Του Michael Rubin
Αφού παραβρέθηκε στις προσευχές του Eid στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για το Αφγανιστάν. “Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των πιστεύω τους”, ανέφερε για τους Ταλιμπάν. Μάλιστα φούσκωσε την αντιαμερικανική ρητορική την οποία χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν, καθώς δήλωσε: “Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπήκαν στο Αφγανιστάν. Και βρίσκονται εκεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Στεκόμαστε στο πλευρό των Αφγανών αδερφών μας κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων”.
Είναι ευχάριστο ότι ο Ερντογάν επιτέλους γνωρίζει αυτό που ξέρει όποιος επισκεφθεί το Αφγανιστάν και βγει έξω από την “φούσκα” της αμερικανικής πρεσβείας ή της αεροπορικής βάσης Bagram: Η Τουρκία μπορεί ναι μεν να ήταν επίσημα μέρος της ίδιας νατοϊκής επιχείρησης, αλλά ήταν στην αντίθετη πλευρά της μάχης. Οι γιγαντοαφίσες που υψώνονται από την Τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ προωθούν την ισλαμική αλληλεγγύη παρά τη Δημοκρατία.
Ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Ross Wilson, στο παρελθόν υπηρέτησε ως πρέσβης στην Τουρκία, Η θητεία του στην Άγκυρα συνέπεσε με την απόρριψη από πλευράς του State Departmen της ιδέας ότι ο Ερντογάν ήθελε να γυρίσει τη χώρα του προς τον ισλαμισμό. Πριν 15 χρόνια, ο Wilson είχε χαρακτηρίσει την φιλελεύθερη αντιπολίτευση της Τουρκίας ως “κακοφωνία” ανάξια προσοχής.
Η ανακήρυξη της Τουρκίας από τον Ερντογάν ως προμαχώνα του αντι-ιμπεριαλισμού δεν είναι κάτι καινούργιο- καθώς είναι ολοένα και αυξανόμενο “επιχείρημα” της τουρκικής προπαγάνδας. Αυτό δικαιολόγησε την εμπλοκή της Τουρκίας στη Σομαλία. “Τον 16ο αιώνα ήταν η πρώτη φορά που οι Τούρκοι εισήλθαν στο έδαφος της Σομαλίας, για να σώσουν το Μογκαντίσου από το ναυτικό της Πορτογαλίας” ανέφερε ένα άρθρο της Daily Sabah, ενός Μέσου που είναι κυβερνητική “καραμούζα”. “Μετά από τρεις αιώνες, οι Οθωμανοί που βρισκόντουσαν στη Σομαλία βοήθησαν τους ντόπιους, που αντιστεκόντουσαν σε μια βρετανική εισβολή και υπέφεραν από μια ανθρωπιστική κρίση”. Όσο για την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων το 2011, η Daily Sabah ανέφερε: “Αυτή τη φορά ήταν για την παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, όταν η κυβέρνηση ζήτησε την αρωγή της διεθνούς κοινότητας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ξηρασία και τον λιμό… Καθώς οι δύο λαοί θυμήθηκαν τους δεσμούς τους, η Τουρκία αποφάσισε να λάβει μια μόνιμη θέση στη χώρα η οποία διαθέτει τεράστιους πόρους και βρίσκεται σε στρατηγική θέση”.
Το 2016 ο ίδιος ο Ερντογάν έγραψε, “η Τουρκία αντίθετα από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, έχει ιστορία στην Αφρική αλλά χωρίς μαύρα κεφάλαια”. Φυσικά προσπάθησε να ξεπλύνει την ιστορία. Αυτοί τους οποίους έπιασαν για σκλάβους οι Οθωμανοί δουλέμποροι στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών ή που ζούσαν στις οθωμανικές αποικίες της βορείου Αφρικής, πιθανώς να διαφωνούσαν μαζί του. Ο Ερντογάν πάντως τζογάρει βασιζόμενος στο γεγονός ότι οι Δυτικοί διπλωμάτες είναι πολύ ευγενείς για να τον κατηγορήσουν για ιστορικό ρεβιζιονισμό, προωθώντας την Τουρκία εις βάρος των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Δημοσιογράφοι όπως ο Ilnur Cevik προωθούν το αφήγημα του Ερντογάν: “Οι Αφρικανοί βλέπουν ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι βρίσκονται εκεί ως συνεργάτες, ως αδέρφια και όχι ως κάποιους που ήρθαν από τη Δύση για να εκμεταλλευτούν τους πλουτοπαραγωγικούς τους πόρους και να τους καταπιέσουν”. Η κυβέρνηση Μπάιντεν που πιθανώς θα ήθελε να προωθήσει τη διπλωματία καθώς και την αμερικανική βοήθεια στην περιοχή, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τουρκικές συκοφαντίες που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της.
