© (RAFAEL ADVANCED SYSTEMS)
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτρέψει στο Βερολίνο να προμηθεύσει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους που έχουν αναπτυχθεί από το Ισραήλ. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο Axios την Τετάρτη ότι το Ισραήλ απέρριψε αυτό το αίτημα.
Οι πύραυλοι, οι οποίοι παράγονται στη Γερμανία και θα μεταφερθούν στο Κίεβο από τη γερμανική κυβέρνηση, παράγονται με ισραηλινή τεχνολογία με ισραηλινή άδεια, εξηγείται στην έκθεση. «Σύμφωνα με την άδεια, το Ισραήλ πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε μεταφορά των πυραύλων σε τρίτο μέρος», προστίθεται στην έκθεση.
Το Ισραήλ “έχει λάβει προοδευτικά μια πιο θέση υπέρ της Ουκρανίας εν μέσω της πίεσης των ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ προσπαθούσε να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή μεταξύ των ανησυχιών των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει στείλει ακόμη προηγμένα όπλα στην Ουκρανία, όπως έχουν κάνει πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Amir Eshel, γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον, DC, πριν από δύο εβδομάδες για να συναντηθεί με αξιωματούχους Άμυνας των ΗΠΑ. Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτικής, Colin Kahl, συναντήθηκε με τον Eshel και τον ρώτησε εάν το Ισραήλ θα έδινε άδεια στη Γερμανία να μεταφέρει τους αντιαρματικούς πυραύλους του «Spike» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους, σημειώνει η έκθεση.
Ο Eshel αρνήθηκε το αίτημα, πρόσθεσε η έκθεση, εξηγώντας ότι λόγω ανησυχιών ότι θα υπάρξουν ρωσικές απώλειες από ισραηλινά όπλα, το Ισραήλ θα προμηθεύσει στην Ουκρανία μόνο μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας
Το Ισραήλ έχει ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της υποστήριξης της Ουκρανίας και του να υποστούν βλάβη οι σχέσεις του με την Ρωσία, έναν σημαντικό περιφερειακό σύμμαχο. Η Ρωσία και το Ισραήλ συνεχίζουν να συνεργάζονται στην Συρία στον τομέα της ασφάλειας, όπου οι αντι-ισραηλινές δυνάμεις από το Ιράν και αλλού συνεχίζουν να αποτελούν απειλή.
Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid καταδίκασε μια σφαγή στις αρχές Απριλίου στην Bucha της Ουκρανίας – μια σφαγή που προφανώς διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες και επομένως έγκλημα πολέμου – ο υπουργός Οικονομικών Avigdor Liberman προσπάθησε να κάνει πίσω από τη θέση αυτή του Ισραήλ για να μην ενοχλήσει τη ρωσική κυβέρνηση.
«Όλοι καταδικάζουμε τα εγκλήματα πολέμου», είπε ο Λίμπερμαν στο Army Radio απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σφαγή της Μπούτσα.
«Υπάρχουν αμοιβαίες κατηγορίες εδώ: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία και η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία…» Αντί να καταδικάζουμε τη μία πλευρά, είπε, «Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένας αιματηρός πόλεμος εκεί και πρέπει να διατηρήσουμε την ηθική θέση του Ισραήλ και, την ίδια στιγμή, τα συμφέροντά μας».
Ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett είχε προηγουμένως καταδικάσει τη σφαγή της Bucha χωρίς να κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.
Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Eva-Maria Liimets είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει εμποδίσει το κράτος της Βαλτικής Εσθονίας να δώσει ισραηλινά όπλα στην Ουκρανία, σε αντίθεση με αναφορές που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος.
«Μέχρι στιγμής, έχουμε πάρει άδεια από όλες τις χώρες προέλευσης για αυτό που θέλαμε να δωρίσουμε», είπε η Λίιμετς, προσθέτοντας ότι «κάθε χώρα που έχει αμυντικούς πυραύλους θα πρέπει να υποστηρίξει την Ουκρανία και να δωρίσει ή να πουλήσει όπλα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί η Ουκρανία αγωνίζεται για τις δημοκρατικές αξίες. Νομίζω ότι αξίζουν τη βοήθεια άλλων δημοκρατιών σε αυτόν τον αγώνα».
Ο Lahav Harkov συνέβαλε σε αυτήν την έκθεση.