Η υποψήφια για τη γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν / Φωτογραφία: AP Photo/Jeremias Gonzalez
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΥ
Τι θα γινόταν αν δοθεί η ευκαιρία στην επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, να πραγματοποιήσει τις προτάσεις της;
Η ημερομηνία είναι 25 Μαΐου 2022. Η Μαρίν Λεπέν είναι πρόεδρος της Γαλλίας για λιγότερο από έναν μήνα. Οι ηγέτες της Ευρώπης, ομόλογοί της πλέον, μόλις και μετά βίας έχουν συνέλθει από το σοκ των γαλλικών προεδρικών εκλογών όταν εκείνη φτάνει στις Βρυξέλλες για το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό.
Διπλωμάτες και δημοσιογράφοι την κοιτούν με κάποια δυσπιστία, την ώρα που η αρχηγός του κόμματος Εθνική Συσπείρωση βγαίνει λαμπερή από το προεδρικό της αυτοκίνητο μπροστά από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Γαλλίας. Ένας φρουρός την αναγγέλλει ως «Madame la présidente de la République» («Η κυρία πρόεδρος της Δημοκρατίας») και η Λεπέν, μέχρι πρότινος ισόβια αουτσάιντερ που κατάφερε στην τρίτη της προσπάθεια να αναλάβει την εξουσία, χαμογελάει ακόμα πιο πλατιά.
Υπάρχει μια ψύχρα στον αέρα, καθώς η αρχηγός της ακροδεξιάς περπατά μέχρι το βήμα στην κύρια αίθουσα υποδοχής της πρεσβείας. Πολλά από αυτά που πρόκειται να πει είναι γνωστά από το προεδρικό της πρόγραμμα, αλλά αρκετά παραμένουν άγνωστα. Τι θα κάνει πρώτα; Θα φανεί μαχητική ή συμφιλιωτική; Η αρχηγός της Εθνικής Συσπείρωσης ξεκινά αρκετά φιλικά, αστειευόμενη ότι «μερικοί από εσάς θα εκπλαγείτε που δεν ανέβηκα σε ένα άλογο, όπως η Ιωάννα της Λωραίνης, για να διεκδικήσω αυτή τη γη για τη Γαλλία».
Όμως, η διάθεση σύντομα γίνεται πιο σκοτεινή, καθώς η Λεπέν καταπιάνεται με την ομιλία της και εκθέτει μεθοδικά τα σχέδιά της για την εκ των έσω διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αξιωματούχοι της ΕΕ: Η Λεπέν θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ευρώπη
Αυτό το άρθρο είναι ένα προϊόν μυθοπλασίας, αλλά οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που αποδίδονται στη Λεπέν βασίζονται στη γλώσσα και τις προτάσεις που η ίδια προωθεί, με τη μία ή την άλλη μορφή, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος του Εθνικού Μετώπου από τον πατέρα της, το 2010.
O Ζαν Μαρί Λεπέν με τις κόρες του Μαρίν, Ζαν και Μαρί Καρολίν / Φωτογραφία: AP
Για να φανταστούμε έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματιστεί αυτό το σενάριο -και πώς ίσως θα αντιδρούσε η Ευρώπη-, το POLITICO μίλησε με μια σειρά από διπλωμάτες της ΕΕ, νομικούς εμπειρογνώμονες και βοηθούς της Λεπέν, καθώς και με πολιτικούς από άλλες χώρες της ΕΕ, και συγκεκριμένα τη Γερμανία. (Από αυτό το σημείο και μετά, τα αποσπάσματα που γράφονται με πλάγια γράμματα είναι φανταστικά.)
Παρόλο που οι λεπτομέρειες της αξιολόγησής τους ποικίλλουν, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με την άποψη του Γερμανού βουλευτή των Πρασίνων, Anton Hofreiter, προέδρου της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Bundestag, ο οποίος περιέγραψε τις συνέπειες μιας νίκης της Λεπέν ως «μοιραίες» για την Ευρώπη. «Θα έθετε σε μαζικό κίνδυνο την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και φυσικά θα ήταν τεράστιο πρόβλημα για την οικονομική συνεργασία στην ΕΕ, για θέματα όπως οι μελλοντικές τεχνολογίες, η προστασία του κλίματος ή η εξωτερική πολιτική», ανέφερε ο Hofreiter.
Για τη Λεπέν, η κυριαρχία της Γαλλίας δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αρχή της ΕΕ
Ο πρεσβύτερος Λεπέν δεν ασχολήθηκε ποτέ ιδιαίτερα με την ΕΕ, αλλά η κόρη του έχει εμμονή με αυτήν. Μαζί με τη σταυροφορία της ενάντια στον «ισλαμικό φονταμενταλισμό», το μίσος για τις «Βρυξέλλες» και οι «υπαγορεύσεις των γραφειοκρατών της ΕΕ» αποτελούν μόνιμα ζητήματα για αυτήν, τα οποία χρονολογούνται από την πρώτη της προεδρική υποψηφιότητα, το 2012. Στο επίκεντρο είναι η πεποίθησή της ότι η κυριαρχία της Γαλλίας δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αρχή της ΕΕ· πρέπει να την αντικαταστήσει και να την προσπεράσει.
Στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος Λεπέν ανακοινώνει ότι ουσιαστικά θα καταργήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ, μετατρέποντάς την σε Γραμματεία για τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα μειώσει αμέσως τη συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Θα εισαγάγει στο Σύνταγμα την έννοια της εθνικής προτεραιότητας, που ευνοεί τους Γάλλους υπηκόους έναντι των αλλοδαπών για την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Θα αγνοήσει τη Συνθήκη Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων μέσα στο μπλοκ και θα επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους. Ακόμη, θα ρωτήσει τον γαλλικό λαό μέσω δημοψηφίσματος εάν θέλει το δίκαιο της ΕΕ να παραμείνει ανώτερο από το γαλλικό ή να διεκδικήσει εκ νέου τη νομική του κυριαρχία.
Τέλος, επιφυλάσσει την πιο αιχμηρή πλευρά της για τους δικαστές που κάθονται στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Και σε εσάς, δικαστές που κάθεστε στο Λουξεμβούργο και φαντάζεστε ότι είστε οι κύριοι της Ευρώπης, λέω το εξής: Δεν θα σας αρέσει το πρόγραμμα της προέδρου Λεπέν, αλλά θα καταλήξετε να λυγίσετε στη θέληση του λαού».
«Να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί»
Το αν η Λεπέν μπορεί πραγματικά να προωθήσει τις προτάσεις της (οι ειδικοί επί του νόμου θα σπεύσουν να πουν ότι δεν μπορεί) είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός θέματος. Η ΕΕ έχει επιβιώσει με ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις στο παρελθόν-όπως ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, το Κίνημα 5 Αστέρων της Ιταλίας, το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης στην Πολωνία, ακόμα και η Βρετανία πριν από το Brexit-, αλλά ποτέ δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια ολομέτωπη επίθεση από μια χώρα με το μέγεθος και το βάρος της Γαλλίας.
Στην αίθουσα επικρατεί πανικός, καθώς οι υποστηρικτές της Λεπέν, συγκεντρωμένοι στην πρώτη σειρά, τραγουδούν μελωδικά «Marine, présidente», ξεχνώντας μέσα στον ενθουσιασμό τους ότι είναι ήδη πρόεδρος.
Όμως, οι διπλωμάτες και οι δημοσιογράφοι που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν αυτή τη στιγμή έχουν μείνει άφωνοι.
Ένας παλιός γνώριμος των Βρυξελλών μιλάει, γελώντας, σε έναν διπλωμάτη: «Κάποια προσφορά ειρήνης… Μοιάζει περισσότερο με τον στρατηγό MacArthur να διαβάζει τους όρους παράδοσης στο USS Missouri…».
«Τελείωσε», απαντά ένας Γερμανός διπλωμάτης. «Τώρα θα πρέπει να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».
iefimerida.gr