Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ, Ουάσιγκτον
Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι το ταξίδι του Αμερικανου υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Άντονι Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη και στα Χανιά ήταν το πιο σημαντικό της τελευταίας εικοσαετίας, γιατί φέρεται να συζήτησε με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας τρόπους για να «έρθουν οι δυο χώρες πιο κοντά».
Φαίνεται ότι στα Χανιά, στην πατρίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου, μας ζητήθηκε να προσφέρουμε στην Τουρκία την μισή ΑΟΖ μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να είμαι πιο ακριβής, αυτό ήταν το μήνυμα του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην συνάντηση στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Δεν γνωρίζουμε τι του απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά τώρα υποθέτουμε τι εννοούσε ο κύριος Μπλίνκεν όταν είπε «να έρθουν οι δυο χώρες πιο κοντά».
- Παρόμοιο ήταν το μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.
- Ο κύριος Μπλίνκεν εξήγησε στον κύριο Φιντάν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συνεννοηθεί με την Ελλάδα για το μοίρασμα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά να ξεχάσει τις βλέψεις της για το Αιγαίο Αρχιπέλαγος και ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης!
Αυτή η αμερικανική θέση δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Έχει σχεδιαστεί στο State Department πολύ καιρό τώρα και της δόθηκε μεγαλύτερη ώθηση μετά τους δύο επικίνδυνους πολέμους στην περιοχή μας και την κρίσιμη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό σχεδιασμό, για τον οποίο υποψιάζονται ότι θα υπάρξει μια επικίνδυνη αντίδραση της Τουρκίας, εάν η Ελλάδα ουσιαστικά οριοθετήσει ΑΟΖ στις θάλασσές της, διότι η οδηγία ουσιαστικά μιλάει για χωροταξικό σχέδιο ΑΟΖ και αυτό ακριβώς έπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Έτσι η οδηγία της ΕΕ έδωσε την ευκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες να βιαστούν και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους γρηγορότερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει. Επιπλέον, φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει τον σχεδιασμό περί συνεκμετάλλευσης ή συνδιαχείρισης της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμώντας τώρα τα δυο κράτη να έχουν πλήρη κυριαρχία στην δική τους πλευρά.
Η Αμερική αντιλαμβάνεται ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει στον Θαλάσσιο Χωροταξικό σχεδιασμό που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε και η Κύπρος, θα δημιουργηθεί μια νέα τεράστια κρίση λόγω της προβλεπόμενης σφοδρής τουρκικής αντίδρασης.
Είναι, επίσης, ενδιαφέρον να αναφερθούμε στο θέμα της Χάγης. Οι Αμερικανοί δεν νομίζουν ότι η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί λύση, διότι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από μια απόφαση, από την οποία θα βγουν σχετικά κερδισμένοι όχι μόνο διότι δεν θα τους ικανοποιεί πλήρως, αλλά διότι μια ειρήνη στις θάλασσες ευνοεί την ελληνική πλευρά
- Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί επανέρχονται, εσπευσμένα στην περιοχή, διότι είναι πανικόβλητοι με τις εξελίξεις στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο και την τραγική κατάσταση στη Γάζα.
- Αναγνωρίζουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων και θέλουν να αποφύγουν, με κάθε τρόπο μια ελληνοτουρκική σύρραξη, που θα τινάξει στον αέρα τα συμφέροντά τους.
Πιστεύουν ότι τα ήρεμα νερά που επικρατούν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να διαρκέσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, υπόσχονται τα F-16 στην Τουρκία και τα F-35 στην Ελλάδα, αρκεί να συμπεριφέρονται ως «καλά παιδιά».
Υποψιάζομαι ότι οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να επιλυθεί η ελληνοτουρκική διαφορά στη βάση της προβληματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που υπογράφτηκε στις 6 Αυγούστου 2020. Ισχυρίζομαι ότι αυτή η οριοθέτηση είναι προβληματική, διότι αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προβλέπει μια τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ.
Για να κατανοήσουμε τι θα συμβεί είναι χρήσιμο να δούμε τον χάρτη της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Πηγή: Τοπογράφος-Μηχανικός Λεόντιος ΠορτοκαλάκηςΑυτή η οριοθέτηση έγινε μεταξύ 26ου και 28ου Μεσημβρινού, ενώ η σωστή πλήρης οριοθέτηση έπρεπε να γίνει μεταξύ 25ου και 30ου Μεσημβρινού.
Ήταν λάθος η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, διότι προσπαθώντας να τεμαχίσουμε την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία, υποκύψαμε στην απαίτηση του Καΐρου να σταματήσουμε στο 28ο Μεσημβρινό, γιατί οι Αιγύπτιοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους ότι δεν αποκλείουν την προοπτική να έχουν θαλάσσια σύνορα μαζί τους στην Μεσόγειο. Έτσι εμφανίζεται η Κρήτη με μειωμένη επήρεια και η Ρόδος χωρίς καμία επήρεια!
Έτσι, οι Αμερικανοί, θα βασιστούν στον παραπάνω χάρτη της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για να μοιράσουν την Ανατολική Μεσόγειο στον 28Ο Μεσημβρινό!
Φαίνεται ότι τα παιδιά μας και το εγγόνια μας δεν θα δουν ποτέ τον επόμενο χάρτη στο μάθημα Γεωγραφίας!
Χάρτης ΑΟΖ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου
Τέλος, οι Αμερικανοί κρατούν ως εφεδρικό και ένα δεύτερο σχέδιο. Δηλαδή να προτείνουν στους Αιγυπτίους να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Τουρκία με εκκίνηση από το 28ο Μεσημβρινό, δηλαδή εκεί που τελείωσε η τμηματική οριοθέτηση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που υπέγραψε ο κύριος Δένδιας στις 6 Αυγούστου 2020.
Η Αθήνα δείχνει να μην έχει απαντήσει στο ερώτημα: “Τι συνιστά προτεραιότητα για τις ΗΠΑ; Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ή η αποτροπή οριστικής απώλειας της Τουρκίας για το δυτικό στρατόπεδο;”
Η Ανατολική Μεσόγειος, σήμερα, είναι η μία από τις πλέον έκρυθμες περιοχές στον πλανήτη Γη και οι εξελίξεις στο τομέα της ενέργειας δημιουργούν περισσότερα γεωπολιτικά προβλήματα.
Βέβαια, η τραγωδία είναι ότι στην περιοχή βρίσκεται και η Τουρκία που παραβιάζει, για μεγάλο χρονικό διάστημα το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όπως ακριβώς πράττουν και οι Κινέζοι στην Σινική Θάλασσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά καυτηριάζουν μεν τις παρανομίες των Κινέζων, αλλά αρνούνται να κάνουν το ίδιο με τις παρανομίες των Τούρκων.
Όπως, πολύ σωστά, αναφέρει ο Νίκος Μελέτης
«Όμως αυτή η σχέση δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη ούτε να συνδέεται τριγωνικά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Είναι εκτός λογικής να καλείται η Ελλάδα να πληρώνει κάθε φορά το τίμημα για την όποια επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, είτε με προσκόμματα στην πώληση αμυντικού υλικού (όπως συμβαίνει με την κωλυσιεργία στην έγκριση πώλησης των F35) είτε με ασκήσεις ισορροπιών για θέματα που αφορούν την ασφάλεια και σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Όταν ο Ελληνισμός παραπονείται για την προτίμηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία, οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν έχουν φίλους και εχθρούς αλλά συμφέροντα. Έτσι εξηγούν την προτεραιότητα στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Το επιχείρημα που ακούω, για δεκαετίες τώρα, στην Ουάσιγκτον είναι: «Κοιτάξτε τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Οι Τουρκία έχει μια τεράστια έκταση, ενώ εσείς υστερείτε καταφανώς».
Σιωπούν όμως, όταν τους απαντούμε ότι το Ισραήλ είναι πολύ μικρότερο της Ελλάδας, από πλευράς έκτασης και πληθυσμού, αλλά διαθέτει την αμέριστη υποστήριξη της Αμερικής. Οι λόγοι βέβαια είναι πολλοί και απαιτούν μια ξεχωριστή ανάλυση.
FILE PHOTO: Συνεκπαίδευση τύπου PASSEX με την Φρεγάτα ΥΔΡΑ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων ΡΙΤΣΟΣ, Πλοίο Έδρας Διοικητού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ USS MOUNT WHITNEY και Μαχητικά Αεροσκάφη της ΠΑ, στο πλαίσιο της DV-DAY που έλαβε χώρα στο Κεντρικό Αιγαίο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΕΘΑ, STR
“Δηλαδή να προτείνουν στους Αιγυπτίους να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Τουρκία με εκκίνηση από το 28ο Μεσημβρινό, δηλαδή εκεί που τελείωσε η τμηματική οριοθέτηση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που υπέγραψε ο κύριος Δένδιας στις 6 Αυγούστου 2020.”
Προφανώς και οι αμερικανικές βλέψεις υπήρξαν αιτία τής υπογραφής τής άθλιας αυτής “οριοθέτησης”, η οποία μάς ταπείνωσε και μάς ζημίωσε. Οι Εφιάλτες ποτέ δεν έλειψαν από την Ελλάδα.