Nordic Monitor: τρομοκράτες του ISIS απελάθηκαν απο την Ελλάδα στην Τουρκία

- Advertisement -

4 Δεκεμβρίου 2024

Δύο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) που απελάθηκαν στην Τουρκία αφού κρατήθηκαν στην Ελλάδα αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές αρχές, αποκάλυψε το Nordic Monitor.

Οι άνδρες, μεταμφιεσμένοι σε πρόσφυγες και μεταφέρθηκαν λαθραία από την Τουρκία μέσω δικτύων του ISIS που δρούσαν στην Κωνσταντινούπολη, εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και κρατήθηκαν εκεί πριν απελαθούν πίσω στην Τουρκία.

Σε πλήρη αντίθεση με τις ενέργειες των ελληνικών αρχών, οι Τούρκοι αξιωματούχοι απελευθέρωσαν τους μαχητές, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι ήταν πιθανό να επιχειρήσουν άλλη μια διέλευση στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας νέες ταυτότητες.

Η τουρκική αστυνομία αναγκάστηκε να συλλάβει τους μαχητές μόνο μετά από μια τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία της Santa Maria (Meryem Ana Doğuş Kilisesi) στην περιοχή Sarıyer της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιανουαρίου 2024. Η επίθεση στοίχισε μια ζωή και ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος εάν ένα από τα πυροβόλα όπλα των επιτιθέμενων δεν παρουσιάζε δυσλειτουργία.

Το σκάνδαλο γύρω από την επιεική μεταχείριση των μαχητών του ISIS αποκαλύφθηκε μέσω δικαστικών εγγράφων, τα οποία περιλάμβαναν αναλυτικές δηλώσεις των μαχητών. Αυτές οι δηλώσεις περιέγραφαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα και τον εντοπισμό βασικών λαθρεμπόρων και χειριστών ασφαλών κατοικιών εντός του δικτύου.

Το πρώτο άτομο είναι ο Fadi Ali Algzar, ένας 37χρονος Ιρακινός υπήκοος, ο οποίος αποκάλυψε ότι έμεινε σε ένα ασφαλές σπίτι του ISIS στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργούσε ένας Ιρακινός με την κωδική ονομασία Amir. Σε δήλωση στον εισαγγελέα, που έγινε μετά τη σύλληψή του ως υπόπτου για την επίθεση στην εκκλησία, ο Αλγκζάρ εξήγησε ότι είχε τοποθετηθεί σε ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, που χρησιμοποιήθηκε από το ISIS ως προσωρινή στάση για λαθρεμπόριο. Ενώ ήταν εκεί, περίμενε εντολές να επιχειρήσει άλλη μια διέλευση στην Ελλάδα.

Ένας άλλος μαχητής του ISIS που έμεινε στο ίδιο σπίτι με τον Αλγκζάρ είναι ο 32χρονος Ahmed al-Hanash, Σύρος υπήκοος. Ο Αλ Χανάς είχε επίσης εκτίσει ποινή σε ελληνική φυλακή πριν απελαθεί στην Τουρκία. Όπως και ο Αλγκζάρ, σχεδίαζε άλλη μια προσπάθεια να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Τα αρχεία που αποκτήθηκαν από το Nordic Monitor αποκαλύπτουν ότι ο Hanash ήταν εγγεγραμμένος ως πρόσφυγας στην Τουρκία με τον αριθμό ταυτότητας ξένης υπηκοότητας 99222046958. Πέρασε παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία στις αρχές του 2016 και στη συνέχεια έζησε εκεί.

Αν και η επίσημη διαμονή του στα μεταναστευτικά έγγραφα τον κατέγραφε ως κάτοικο στη δυτική συνοικία Nilufer της Τουρκίας στην επαρχία της Προύσας, ο Hanash ζούσε στην πραγματικότητα στη συντηρητική συνοικία Fatih της Κωνσταντινούπολης με διαφορετική ταυτότητα, όπου συμμετείχε σε θελήματα για το ISIS. Χρησιμοποίησε δύο πλαστές ταυτότητες, με τα ονόματα Χατίμ αλ-Μιλέτσι και Μούσα Μούσα, και έφερε έγγραφα ταυτότητας προσφύγων και για τα δύο ονόματα.

Ο φάκελος για τον Fadi Ali Agzar περιγράφει λεπτομερώς τη συμμετοχή του με το ISIS. Ο 37χρονος Ιρακινός υπήκοος, ο Agzar απελάθηκε από την Ελλάδα στην Τουρκία μετά την κράτηση.

1

Τα σήματα των πύργων κινητής τηλεφωνίας εντόπισαν τον Hanash μαζί με τον Mijbel al-Shuwaikhi (επίσης γνωστό ως Abu Yaqin al-Iraqi), μέλος της μονάδας πληροφοριών και επιτήρησης του ISIS που μετεγκαταστάθηκε στην Τουρκία από το Ιράκ το 2017. Τα σήματα έδειξαν ότι συναντήθηκαν 55 φορές τον περασμένο χρόνο, προτείνοντας συχνές συναντήσεις πριν από την επίθεση του ISIS. Ο Shuwaikhi διεξήγαγε αναγνωρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφισης χριστιανικών και εβραϊκών χώρων λατρείας, ως προετοιμασία για πιθανές επιθέσεις του ISIS.

Ο Hanash είχε διατηρήσει τακτική επαφή με άλλους πυρήνες του ISIS. Κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιδρομής στο σπίτι του, οι αρχές ανακάλυψαν πολλά πλαστά έγγραφα ταυτότητας, πολλά κινητά τηλέφωνα και πολλά ιρακινά έγγραφα ταυτότητας. Μια ανάλυση των κινητών του τηλεφώνων αποκάλυψε φωτογραφίες που σχετίζονται με μεταφορές χρημάτων και πυροβόλα όπλα. Τα αρχεία του κινητού τον τοποθετούσαν επίσης σε διάφορες επαρχίες σε όλη την Τουρκία, ιδιαίτερα στην Αδριανούπολη, το Κιρκλαρελί και το Τεκιρντάγ, κοντά στα ελληνικά σύνορα, καθώς και στο Κιλίς και τη Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Ahmed al-Hanash, ένας Σύρος υπήκοος, κατηγορήθηκε ως μέλος του ISIS. Απελάθηκε από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο Hanash αρνήθηκε τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι οι φωτογραφίες που αφαιρέθηκαν από το κινητό του τηλέφωνο —που δείχνουν όπλα και έγγραφα μεταφοράς χρημάτων— δεν του ανήκαν. Ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει το τηλέφωνο μεταχειρισμένο και ότι οι φωτογραφίες μπορεί να είχαν ανέβει από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Αρνήθηκε επίσης ότι γνώριζε άλλους υπόπτους του ISIS, παρά τα τηλεφωνικά αρχεία που έδειχναν τακτική επαφή μαζί τους.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, MIT, γνώριζε τόσο τους άνδρες όσο και τις δραστηριότητές τους για λογαριασμό του ISIS. Ωστόσο, η MIT δεν ενημέρωσε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, όταν δώδεκα δυτικές πρεσβείες και προξενεία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Φοβούμενη τις πιθανές συνέπειες μιας επίθεσης σε δυτικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών και συναγωγών, στην Τουρκία, η MIT αποφάσισε να διαβιβάσει τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει για τους δύο άνδρες στην αστυνομία, προκαλώντας ενέργειες επιβολής του νόμου.

Η δικογραφία για τον Ahmed al-Hanash περιγράφει λεπτομερώς τις διασυνδέσεις του με το ISIS και τις δραστηριότητές του μετά την απέλασή του στην Τουρκία.

2

Οι δύο άνδρες βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό σύλληψη και απαγγέλθηκε κατηγορητήριο εναντίον τους από τον εισαγγελέα στις 5 Ιουλίου 2024. Μένει να δούμε αν θα καταδικαστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια ή μετά τη δίκη.

Στην Τουρκία, οι περισσότεροι ύποπτοι του ISIS απελευθερώνονται μετά από σύντομες κρατήσεις, κατά τη διάρκεια των φάσεων της δίκης ή στο τέλος της δίκης. Πολύ λίγοι ύποπτοι του ISIS έχουν καταδικαστεί στο τουρκικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, κυρίως λόγω της επιεικούς και ευνοϊκής στάσης της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ασκεί σημαντικό έλεγχο στο δικαστικό σώμα της χώρας.

Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον αριθμό των καταδίκων του ISIS που εκτίουν αυτήν τη στιγμή ποινή στις φυλακές παρά τις πολλές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

nordicmonitor.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα