοτεχνίας.
Τον συνέδεε κοντινή σχέση με τον προηγούμενο εκπρόσωπο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Άμπου Μοχάμεντ Αλ Αντνάνι, ο οποίος σκοτώθηκε στις 30 Αυγούστου 2016 από αεροπορικό χτύπημα των Αμερικανών.
Το πρώτο όνομα που πήρε ως τζιχαντιστής μαρτυρούσε την ελληνική του καταγωγή
Όταν εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, ο Γεωργιλάς πήρε το πολεμικό ψευδώνυμο Γιαχία Αλ Μπαχρούμι.
Το όνομα αυτό απηχούσε την ελληνική του καταγωγή.
Το Γιαχία είναι η αραβική εκφορά του Ιωάννης και το επώνυμο Μπαχρούμι σημαίνει «Θάλασσα των Ρωμιών» (Μπαχ = θάλασσα και Ρούμι = Ρωμιός).
Την εποχή του Μωάμεθ οι Έλληνες αποκαλούνταν Ρωμιοί, δηλαδή Ρωμαίοι – οι υπήκοοι της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντίου).
Η «μπαχρούμι», ως θάλασσα των Ρωμιών, είναι η Μεσόγειος.
Ονομάστηκε, δηλαδή, Ιωάννης Θαλασσορωμιός ή Ιωάννης Μεσογειακός.
Ένας Έλληνας ισχυρός σαν τον «χαλίφη»
Απέκτησε τόσο μεγάλη δύναμη μεταξύ των μελών της οργάνωσης που λέγεται ότι έφθασε στο σημείο να απειλεί την εξουσία του αυτοανακηρυγμένου «χαλίφη» Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Ως ένθερμος οπαδός της αναβίωσης του χαλιφάτου, είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη ισχυρών τζιχαντιστικών κύκλων στη Συρία και στο Ιράκ, διατεθειμένους να τον υποστηρίξουν ακόμα και να ανατρέψει τον Μπαγκντάντι εάν αποτύγχανε να ανακηρύξει ένα ισλαμικό χαλιφάτο στα εδάφη που κατείχε η οργάνωση.
Παιδικά και νεανικά χρόνια
Ο Γιάννης ή Γιαχία γεννήθηκε το 1983 σε μια συντηρητική οικογένεια Ελληνοαμερικανών στο Τέξας.
Ο πατέρας του, Τίμοθι, είναι πρώην στρατιωτικός γιατρός, συνταγματάρχης ε.α. του αμερικανικού στρατού.
Ο πατέρας, Τίμοθι Γεωργιλάς, στρατιωτικός γιατρός, συνταγματάρχης ε.α.
Ως παιδί ο Γεωργιλάς υπέφερε από καλοήθεις όγκους και εύθραυστα οστά.
Ως έφηβος περιγράφεται ως ανήσυχος και απείθαρχος ενώ δεν παρέλειψε να πειραματιστεί και με ναρκωτικά.
Πώς ήρθε σε επαφή με το Ισλάμ
Ως φοιτητής φιλοσοφίας συναναστράφηκε με μουσουλμάνους που σπούδαζαν στην ίδια σχολή, στο κολέγιο «Blinn» του Τέξας και από αυτούς γνώρισε το ισλάμ.
Η σουνιτική θρησκεία του κίνησε το ενδιαφέρον και τελικά τον κέρδισε. Εξισλαμίστηκε το 2001.
Όχι πολύ καιρό μετά γνώρισε σε ένα φόρουμ μουσουλμάνων στο διαδίκτυο τη μετέπειτα σύζυγό του, την Χόγια Τζουντχούρι ή Τάνια, Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, επίσης φίλα προσκείμενη στους ισλαμιστές, για την οποία ταξίδεψε κρυφά στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2003 για να τη νυμφευθεί.
Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Δαμασκό της Συρίας για να μελετήσει την αραβική γλώσσα.
Μετά τον βρίσκουμε για ένα διάστημα στο Λονδίνο να ακολουθεί έναν Ιορδανό ισλαμιστή, τον Άμπου Ίσα, που είχε αυτονακηρυχθεί «χαλίφης».
Ο Άμπου Ίσα σύντομα τον απογοήτευσε και επέστρεψε στη Δαμασκό.
Επιστροφή στις ΗΠΑ
Τον Σεπτέμβριο του 2004 γύρισε στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του και τους συντηρούσαν οικονομικά οι γονείς του.
Εγκαταστάθηκαν στην Τοράνς της Καλιφόρνια, όπου ο Γεωργιλάς ήθελε να γίνει ιμάμης σε τοπικό τζαμί, αλλά κανένα τζαμί δεν τον ήθελε λόγω των εξτρεμιστικών του απόψεων.
Το 2005 επέστρεψε στο Τέξας όπου εργάστηκε στην εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων Rackspace.
Τον Απρίλιο του 2006 συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές και καταδικάστηκε σε 34 μήνες κάθειρξη επειδή προσπάθησε να θέσει εκτός λειτουργίας την ιστοσελίδα της «Αμερικανικής Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων», που φιλοξενούνταν στους διακομιστές Rackspace.
Όταν αποφυλακίστηκε μετακόμισε στην Αίγυπτο.
Στην Αίγυπτο αποκτά φήμη και οπαδούς
Εκεί εργάστηκε ως μεταφραστής μουσουλμανικών θρησκευτικών κειμένων στα αγγλικά και παράλληλα έκανε διαδικτυακά κηρύγματα στα αραβικά και στα αγγλικά, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην στρατολόγηση μουσουλμάνων δυτικών χωρών στον σουνιτικό εξτρεμισμό.
Απέκτησε τέτοια φήμη μέσω διαδικτύου, που ισλαμιστές από όλη την Ευρώπη ταξίδευαν στην Αίγυπτο για να τον γνωρίσουν προσωπικά.
Πέρασμα στη Συρία
Όταν τον Ιούνιο του 2013 ανατράπηκε στην Αίγυπτο η κυβέρνηση της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» υπό τον Μοχάμεντ Μόρσι, πήρε την οικογένειά του και πήγε στην Τουρκία (Αύγουστος 2013).
Από εκεί πέρασε, όπως χιλιάδες ακόμα ξένοι τζιχαντιστές, στη βόρεια Συρία, όπου ήδη μαινόταν δύο χρόνια ο εμφύλιος πόλεμος.
Η σύζυγός του δεν άντεξε την εμπόλεμη ζώνη, αρρώστησε τόσο η ίδια όσο και τα τρία παιδιά τους, με αποτέλεσμα να τα μαζέψει και να γυρίσει στο Τέξας.
Από τότε μένει με τους γονείς του Γεωργιλά και τα παιδιά κοντά στο Ντάλας.
Αργότερα η Τάνια πήρε διαζύγιο, αποκήρυξε τον τζιχαντισμό και προσχώρησε στον Ουνιταρισμό, μια αίρεση του λεγόμενου «φιλελεύθερου χριστιανισμού».
Η σύζυγος του Γεωργιλά με τα τρία παιδιά τους (αριστερά) σε φωτογραφία του 2017 και δεξιά ο Γεωργιλάς με σαρίκι ένοπλος.
Ο Γεωργιλάς παρέμεινε στη Συρία και πολέμησε στην πρώτη γραμμή.
Τραυματίστηκε σοβαρά και κρίθηκε ακατάλληλος για το μέτωπο, όμως ήταν ο ιδανικός για να αναλάβει την προπαγάνδα της οργάνωσης.
Από το 2015 και μετά υπήρξε υπεύθυνος του τζιχαντιστικού περιοδικού Dabiq, του επίσημου οργάνου του Ισλαμικού Κράτους, όπως και της διαδικτυακής προπαγάνδας προσηλυτισμού μουσουλμάνων της Δύσης και υποκίνησής τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε δυτικές χώρες.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο νέος επίσημος εκπρόσωπός του και στην ουσία δεύτερος στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε ο Άμπου Αλ Χασάν Αλ Μουχατζίρ.
Ο Άμπου Αλ Χασάν δεν είναι άλλος, σύμφωνα με μια ισχυρή θεωρία, από τον Γιάννη Γεωργιλά. Τουλάχιστον αυτό γράφεται σε μια σειρά από ξένα δημοσιεύματα.
Από το 2017 μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν νέα για τη δράση του Γιάννη Γεωργιλά, του ομογενή από το Τέξας, μέχρι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου που ανακοινώθηκε ο φόνος του «χαλίφη» από επιδρομή Αμερικανών κομάντος στο κρησφύγετό του.
Αργότερα, μέσα στην Κυριακή, οι Κούρδοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ανακοίνωσαν ότι εκτός από τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ, δηλαδή ίσως ο Γεωργιλάς.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι υπάρχει μια φήμη ότι ο Γεωργιλάς δεν έγινε ποτέ ο Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ και σκοτώθηκε το 2017, σε ηλικία 33 ετών, πολεμώντας τον συριακό στρατό στην έρημο της ανατολικής Συρίας, στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ.
Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι μία από τις τακτικές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ήταν να ανακοινώνει ή να παραδέχεται ψεύτικους θανάτους στελεχών του και να συνεχίζουν τη δράση τους με διαφορετικό πολεμικό ψευδώνυμο.
Σε κάθε περίπτωση μέσα στα επόμενα 24ωρα ίσως να έχει αποσαφηνιστεί η υπόθεση. Ίσως και να μη διαλευκανθεί ποτέ.
Υπάρχει ίσως μια πιθανότητα να βοηθήσει να λυθεί το μυστήριο η οικογένειά του στο Τέξας.
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/816491_o-ellinas-tzon-georgilas-o-andras-poy-skotothike-mazi-me-ton