Αλαζονεία, ήττα και χάος: Γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ με σφοδρότητα κατά του Μακρόν

- Advertisement -

«Καζάνι που βράζει» η Γαλλία μετά και την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και με εκτελεστικό βραχίονα την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να περάσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό που ανεβάζει τα όρια από τα 62 σε 64 έτη με τη χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος.

Παρόλο που χθες Πέμπτη (16/3), υπήρχαν φήμες πως ο Γάλλος πρόεδρος θα έθετε εκ νέου το νομοσχέδιο στην γαλλική Εθνοσυνέλευση για ψηφοφορία, γνωρίζοντας πως είναι καταδικασμένος να ηττηθεί, προσέφυγε για ακόμα μια φορά στο επίμαχο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος προκειμένου να ισχύσει με προεδρικό διάταγμα.

Έτσι, μετά και την ενεργοποίηση του 49.3, ο Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει μια πολιτική κρίση. Η αντιπολίτευση καταθέτει σήμερα προτάσεις μομφής, ενώ τα συνδικάτα ανακοινώνουν νέες κινητοποιήσεις.

Μετά τις ανακοινώσεις της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, χιλιάδες Γάλλοι βρέθηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας με την αστυνομία να επιδίδεται σε ακραία βία και να προχωρά σε 217 συλλήψεις μόνο στο Παρίσι.

«Παραδοχή αδυναμίας» γράφει ο διεθνής Τύπος

Ο γαλλικός Τύπος – και ο διεθνής γενικότερα – πάντως δεν υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την επιλογή του 49.3 άρθρου του Συντάγματος από τον Μακρόν.

«Παραδοχή αδυναμίας», «αποτυχία», «απομωνομένος ο Μακρόν», είναι μερικοί από τους τίτλους των διεθνών μέσων.

Μάλιστα, τα γαλλικά μέσα δεν χαρίζονται στον Γάλλο πρόεδρο δείχνοντάς του το δάχτυλο για την πολιτική και κοινωνική κρίση που απειλεί την χώρα.

«Απομωνομένος ο Μακρόν μετά την εφαρμογή του άρθρου 49.3» γράφει στο πρωτοσελίδό της η Le Figaro.

εμανουελ μακρον συνταξιοδοτικο γαλλια προταση μομφης

Οι New York Times γράφουν «η σύγκρουση για τις συντάξεις αποκαλύπτει έναν αποδυναμωμένο και πιο απομονωμένο Μακρόν», και η γερμανική Die Zeit κυκλοφορεί με τίτλο «αυτή η μεταρρύθμιση θα βαρύνει τη χώρα για πολύ καιρό».

«Μηδενικό πολιτικό κέρδος, μεγάλο κοινωνικό κόστος. Η αποτυχία μιας τακτικής είναι ένα σημάδι, επιπλέον, της κραυγαλέας μοναξιάς του Προέδρου», γράφει η Florence Chédotal στο La Montagne. «Τώρα, πώς να ανακτήσει τον έλεγχο όταν η μητέρα των μεταρρυθμίσεων καταλήγει έτσι; αναρωτιέται η ίδια, παραπέμποντας σε μια «καταστροφική ακολουθία όπου η ομίχλη πυκνώνει».

«Ο ίδιος ο Eμανουέλ Μακρόν έχει κολλήσει σε ένα πολιτικό αδιέξοδο», παρατηρεί ο Patrick Jankielewicz στο La Voix du Nord. «Αν ήταν απαραίτητο να σωθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υπήρχε μόνο ένας τρόπος να γίνει: ήταν απαραίτητο να πάμε σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση που προφανώς δεν θα περνούσε, αλλά στην πολιτική μερικές φορές είναι καλύτερο να πέφτεις με τιμές παρά να στέκεσαι με δύναμη και χωρίς δόξα με κίνδυνο να ρίχνεις βενζίνη στην κοινωνική φωτιά», συνεχίζει.

Ίδια ανησυχία και για τη Liberation , της οποίας το άρθρο του Dov Alfon πιστεύει ότι «η αστάθεια που η «παράνομα κερδισμένη» μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ωθεί τη Γαλλία, τη δημοκρατία και τους εργάτες της σε κενό». «Ο Πρόεδρος θα μπορούσε να σώσει τη μέρα ανακοινώνοντας ότι ο νόμος δεν θα ισχύσει με αυτόν τον αντιδημοκρατικό τρόπο που πέρασε. Αλλά δεν είναι το στυλ του να ακούει τους Γάλλους», σημειώνει δηκτικά.

Κριτική άσκησε και η ισπανική El Pais. «Η χρήση του 49.3 συμβολίζει την αποτυχίας και φέρνει μια βαθιά θεσμική κρίση», σημειώνει η Ana Fuentes.

Γράφει η πρώην ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας στο Παρίσι, «ο Μακρόν, του οποίου η δημοτικότητα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, πάντα αμφισβητούμενος για τον αγέρωχο χαρακτήρα του και αποκομμένος από το δρόμο, μπήκε στην ίδια φάση με τους προκατόχους του Αλέν Ζιπέ, το 1995, και τον Νικολά Σαρκοζί, το 2010, όταν επίσης αναμόρφωσαν και τις συντάξεις».

Καταθέτει πρόταση μομφής η αντιπολίτευση

Ο Μακρόν δεν έκανε κανένα δημόσιο σχόλιο την Πέμπτη, αλλά το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε «Δεν μπορεί να παίζει κανείς με το μέλλον της χώρας».

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής εντός 24 ωρών κι εφόσον συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 289 ψήφους ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.

Ήδη το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν και οι ακροδεξιοί της Μαρίν Λεπέν έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε πρόταση μομφής. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η LIOT, μικρή κοινοβουλευτική ομάδα, που ζήτησε την απόσυρση της απόφασης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Το MoDem που αποτελεί κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε την προεδρική καμπάνια έχει ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 με τον Ερβάν Μπαλανάν να δηλώνει «ήταν ένα σοκ. Ήταν λάθος να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο» με άλλον βουλευτή να τονίζει ότι πρόκειται για παραδοχή αδυναμίας και να προειδοποιεί με πολιτική κρίση.

Οι Ρεπουμπλικανοί, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Κιοτί, δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής (καταμετρώνται μόνο τα υπέρ και όχι τα κατά), όμως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Ήδη ο Ορελιέν Πραντιέ δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης σχολιάζοντας «εάν η κυβέρνηση είχε ακούσει την κοινωνία δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

www.ieidiseis.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα