O Έλληνας εφοπλιστής που έχασε τρεις τράπεζες σε μία νύκτα

- Advertisement -

Πώς έχασε η Ελλάδα έναν μεγάλο επιχειρηματία

Ο Στρατής Ανδρεάδης θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, δραστηριοποιούμενος στους κλάδους της ναυτιλίας, των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των ξενοδοχείων, των βιομηχανιών, των συγκοινωνιών και των νοσοκομείων.

Ωστόσο, στις 5 Δεκεμβρίου του 1975, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεών του κρατικοποιήθηκε, με απόφαση της τότε κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ανάμεσα σε όσα έχασε από τον έλεγχό του ήταν και τρεις ιστορικές τράπεζες.

Ο λόγος για την Εμπορική Τράπεζα, την Ιονική – Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Επενδύσεων, στις οποίες ορίστηκαν προσωρινοί επίτροποι και στη συνέχεια πέρασαν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

Πέραν των τριών παραπάνω τραπεζών, τις οποίες είχε αποκτήσει τη δεκαετία του 50′ και του 60′, ο Στρατής Ανδρεάδης είχε εξαγοράσει και τις τράπεζες Πειραιώς – Αττικής.

Εν μία νυκτί άλλαξαν όλα

Τον Δεκέμβριο του 1975, ωστόσο, όλα άλλαξαν εν μία νυκτί, με την κυβέρνηση Καραμανλή να προχωράει σε κρατικοποίηση των περισσότερων επιχειρήσεων Ανδρεάδη (εξαιρέθηκαν οι ναυτιλιακές).

Αποτέλεσμα ήταν να κηρυχθεί έκπτωτος από τις τραπεζικές διοικήσεις, αφού πρώτα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Κυριαζίδης, δημοσίευσε μία έκθεση, στην οποία περιέχονταν σωρεία καταγγελιών για παρανομίες από τον επιχειρηματία.

Ειδικοί ελεγκτές της ΤτΕ έκαναν αιφνίδιους ελέγχους στα γραφεία των τριών τραπεζών και πράγματι διαπίστωσαν την ύπαρξη παρανομιών. Έτσι, αργά το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, εκδόθηκε ειδική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία επικαλούταν το άρθρο 44 του Συντάγματος για «έκτακτες περιπτώσεις επειγούσης και απροβλέπτου ανάγκης».

Πριν αλλάξει η ημέρα, ο Στρατής Ανδρεάδης είχε παραδώσει τα κλειδιά των τριών τραπεζών στους ειδικούς επίτροπους της ΤτΕ και της κυβέρνησης Καραμανλή.

«Η ενέργεια που έγινε το 1975 είχε κίνητρα προσωπικά. Ας μου επιτραπεί να πω, κίνητρα ταπεινά των τότε κυβερνώντων» είχε δηλώσει ο ίδιος, μερικά χρόνια αργότερα.

Πάντως, ήταν γνωστό ότι ο επιχειρηματίας είχε αρκετά καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Χούντας, ενώ αντίθετα οι σχέσεις με την οικογένεια Καραμανλή ήταν εξαιρετικά τεταμένες, κάτι που ενδεχομένως επηρέασε τα όσα έλαβαν χώρα εκείνη τη βραδιά.

Ο Στρατής Ανδρεάδης έφυγε από τη ζωή το 1989 σε ηλικία 84 ετών. Μετά τον θάνατό του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την οικογένειά του, καλώντας το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στους κληρονόμους του.

moneyreview.gr

O Έλληνας εφοπλιστής που έχασε τρεις τράπεζες σε μία νύκτα

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι κρατικοποίηση των τρπεζών (και όχι μόνο) τού Ανδρεάδη, ήταν η αρχή μιάς σειράς κρατικοποιήσεων, στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση Καραμανλή (1974-1980) και οι οποίες έβαλαν την αρχή τής κατάρρευσης τής ελλινικής οικονομίας. Οι λόγοι είναι μάλλον δυσεξήγητοι, αφού είχε σκοπό να βάλει την Ελλάδα στην ΕΟΚ, η οποία απαγορεύει τις κρατικές εταιρείες.

  2. ΜΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ -ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ- ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΔΕΝ ΕΦΕΣΙΒΑΛΕ- ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΩΜΑ-ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ”ΕΠΑΙΞΕ” ΠΟΛΥ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΕΝΔΕΛΕΧΗ ΕΛΕΓΧΟ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
    ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ,ΥΠΟΔΙΙΟΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
    ΚΑΙ ΝΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ- ΟΠΑΔΟΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ- ΤΙ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ;;;
    ΝΑ”ΕΣΚΙΖΕ” ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ ;;;.
    ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΦΟ ΛΑΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα