La chamade στα Ελληνοτουρκικά;

- Advertisement -
του Λέανδρου Τ.,Ρακιντζή, Αρεοπαγίτη ε.τ.

Ελληνικό πολεμικό ναυτικό

Le chamade είναι το σάλπισμα ή το κτύπημα του ταμπούρλου με το οποίο ο ηττημένος στρατός, πριν την εισαγωγή των συγχρόνων μέσων τηλεπικοινωνίας, δήλωνε στο νικητή αντίπαλο, τη πρόθεση του να παραδοθεί και έκτοτε η λέξη  χρησιμοποιείται διεθνώς  με την έννοια της υποταγής.

Φυσικά υπήρχαν και άλλοι τρόποι παράδοσης, όπως με χρήση λευκής σημαίας ή την ύψωση της σημαίας ανάποδα. Σήμερα  υπάρχει η απ’ ευθείας συνεννόηση μεταξύ των ηγετών, που αποκαλεί ο ένας τον άλλον αδελφό (καρντάσι) και στο τέλος ακολουθεί μια καθησυχαστική ανακοίνωση από κάθε πλευρά. Ερχόμενοι στο σήμερα και στις ανακοινώσεις του ημετέρου Υπεξ ιδιαίτερα για τη πρόσφατη ένταση στη Κάσο, μου θυμίζουν γερμανικά πολεμικά ανακοινωθέντα, που την υποχώρηση των στρατευμάτων την παρουσίαζαν ως εξής: «τα ημέτερα στρατεύματα έθεσαν επιτυχώς εαυτό μακράν του εχθρού». Από την ανακοίνωση του ημετέρου Υπεξ δεν προκύπτει ακριβώς τι συνέβη στη Κάσο και πως έληξε το παραλίγο σοβαρό επεισόδιο, αλλά από τα θριαμβευτικά δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου φαίνεται πως δεν αντέξαμε στο chicken game.

Σύμφωνα με σοβαρές αναλύσεις για μια ακόμα φορά υποχωρήσαμε και έτσι γκριζάρισε ο διάδρομος μεταξύ των χωρικών μας υδάτων Κάσου και Καρπάθου. Έτσι όμως ανεπαίσθητα και σταδιακά γκριζάρεται η ΑΟΖ μας αρχής γενομένης ανατολικά της Θάσου, στη συνέχεια  στα Ίμια και στα νότια της Κρήτης, όπου παρά τη παλιότερη ρητή εξαγγελία του Υπεξ δεν τολμήσαμε να επεκτείνομε τα χωρικά μας ύδατα!

Όταν η κοινωνία και οι λαοί παρακμάζουν διαχρονικά, επειδή κλείνοντας  τον κύκλο της δημιουργικής πορείας, εισέρχονται στην εποχή της  ευημερίας, σταδιακά και ανεπαίσθητα επέρχεται ο κορεσμός και ορισμένοι αναζητούν πιο έντονες συγκινήσεις και νέα παιχνίδια. Κάποτε ένα από αυτά ήταν το λεγόμενο chicken game (το παιχνίδι της κότας) που παίζεται ως εξής. Δύο οδηγοί οχημάτων (αυτοκίνητο  ή μοτοσικλέτα) κινούνται  σε μεγάλο και ευθύ δρόμο με μεγάλη ταχύτητα και σε αντίθετη  κατεύθυνση, ώστε αν συνεχίσουν την πορεία τους να συγκρουστούν μετωπικά. Εκείνος που θα παρεκκλίνει πρώτος  της πορείας του για να αποφύγει τη σύγκρουση είναι κότα και χάνει, ενώ ο άλλος είναι ο νικητής, ο ήρωας που δεν φοβάται τίποτα και οι άλλοι υποχωρούν μπροστά του.

