Μετά τον Economist και το Bloomberg, σκανδαλώδεις εκφράσεις χρησιμοποίησε και το γερμανικό περιοδικό Stern στην ανάλυσή του για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία. Το περιοδικό που στοχεύει στον Πρόεδρο Ερντογάν κυκλοφόρησε με το εξώφυλλο «Kundakçı Erdoğan», «Εμπρηστής Ερντογάν».
Μετά το βρετανικό περιοδικό The Economist, τώρα και το γερμανικό περιοδικό Stern εμφανίστηκε με ένα αμφιλεγόμενο εξώφυλλο.
Το γερμανικό περιοδικό χρησιμοποίησε σκανδαλώδεις εκφράσεις στην ανάλυσή του για τις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία.
To Στερν, το οποίο εμφανίστηκε στους αναγνώστες του με το εξώφυλλο «Εμπρηστής Ερντογάν», δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν αγωνίζεται αδίστακτα για να παραμείνει στην εξουσία: Στη χώρα του, στη Συρία αλλά και στη Γερμανία».
Το άρθρο έλεγε: «Διαπραγματεύεται με τον Πούτιν και τη Δύση, μειώνει το ΝΑΤΟ και ξεκινά έναν πόλεμο στη Συρία».
Υπογραμμίζοντας πως ο Ερντογάν εμφανίστηκε στη διεθνή σκηνή, το Στερν σχολίασε: «Αλλά πρέπει να παλέψει ακατάπαυστα για την εξουσία στο εσωτερικό του».
Το γερμανικό περιοδικό, το οποίο έλεγε, “Ο Ερντογάν κρατά πολλά σχοινιά από την Ουκρανία στη Συρία και χρησιμοποιεί τη δύναμή του”, συμπεριέλαβε και τα ακόλουθα στο άρθρο:
«Θα δεχτεί ο Ερντογάν μια εκλογική ήττα; Ο κομματικός του εταίρος, το MHP, είναι τόσο εδραιωμένο στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας που ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία παρά την προτίμηση του κοινού για το αντίθετο ».
Μετά τη σκανδαλώδη ενέργεια στη Σουηδία, το κλείσιμο της πόρτας του ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν στη Σουηδία, ήρθε πρόταση από το Bloomberg, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.
Γράφοντας ένα άρθρο με τίτλο «Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αφήσει τον Ερντογάν να καθυστερήσει τη διεύρυνση», το Bloomberg συνέκρινε την Τουρκία με μια «χώρα που βρίσκεται σε ανοδική πορεία» λόγω των απαιτήσεών της από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Στη συνέχεια του άρθρου, με τίτλο «Το ΝΑΤΟ πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη συζήτηση και να δεχθεί άνευ όρων τα νέα μέλη του», αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθούσε να λάβει υποστήριξη από την εθνικιστική βάση του πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία. και δεν έκανε βήμα πίσω.
Υποστηρίζοντας ότι το πείσμα της Τουρκίας έθεσε σε κίνδυνο και την ασφάλεια της Ευρώπης, το Bloomberg έγραψε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έπρεπε να επιλύσουν αυτό το αδιέξοδο και έκανε την ακόλουθη εκτίμηση.
«Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ενώ η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις ανησυχίες της για την κουρδική τρομοκρατία, το τίμημα αυτού δεν είναι να εμποδίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ».
Σημειώθηκε ότι τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας από τη Σουηδία θα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία του ΝΑΤΟ, υποστήριξε το Bloomberg ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρέπει να πιέσουν τον Ερντογάν να εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών πριν από τις 18 Μαΐου.
«Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ του ΝΑΤΟ»
Στο άρθρο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης έκκληση προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ να απαντήσει με διακοπή της πώλησης F-16 στην Τουρκία εάν ο Ερντογάν αντισταθεί, σημειώθηκε ότι οι επιλογές περιορισμού της συμμετοχής της Τουρκίας στις ασκήσεις, αποκλεισμού του Ερντογάν από τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ και ακόμη και η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι στο τραπέζι.
Η ανάρτηση τελείωνε με τη δήλωση, «Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: ένα μέλος της συμμαχίας που εν γνώσει του βλάπτει την ασφάλεια της ομάδας δεν είναι ποτέ σύμμαχος».
“αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ”
Το καταστατικό τού ΝΑΤΟ δεν προβλέπει αποβολή μέλους. Για ν’ αλλάξει το καταστατικό, χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη τής Τουρκίας, άρα αδύνατον.
Όταν το 1952 την έκαναν μέλος, δεν ήξεραν το παρελθόν της; Δεν ήξεραν την ευμενή προς την Γερμανία ουδετερότητα που τήρησε στον Β’ΠΠ και ότι κήρυξε τον πόλεμο στην σύμμαχό της δύο μήνες πριν την κατάρρευση της; Την ίδια καιροσκοπική πολιτική ακολουθεί και τώρα. Προς τι η “έκπληξη” και η “δυσαρέσκεια”;