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η Τουρκία είναι το πιο ιμπεριαλιστικό κράτος του πλανήτη. Η Ρωσία και η Κίνα μπορεί να επιδιώκουν να ενσωματώσουν περιοχές δίπλα από τα σύνορα τους, όμως η Τουρκία έχει πάει πολύ παρακάτω. Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα οι τουρκικές εθνικιστικές δυνάμεις συστηματικά εξόντωσαν ή εκτόπισαν τον αρμενικό πληθυσμό της Ανατολίας. Πιθανώς ένας λόγος που οι Τούρκοι εθνικιστές και οι ισλαμιστές αρνούνται να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, είναι ότι θα “λέρωνε” το σημερινό τους αφήγημα.
Το αφήγημα καθώς όμως και η ανταμοιβή της στρατηγικής υπομονής που έχει επιδείξει η Τουρκία είναι πλέον ορατά στη Κύπρο. Εκεί όπου ο Ερντογάν εμπαίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τον ΟΗΕ. Εδραιώνει και επεκτείνει την τουρκοποίηση και οικονομική εκμετάλλευση του κατεχόμενου μέρους του νησιού, την ώρα που λαμβάνουν τόπο αδιέξοδες διπλωματικές ενέργειες. Ο τουρκικός αποικισμός της Συρίας είναι εξίσου απότομος. Η Τουρκία και οι ελεγχόμενες από αυτήν παραστρατιωτικές ομάδες αναγκάζουν τους ντόπιους να λάβουν τουρκικά ονόματα, να ντύνονται κατά τα τουρκο-ισλαμιστικά πρότυπα και να μάθουν την τουρκική γλώσσα.
Μάλιστα η Τουρκία επεκτείνει το δίκτυο των υποδομών της εντός της συριακής επικράτειας που κατέχει. Όπως αποδείχθηκε η Συρία ήταν μια πρόβα των Τούρκων για το ιρακινό Κουρδιστάν, όπου εγκατέστησε στρατιωτικές βάσεις την ώρα που οι διπλωμάτες και οι πράκτορες της Άγκυρας στην περιοχή δρουν σαν αποικιοκράτες κυβερνήτες, με την βοήθεια της οικογένειας Μπαρζανί που δείχνει πρόθυμη να πουλήσει την εθνική κυριαρχία έναντι δολαρίων και συμβολαίων. Στη Λιβύη επίσης, η αντι-ιμπεριαλιστική ρητορική αποσκοπεί να παραπλανήσει από την πραγματικότητα ότι η Τουρκία άλλα λέει, αλλά κάνει τα εντελώς αντίθετα.
Πίσω στο Αφγανιστάν, η Τουρκία θέλει να έχει την εύνοια των Ταλιμπάν για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και να κερδίσει συμβόλαια αν τελικά κατακτήσουν την εξουσία της χώρας. Αυτό είναι κακό, καθώς δείχνει ότι ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας και το ευ ζην και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφγανών αλληλοαποκλείονται.
Παράλληλα, η ευκολία της Τουρκίας στη χρήση της αντι-ιμπεριαλιστικής ρητορικής για να προωθήσει τον εαυτό της, ελοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια των Δυτικών κρατών και για τις ζωές Αμερικανών, καθώς δίνει το “πράσινο φως” σε τζιχαντιστές υποστηριζόμενους από την Άγκυρα. Είναι η ώρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν να πάρει μέτρα, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία πλέον δεν είναι εταίρος και να την αποκαλέσει με την πραγματική της ιδιότητα: Η Τουρκία είναι ένας αποικιοκράτης του 21ου αιώνα και αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.
Capital.gr