Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή διακυβερνητική μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Στη διακυβερνητική συμμετέχουν 14 Υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, γεγονός που επεσήμανε στις δηλώσεις του στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Με τον αγαπητό Κυριάκο ήμασταν από την αρχή πεπεισμένοι ότι η θεσμοθέτηση αυτού του οργάνου θα αποτελούσε το απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την ουσιαστικότερη εμβάθυνση των σχέσεων μας σε τομείς πέραν των αυστηρά εθνικών θεμάτων όπως της εσωτερικής διακυβέρνησης και της βελτίωσης της καθημερινότητας, της ζωής, των πολιτών[…] τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λευκωσία όπου φιλοξενείται η 2η Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας.
«H διαχρονική μας συμπόρευση σε ζητήματα εθνικού, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος διευρύνεται πλέον σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, πάντα προς όφελος των κοινωνιών μας» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Κύπρου: «Πολύ ενδεικτικά επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ορισμένους από τους τομείς που συζητήσαμε σήμερα. Στην ψηφιακή πολιτική, μετά την υπογραφή και της σχετικής συμφωνίας υλοποιήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα. Έχουμε τον ψηφιακό πολίτη, μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να εκδίδουν και να αποθηκεύουν επίσημα έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, εξυπηρετώντας κάθε νόμιμη χρήση εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις 5 Δεκεμβρίου και θα εξελίσσεται συνεχώς.
Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου Συναντίληψης για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 υλοποιείται και πάλι η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην βελτίωση του συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη λειτουργία του 112, ενισχύοντας την ικανότητα ανταπόκρισης σε φυσικές και άλλες καταστροφές.
»Στον κρίσιμο τομέα της υγείας, που αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο κυβερνήσεις προχωρήσαμε στην υπογραφή συμφωνιών που προνοούν την διενέργεια διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού, καθώς και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων πνευμόνων σε Κύπριους ασθενείς σε μονάδες Μεταμόσχευσης στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για την θεσμοθέτηση συνεργασίας στον τομέα των φαρμάκων, στοχεύοντας στην κοινή προμήθεια αλλά και στη διασφάλιση της επάρκειας και την αντιμετώπιση ελλείψεων.
»Ο τομέας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, όπου αντιμετωπίζουμε σοβαρότατες προκλήσεις – οι χώρες μας πλήττονται ιδιαίτερα – η συνεργασία μας επικεντρώνεται σε ζητήματα ανάπτυξης και διαχείρισης υδάτινων πόρων, όπως για παράδειγμα η αφαλάτωση με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των πράσινων κτιρίων και στη δημιουργία ενεργειακών και πράσινων κοινοτήτων.
»Με στόχο την αντιμετώπιση ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και δεξιοτήτων εξετάστηκαν οι πολιτικές απασχόλησης καθώς και οι δυνατότητες προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από τρίτες, από τρίτες χώρες.
»Ο τομέας της κοινωνικής ένταξης και προστασίας. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία από την εκπαίδευση μέχρι και την αγορά εργασίας.
»[…]να μου επιτρέψετε τελευταία να αναφέρω τα θέματα παιδείας που υπάρχει ενισχυμένη συνεργασία. Στηρίζουμε και χαιρετίζουμε την ίδρυση κυπριακών Πανεπιστημίων, παραρτημάτων Κυπριακών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και φυσικά παραρτημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο».
Σε άλλο σημείο ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «[…]Διανύουμε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, η επικείμενη αλλαγή διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έναρξη του νέου θεσμικού κύκλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούν ακόμα πιο ενισχυμένο συντονισμό των χωρών μας[…] Και οι δύο χώρες, Κύπρος και Ελλάδα, έχουμε κατορθώσει να αξιοποιήσουμε την ιδιότητά μας ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Δύο κράτη με άριστες σχέσεις με τους γείτονές μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελούμε πυλώνες ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας.
»Έχουμε κατορθώσει, επαναλαμβάνω, με πράξεις και όχι με λόγια να ενισχύσουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, προωθώντας αμοιβαία επωφελείς συνέργειες και υλοποιώντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
»Σήμερα φυσικά είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Εξυπακούεται ότι η επαφή μας για το Κυπριακό, όπως και των Υπουργών Εξωτερικών για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, είναι είναι άμεση, είναι καθημερινή, είναι διαρκής.
»Θέλω να επαναλάβω ότι το status στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον του Κυπριακού λαού, δεν είναι βιώσιμο και ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτος μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας.
»Φίλε Κυριάκο, κυρίες και κύριοι, κλείνοντας επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η απόφασή μας για θεσμοθέτηση του Διακυβερνητικού Σχήματος Κύπρου Ελλάδος αποτελεί κοινή συνειδητή στρατηγική επιλογή και αυτή η απόφαση, πέραν του συμβολισμού, αποτελεί παρακαταθήκη για την ουσιαστική ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, ιδίως επαναλαμβάνω, στο σημερινό πολύπλοκο και ασταθές ασταθές περιβάλλον και πάντα προς όφελος των πολιτών μας».
Mητσοτάκης: Οι δύο χώρες ακολουθούν έναν κοινό βηματισμό
«Οι συναντήσεις μας είναι πολύ συχνές. Οι δύο χώρες ακολουθούν έναν κοινό βηματισμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων.
«Κοινός μας στόχος να ενισχύσουμε τις στενές μας σχέσεις» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο θέμα της υγείας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις συμπράξεις για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων υγείας
«Οι χώρες μας έχουν αντιμετωπίσει κλιματικές κρίσεις με αμοιβαία συνδρομή» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στην κυπριακή πρωτεύουσα για τη δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου και για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.
«Στα ζητήματα της ενέργειας το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου είναι στρατηγικής σημασίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας κάποιες από τις προτεραιότητες που συζήτησαν στη μεταξύ τους συνάντηση στη Λευκωσία.
Μιλώντας για την εκεχειρία στον Λίβανο τόνισε ότι είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει και μια αντίστοιχη εκεχειρία και στη Λωρίδα της Γάζας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό έκανε λόγο για «ενδείξεις προόδου» τονίζοντας ότι ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο τα δίκαια της διαιρεμένης Κύπρου.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε νομιμοποίηση των τετελεσμένων» είπε μεταξύ άλλων λέγοντας ότι η βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει αυτόματα και αλλαγή της στάσης του.
«Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά» είπε και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξετάζεται μέσα από το ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Πολύ χρήσιμη και παραγωγική η σημερινή σύνοδος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πηγή: ertnews
https://hellasjournal.com/2024/11/mitsotakis-apo-ti-lefkosia-ellada-kai-kypros-akolouthoun-koino-vimatismo-antimetopizoume-me-aftopepoithisi-ta-irema-nera-sta-ellinotourkika/