Το παιχνίδι αυτό παίζεται διαχρονικά σε διεθνές επίπεδο μεταξύ κρατών και ηγετών, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής μας χώρας τις περισσότερες φορές με επιτυχία για τον ισχυρό, καθώς ο αντίπαλος γνωρίζει, ότι είναι ισχυρότερος του άλλου μέρους όταν αυτό δεν έχει συμμάχους. Όμως κάποιες φορές όταν ο υποτιθέμενος ισχυρός υπερβεί τα εσκαμμένα και δεν αφήνει περιθώρια  στον αντίπαλο του, τότε αυτός ενισχύεται βρίσκει συμμάχους και αντιστέκεται και πολλές φορές οι ένοπλες συγκρούσεις  αποβαίνουν σε βάρος του υποτιθεμένου ισχυρού, που πίστεψε στη μπλόφα του ότι είναι πανίσχυρος.

Υποτίθεται, ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και μετά τη ίδρυση διεθνών  οργανισμών (ΟΗΕ) και την σύναψη διεθνών συνθηκών οι διακρατικές διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και όχι με την βία ή την απειλή βίας. Φυσικά οι διεθνείς συνθήκες ισχύουν για άλλους, όχι όμως για τη Τουρκία, αποτελεί όμως ευθύνη των δημοκρατικών λαών, που δεν την εξαναγκάζουν (υπάρχουν τρόποι όπως κυρώσεις και αντίποινα) να προσχωρήσει σε αυτές και να τις σεβαστεί.

Η γείτονα χώρα δεν έχει αντιληφθεί ότι οι εποχές των κατακτήσεων έχουν παρέλθει και ο «τσαμπουκάς» δεν είναι τρόπος της επιλύσεως των διαφορών μεταξύ κρατών πραγματικών ή πεποιημένων, που μπορεί να αποτελέσουν βάση διαπραγματεύσεων στις οποίες κάτι θα κερδίσει. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι εάν κατόπιν συνυποσχετικού οι δύο χώρες προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χωρίς ρητή αναφορά ότι θα εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα, τότε η διαφορά θα λυθεί ex aeqo et bono και θα της επιδικαστεί η μισή ΑΟΖ του Αιγαίου.

Στη συμπεριφορά αυτή έχει ενθαρρυνθεί διαχρονικά με την παθητική στάση της χώρας μας, που δηλώνουμε ότι δεν διεκδικούμε τίποτε, παλαιότερα με την άψογο στάση, όταν αποδεχθήκαμε την εισβολή στη Κύπρο χωρίς ένοπλη αντίδραση, παρά μόνο λεκτική, τη συμφωνία στο Νταβός για τη μη εκμετάλλευση του Βορείου Αιγαίου, την μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια με την απειλή του casus belli, το γκριζάρισμα των Ιμίων, τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων εντός του εναερίου χώρου μας και τώρα τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ, το Τουρκολυβικό σύμφωνο, τη Γαλάζια Πατρίδα, τη «τουρκική μειονότητα Θράκης και την αποδοχή της  πρόσφατης αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κάσου..

Ο Ερντογάν συνεχίζει το παιχνίδι της κότας σε βάρος μας, που εμείς δεν παίζουμε, γιατί ενθαρρύνεται από το ΝΑΤΟ και από το ότι οι διεθνείς Οργανισμοί αντιδρούν μόνο με λόγια, (καρώτο χωρίς μαστίγιο), ότι η Ε.Ε., καθοδηγουμένη από τη Γερμανία και λόγω άλλων συμφερόντων που έχει με την Τουρκία, επέδειξε στις προκλήσεις του τεράστια ανοχή και μεγάλη διστακτικότητα να λάβει σαφείς και ουσιαστικές θέσεις για την απόκρουση τους. Ο Ερντογάν υπερτονίζει την γεωπολιτική θέση της χώρας του και απειλεί τους πάντες ακόμα και εναντίον ισχυρών κρατών συνεχίζοντας τη μπλόφα του ότι είναι παντοδύναμος, ενώ έχει εμπλακεί σε πολλά μέτωπα και η οικονομία της χώρας του έχει πάρει τον κατήφορο.

Φαίνεται, ότι πολλά από τα δεδομένα από το παρελθόν, στα οποία στηρίζεται ο Ερντογάν για να παίζει το παιχνίδι της κότας ή κατ’ άλλους τη γάτα με το ποντίκι κάποια στιγμή άλλαξαν υπέρ ημών, γιατί καταφέραμε και αποκρούσαμε επιτυχώς την εισβολή των προσφύγων στον Έβρο, την κινητοποίηση του πολεμικού ναυτικού, άρχισε ο αξιόμαχος εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων, κτίσαμε διεθνείς συμμαχίες  με την ενεργό παρέμβαση της Γαλλίας και απομονώσαμε την γείτονα διπλωματικά διεθνώς, ρυθμίσαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία . Ο Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα αλλάζουν τάχιστα σε βάρος του και για τον λόγο αυτό φάνηκε να αλλάζει τροπάριο και έτσι προέκυψαν οι συμφωνίες για  ήρεμα νερά. Ωστόσο δεν υπαναχωρεί, με κάθε ευκαιρία παίζει το παιχνίδι των προκλήσεων μήπως καταφέρει και στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις αρπάξει κάτι.

Εμείς όμως  πρέπει να παραμείνομε ψύχραιμοι εμμένοντας στις θέσεις μας, να διατηρήσουμε αρραγές το εσωτερικό μέτωπο, να συνεχίσομε τους εξοπλισμούς και τη δημιουργία διεθνών συμμαχιών και να χαράξουμε κόκκινες γραμμές, που εάν ο Ερντογάν τις περάσει μπορεί κάποιος κουζουλός με την έννοια του θαρραλέου τρελού στη κόντρα δεν θα υποχωρήσει πρώτος και είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα κάνει τη κότα, γιατί εάν συγκρουστεί έχει πολλά να χάσει.

Φυσικά στη ροή των γεγονότων υπάρχουν πάντοτε αστάθμητοι παράγοντες, όπως η πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και πολλές άλλες γεωπολιτικές ανατροπές για τις οποίες πρέπει να υπάρχει εναλλακτικο επιχειρησιακό σχέδιο με γνώμονα ότι δεν διεκδικούμε αλλά ούτε εκχωρούμε τίποτα 

Λέανδρος Τ.,Ρακιντζής, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Huffington Post
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άμα είσαι σοβαρός, σοβαρά αντιμετωπίζεις και σοβαρά γράφεις για τα θέματα -ιδιαίτερα τα εξωτερικής πολιτικής-.
    Ο επί τιμή Αρεοπαγίτης κ. Ρακιντζής αυτό έκανε με το άρθρο του.
    Ενημερώνει -με όσα στοιχεία έχει ή εκτιμά ότι έχει -, δεν καταγγέλλει την σημερινή κυβέρνηση” για το κακό που μας βρήκε από το 1973 με την Τουρκία” και συνιστά να συνεχισθούν οι επιτυχημένες μέχρι τώρα προσπάθειες της για διεθνείς συμμαχίες και αύξηση των εξοπλισμών ,για να μπορέσει εν καιρώ τω δέοντι ΕΝΑΣ ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΑΒΙΔ ΚΑΙ Ο Κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ-Η ΑΛΛΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ- ΝΑ ΓΙΝΕΙ η ”ΚΟΤΑ” ΚΑΙ Ο ΓΟΛΙΑΘ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ,ΟΠΩΣ Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ.
    Ευχαριστούμε κύριε Ρακιτζή.

    • La Chamade (θηλυκό είναι), όπως και ο τίτλος τής νουβέλας τής Françoise Sagan, που είδαμε κι έργο με τούς περίφημους Michel Piccoli και Catherine Deneuve, είναι ο ήχος, το σήμα, που μονίμως ακούγεται από την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον από το 1996 (Ίμια) και μετά. Συνηθίσαμε στο σήμα αυτό και το ακούμε να ηχεί και στις διαφορές μας με την Αλβανία και τα Σκόπια. Αν ήμασταν πραγματιστές, θ’ αφήναμε τον εις την Ελευθερίαν Ύμνον τού Σολωμού και θα καθιερώναμε την Chamade ως εθνικό μας ύμνο. Αυτός μάς ταιριάζει καλύτερα.

      Το λανθασμένο «δεν παραχωρούμε τίποτα και δεν διεκδικούμε τίποτα» τού αλήστου μνήμης Παπανδρέου, το οποίο βέβαια τηρούμε μόνον ως προς το δεύτερο σκέλος, δεν αφήνει να διεκδικήσομε τίποτε απ’ αυτά που δικαιούμαστε (τα αναφέρετε στο άρθρο), με αποτέλεσμα να διεκδικούν άλλοι από εμάς κι εμείς να δίνομε.
      Και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ (ο Θεός να τις κάμει!) με Ιταλία και Αίγυπτο δώσαμε επήρεια νησιών, ως και τής … Κρήτης, τού πέμπτου μεγαλυτέρου σε έκταση νησιού τής Μεσογείου και αφήσαμε ανοικτό διάδρομο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, ώστε τώρα να μπορούν κι αυτές να οριοθετήσουν ΑΟΖ, εξαφανίζοντας την ΑΟΖ του Καστελλορίζου και αποκλείοντας την ένωση των ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδος.

      Χαράξαμε και κόκκινες γραμμές, … στα σύνορά μας. Ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι στην θάλασσα, κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 νμ (καλά δηλαδή που δεν είπε το … λιμάνι τού Πειραιά!).

      Ποιες … “διεθνείς” (sic) συμμαχίες κτίσαμε και “απομονώσαμε” (ξανά sic) τον πανταχού παρόντα και με τούς πάντες συμμαχώντα γείτονά μας, ο οποίος παίζει σε όλα τα ταμπλό, ενώ εμείς είμαστε το σκυλάκι των ΗΠΑ και τής Γερμανίας, που επίσης τον υποστηρίζουν;

      Γιατί άρχισα από την Françoise Sagan; M είναι προφανές. Διότι κι εκεί η όμορφη Lucile, μη βγάζοντάς τα πέρα, σάλπισε La Chamade κι επέστρεψε στον καλό της Charles.

      Η Ουάσιγκτον κλείνει το μάτι στην Αγκυρα για τα F-35

      Αυτό το “απομονώσαμε την Τουρκία” θυμίζει παλιό βρετανικό δελτίο καιρού, που έλεγε, ακόμη και την 10ετία τού ’50, “κακοκαιρία ενέσκυψε στο Κανάλι (έτσι λένε οι Βρετανοί την Μάγχη). Η … Ήπειρός (έτσι λένε την Ευρώπη) … απεκλείσθη!!!

  2. Ρακιντζής: δεν διεκδικούμε αλλά ούτε εκχωρούμε τίποτα…

    Λάθος πολιτική και εξόχως υποχωρητική εξ ορισμού: η Ελλάδα οφείλει να διεκδικεί. Να διεκδικεί την απομάκρυνση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την απελευθέρωση της Κύπρου, αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στην Κύπρο, αποζημιώσεις για την γενοκτονία των Ποντίων, για τον αφελληνισμό της Κωνσταντινούπολης (κατά παράβαση των συνθηκών), την απομάκρυνση των Τουρκικών στρατευμάτων από Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Ναγκόρνο, και όπου αλλού, να απαιτήσει την διάλυση των μονάδων που η Τουρκία έχει παρατάξει κατά μήκος των ακτών της Μικράς Ασίας που συνιστούν άμεση απειλή για την Ελλάδα, να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στο Αγαίο και την Α. Μεσόγειο, στο ΝΑΤΟ, κλπ.

    Ήταν μεγάλη ζημιά το δόγμα του δεν διεκδικούμε… Η εθνική κυριαρχία, μα και αυτή η ύπαρξη της Ελλάδος, απειλούνται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 100 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα