Τίτλος: Ψευδαισθήσεις.
Υπότιτλος: –
Συγγραφέας: Oliver Sacks / Όλιβερ Σάκς.
Διαστάσεις: 17 Χ 24
Σελίδες: 288
ISBN: 978-618-5289-33-1
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14-12-2018
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Οι ψευδαισθήσεις αποτελούν ένα από τα μεγάλα μυστήρια του ανθρώπινου μυαλού: Γιατί και πώς συμβαίνει να βλέπουμε, να μυρίζουμε, να ακούμε, να αισθανόμαστε, να γευόμαστε κάτι που δεν υπάρχει; Γιατί και πώς ενεργοποιούνται τα κυκλώματα της όρασης, της ακοής, της αφής, της γεύσης, της όσφρησης στο υπέροχα μεγαλειώδες αλλά και «πεισματάρικο» λειτουργικό σύστημα του ανθρώπου, το μυαλό;
Στα 15 κεφάλαια αυτού του πραγματικά συγκλονιστικού και «πολυαισθητηριακού» βιβλίου, o Oliver Sacks εξετάζει, με άμεση, κρυστάλλινη γλώσσα, το φαινόμενο ψευδαισθήσεις σε όλες τις πτυχές του. Ποια είναι η οργανική βάση τους; Ποιες ασθένειες, ποιες συνθήκες, ποια δεδομένα τις προκαλούν; Είναι παρανοϊκοί όσοι έχουν ψευδαισθήσεις ή μήπως πρόκειται για ένα από τα φυσιολογικά, υπό προϋποθέσεις, φαινόμενα της ανθρώπινης συνθήκης – και ας ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε;
Όμως ο μεγάλος επιστήμονας και συγγραφέας δεν σταματά εδώ. Συνδυάζοντας συγκινητικές ιστορίες και αφηγήσεις ασθενών, αποκαλυπτικές εξομολογήσεις προσωπικών εμπειριών, εντυπωσιακά επιστημονικά δεδομένα και συναρπαστικές αναφορές στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τη μουσική πάει πολλά βήματα παραπέρα: Ως πραγματικός δημιουργός διατυπώνει συμπεράσματα και προβληματισμούς ανατρεπτικά, σχεδόν αιρετικά, σχετικά με την ουσία της τέχνης, της θρησκείας αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας και της σχέσης μας μαζί της.
Ωστόσο, σε αυτό το τόσο εντυπωσιακό βιβλίο υπάρχει και κάτι που δεν είναι ψευδαίσθηση, που είναι 100% πραγματικό, απτό, σε κάθε σελίδα, σε κάθε παράγραφο. Η συμπόνια του Sacks για κάθε ατέλεια του ανθρώπου, οργανική ή ψυχολογική, μόνιμη ή παροδική. Και η ανυπέρβλητη πίστη του στο μεγαλείο του δώρου της ζωής, ειδικά όταν ο ζωντανός οργανισμός αντιμετωπίζει τους περιορισμούς της ύπαρξης – όπως είναι και οι ψευδαισθήσεις.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ο Oliver Sacks γεννήθηκε το 1933 στο Λονδίνο και πέθανε το 2015 στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε από το 1965. Σπούδασε νευρολογία στο Queen’s College της Οξφόρδης και ήταν κλινικός καθηγητής νευρολογίας στο NYU School of Medicine και στο Albert Einstein College of Medicicne. Τιμήθηκε με πολλές σημαντικές, διεθνείς διακρίσεις για το επιστημονικό του έργο. Υπέγραψε τα βιβλία: “Migraine” (1970), “Awakenings” (1973 – “Ξυπνήματα”, Καστανιώτης, 1996), “A Leg to Stand On” (1984), “The Man who Mistook his Wife for a Hat” (1985 – “Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο”, Καστανιώτης, 2000 – Άγρα 2011) “Hallucinations” (2012 – “Ψευδαισθήσεις”, Ροπή 2018), “On the Move: A Life” (2015 – “Εν κινήσει: Μια ζωή”, Ροπή 2016), “Gratitude” (μετά θάνατον, 2015 – “Ευγνωμοσύνη”, Πατάκης 2018) και “The River of Consciousness” (μετά θάνατον, 2018). κ.ά.
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Ο Harold Pinter και ο Peter Brook έγραψαν θεατρικά έργα βασισμένοι σε κείμενά του ενώ το “Αwakenings” (“Ξυπνήματα”) ήταν η βάση για την ομότιτλη ταινία με πρωταγωνιστές τον Robin Williams και τον Robert De Niro.
Στο αυτοβιογραφικό έργο του “Εν κινήσει: Μια ζωή” (Ροπή, 2016) όπου εστιάζει, με τρυφερά εξομολογητικό και αποκαλυπτικό τρόπο, στον ίδιο του τον εαυτό, αποκαλύπτονται κάποια από τα στοιχεία που έκαναν τον Sacks αγαπημένο των αναγνωστών σε όλον τον κόσμο, εδώ και δεκαετίες: Το χιούμορ και η γενναιόδωρη ειλικρίνειά του, η αναγεννησιακή πολυμάθειά του, η τόλμη και το θάρρος του να δημιουργεί συσχετίσεις, η ικανότητα να απολαμβάνει αλλά και να μεταδίδει τη χαρά της γνώσης, και βέβαια η αφοσίωση του στην εξερεύνηση των πιο εκπληκτικών πτυχών της ανθρώπινης συνθήκης και δημιουργικότητας.
Όμως, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Sacks, ως επιστήμονα αλλά και ως συγγραφέα, είναι αυτό: η συμπόνια με την οποία αντιμετωπίζει τις ατέλειες του ανθρώπου, τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο και η διάχυτη πεποίθησή του πως οι άνθρωποι είμαστε όχι μόνο τα ταλέντα και η δύναμή μας, αλλά και τα συμπτώματά μας.