Νοέμβριος 4, 2023. Ελλάδα.
Ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» γράφει ότι ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, «εποπτεύει ένα τεράστιο οικονομικό δίκτυο…ενώ ζει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το χάος και τη βία της Γάζας».
Ο Χανίγιε (61 ετών), υπόκειται σε οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2018, αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση ως μέρος ενός ευρύτερου πολέμου κατά της Χαμάς, ειδικά μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε το κίνημα στο Ισραήλ, το οποίο η Ουάσιγκτον ορίζει ως τρομοκρατία κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που άφησε περίπου 1.400 νεκρούς, οι περισσότεροι άμαχοι.
Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά του χρηματοπιστωτικού δικτύου της Χαμάς, όπως το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να το εξαλείψει στρατιωτικά.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ταξίδεψαν πρόσφατα στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και την Ευρώπη ως μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας για τη βελτίωση των πηγών χρηματοδότησης της Χαμάς.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγορούν τους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς ότι ζουν «στη χλιδή», συμπεριλαμβανομένης του Χανίγιε, ο οποίος ζει στο Κατάρ, το οποίο είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και τώρα προσπαθεί να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση περισσότερων από 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.
Ο Μαρκ Γουάλας, εκτελεστικός διευθυντής της United Against Nuclear Iran και πρώην ανώτερος αξιωματούχος στην κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα: «Ο Χανίγιε είναι πραγματικά σημαντικός, γιατί είναι ένας από τους ανθρώπους όπως ο Μπιν Λάντεν από αυτήν την ιστορία».
Πρόσθεσε, «Δεν είναι σωστό γι’ αυτόν να ζει στο Κατάρ με χλιδή. Η Ντόχα πρέπει να τον παραδώσει».
Αν και το κίνημα και οι ηγέτες του αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις από το 1995, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόσφατα νέες κυρώσεις εναντίον μιας ομάδας ανώτερων ηγετών της Χαμάς «σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη ροή κεφαλαίων που τροφοδότησαν την επίθεσή του στο Ισραήλ», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι η προσωπική περιουσία του Χανίγιε υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ανεξάρτητοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Τα οικονομικά της Χαμάς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη φοβερή φτώχεια που βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας, ακόμη και πριν ο ισραηλινός στρατός αρχίσει τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Χανίγιε γνώριζε εκ των προτέρων για αυτήν την αιματηρή επίθεση, καθώς οι ειδικοί διαφέρουν ως προς τον βαθμό ελέγχου του πολιτικού βραχίονα του κινήματος Χαμάς επί της στρατιωτικής του ηγεσίας που δρα στη Γάζα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Wally Adeyemo, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε: «Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνεται έντονα στην εξάρθρωση των χρηματοπιστωτικών δικτύων της Χαμάς».
Πρόσθεσε ότι η Χαμάς επιδιώκει εδώ και καιρό να καταστρέψει το Ισραήλ και να επιτεθεί σε όσους δεν ανήκουν στην ιδεολογία της.
Συνέχισε τονίζοντας: «Αυτές οι ομάδες χρειάζονται οικονομικούς πόρους για να τροφοδοτήσουν το μίσος τους και για να το κάνουν, έχουν αναπτύξει τρόπους πρόσβασης ή παράκαμψης των χρηματοπιστωτικών μας συστημάτων».
Σύμφωνα με τον Matthew Levitt, πρώην αξιωματούχο στο Υπουργείο Οικονομικών που διαχειρίζεται επί του παρόντος το σχέδιο Reinhardt για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Χαμάς, επιβάλλοντας φόρους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, με δασμούς έως και 20% στις εισαγωγές, συγκεντρώνει έως και 400 εκατομμύρια δολάρια το έτος.
«Τεράστιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο»
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ότι η Χαμάς διαθέτει επίσης ένα τεράστιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο «αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, και πιθανώς ακόμη και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με περιουσιακά στοιχεία στο Σουδάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. όπως και σε άλλες χώρες».
Επιπλέον, η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται τον Ροτ, διευθυντή της οργάνωσης «Ένωση Ενάντια στο Πυρηνικό Ιράν», ο οποίος είπε ότι η Χαμάς «λαμβάνει έως και 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως τέλη λαθρεμπορίου στη μαύρη αγορά».
Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το Ιράν παρέχει έως και 120 εκατομμύρια δολάρια σε παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι λαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια και από άλλες διεθνείς πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.
«Συνολικά, η Χαμάς ξοδεύει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τις κυβερνητικές επιχειρήσεις στη Γάζα», είπε ο Ροτ.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό στη Γάζα από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της λωρίδας το 2007 μετά από μια σύγκρουση με τη Φατάχ, το πολιτικό κόμμα που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη.
Αυτοί οι περιορισμοί έβλαψαν τους απλούς πολίτες της Γάζας και απέκοψαν τους Παλαιστίνιους από το διεθνές οικονομικό σύστημα.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επαναλαμβάνει: «Ωστόσο, τα απαγορευμένα διεθνή οικονομικά κανάλια της Χαμάς έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία την απαιτούσε να πληρώσει για στρατιώτες, πυρομαχικά και άλλα όπλα για να διεισδύσουν στις γραμμές των IDF και στο σύστημα τεχνολογικής επιτήρησης στα σύνορα».
Στις 18 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε υποστηρικτές της Χαμάς και «οικονομικούς βοηθούς» που αναφέρονται στο πολιτικό γραφείο του κινήματος.
Ο Χανίγιε γεννήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό
Ο Χανίγιε γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, στη δυτική Λωρίδα της Γάζας, από γονείς πρόσφυγες από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1948.
Συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις κατά την πρώτη ιντιφάντα το 1987 και στη συνέχεια φυλακίστηκε ξανά το 1988.
Ο Χανίγιε ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της Χαμάς, ενώ οι αναφορές ανέφεραν ότι τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2003 σε κατοικημένη περιοχή στην πόλη της Γάζας.
Ο Χανίγιε εξελέγη αρχηγός της Χαμάς από το ανώτατο συμβούλιο του κινήματος, του οποίου ο πλήρης κατάλογος των μελών είναι άγνωστος.
Αυτό το συμβούλιο προώθησε τον Χανίγιε στη θέση του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου το 2017 και ξανά το 2021, δίνοντάς του μια ακόμη τετραετή θητεία.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε λίγο μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, ο Χανίγιε εμφανίστηκε στο γραφείο με μια ομάδα περίπου δέκα ανδρών, οι οποίοι έβλεπαν εικόνες στην τηλεόραση των μαχητών του κινήματος να επιτίθενται στο Ισραήλ.
«Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν κατηγορήσει σε αρκετές περιπτώσεις την ηγεσία της Χαμάς ότι απολαμβάνει έναν πολυτελή τρόπο ζωής εκτός της Γάζας, ενώ οι απλοί Παλαιστίνιοι υφίστανται τις συνέπειες των ενεργειών της ένοπλης οργάνωσης», ανέφερε η εφημερίδα.
—