La Croix: «Ελλάδα : η συζήτηση του γάμου ομοφύλων διχάζει την κοινωνία»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Πώς προσεγγίζει το διαμορφωθέν κλίμα στην Ελλάδα από τον υπό ψήφιση νόμο για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων η εφημερίδα La Croix

Ο γράφων ασχολήθηκε στις 9-12-2023 με τον γάμο ομοφυλοφίλων στις Ανιχνεύσεις, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και διαχρονικού συντηρητισμού της Δεξιάς Πολυκατοικίας : του πολιτικού γάμου, των ταυτοτήτων δίχως την αναγραφή του θρησκεύματος, του γάμου των ομοφυλοφίλων αλλά και της ευθανασίας, ως χρήσιμων κοινωνικών εργαλείων δουλειάς που καλύπτουν, κατά περίπτωση, με ισότιμο τρόπο του συμπατριώτες μας, δίχως να αφαιρούν δικαιώματα από αυτούς που τα κατέχουν αλλά είναι αντίθετοι με τα εν λόγω εργαλεία. ΕΔΩ

Σήμερα, που θα αρχίσει η συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο του γάμου των ομοφυλοφίλων, θα ήταν χρήσιμο νομίζω να λάβετε γνώση σχετικά του πώς προσεγγίζει το διαμορφωθέν κλίμα στη χώρα μας η ιστορική γαλλική εφημερίδα του καθολικισμού La Croix. Η αφεντιά μου δεν έκανε τίποτε άλλο παρά την πιστή μετάφραση του κειμένου της. Καλή ανάγνωση.

Τίτλος του ρεπορτάζ : «Ελλάδα : η συζήτηση του γάμου ομοφύλων διχάζει την κοινωνία» (Grèce : lexamen du mariage homosexuel divise la société).

Ανάλυση 

Ο νόμος, που πυροδοτεί μια πολύ ζωηρή συζήτηση στην ελληνική κοινωνία αλλά και στο Συντηρητικό Κόμμα, θα παρουσιαστεί στη Βουλή στις 14 και 15 Φεβρουαρίου και θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Στο μεταξύ, επικριτές και υποστηρικτές βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.

Του Thomas Jacobi

Δημοσιεύθηκε στην La Croix στις 12/02/2024, ώρα 09 :44

Μέλη ελληνορθόδοξων οργανώσεων συμμετέχουν σε μια διαδήλωση ενάντια στη νομοθεσία για τους γάμους και την υιοθεσία ομοφυλόφιλων, στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, Ελλάδα, 11 Φεβρουαρίου 2024. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ANDROS VLACHOS /

«Μην αγγίζετε τα παιδιά», «Η Ορθόδοξη οικογένεια είναι ένας μπαμπάς, μια μαμά και τα παιδιά». Η Ευλάμπια, περίπου 70 ετών, μια μικροσκοπική γυναίκα με κάτασπρα μαλλιά, ουρλιάζει μπροστά στη Βουλή με ένα μεγάλο σταυρό στο χέρι. Παρά τον κακό καιρό, ταξίδεψε την Κυριακή 11-2-2024 από τη γενέτειρά της τον Βόλο, 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα, για να σηματοδοτήσει τη σφοδρή αντίθεσή της στον νόμο που αποσκοπεί στην έγκριση γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου που θα έχουν πλέον και το δικαίωμα υιοθεσίας. Το υπό συζήτηση κείμενο αυτή την εβδομάδα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου πρέπει να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες. «Μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης από το 2015, τι άλλο θέλουν;» Γύρω της, περίπου 4.000 άλλοι διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον διπλάσιος σύμφωνα με τους διοργανωτές, προερχόμενοι από τις τέσσερις γωνιές της χώρας με μεγάλη ενίσχυση των βυζαντινών προτύπων, με ελληνικές σημαίες και εικόνες της Παναγίας, που κρατούσαν μοναχές που ήρθαν από το μοναστήρι τους για την περίσταση.

Στη μέση της πλατείας Συντάγματος, ομιλητές και ομιλήτριες εκφωνούν, ανάμεσα σε δύο θρησκευτικές ψαλμωδίες, έναν πύρινο λόγο υπεράσπισης της «ελληνικής οικογένειας». Η ατμόσφαιρα δεν είναι ατμόσφαιρα γιορτής, αλλά θυμού. «Αν θέλουν να παντρευτούν, ας παντρευτούν, δεν με νοιάζει», έρχεται να φωνάξει ο Φίλιππος, στα σαράντα του, «αλλά η υιοθεσία παιδιών, με τίποτα. Υπάρχουν όρια για όλα». «Μπορούν να συνάψουν Σύμφωνο Συμβίωσης από το 2015, τι άλλο θέλουν;», ρωτά, όπως κι ο Φίλιππος, η Ευλαμπία.

Στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα. Ακτιβιστές από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα διαδήλωναν τη χαρά τους με τα ανάλογα χρώματα και τη μουσική. Η Μαρία, μια νεαρή λεσβία με φωσφορίζοντα μαλλιά, αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο, λέγοντας : «Δεν κερδίζονται τα πάντα, αλλά με αυτόν τον νόμο θα είναι πιο εύκολο για μένα να μιλήσω στην οικογένειά μου».

Το 52% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ

Ο νόμος, που πυροδοτεί μια πολύ ζωηρή συζήτηση στην ελληνική κοινωνία, θα ψηφιστεί παρά τους τριάντα βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που είτε θα απέχουν είτε θα καταψηφίσουν αυτόν τον νόμο που έρχεται «κατά των οικογενειακών αξιών της χώρας». Ακόμη και η αριστερή αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ, δήλωσε υπέρ αυτού του νόμου «που βάζει τέλος στην κατάφωρη ανισότητα μεταξύ των πολιτών της χώρας», παρέχοντας έτσι βοήθεια στον συντηρητικό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρκεί να πούμε ότι η ψήφισή του είναι πρακτικά κεκτημένη.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει προσωπικά εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση, αυτή η ψήφος είναι μια άψογη νίκη που επιχρυσώνει την εικόνα του. Αφενός φέρνει σε ευθυγράμμιση τους διαδηλωτές του κόμματός του, γιατί όσοι τον καταψηφίζουν κινδυνεύουν να το πληρώσουν ακριβά αργά ή γρήγορα, αφετέρου θέτει ως εμφύλιο προπύργιο ενάντια στην ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία που ταυτίζεται με το Κράτος και αντιτίθεται σε αυτόν τον νόμο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 52% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ του γάμου ομοφύλων.

Αντίθετη η Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Ιερά Σύνοδος, ένα σημαντικό όργανο λήψης αποφάσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δήλωσε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου «εντελώς αντίθετη» σε αυτόν τον νόμο : αναλαμβάνοντας το «καθήκον της ενημέρωσης του λαού». Οι μητροπολίτες αποφάσισαν να στείλουν επιστολές, εκφράζοντας τη θέση τους στους 300 βουλευτές της Βουλής.

Στην διαδήλωση, οι μοναχοί του Αγίου Όρους, αυτής της ημιαυτόνομης θεοκρατικής δημοκρατίας που απαγορεύεται στις γυναίκες, καταδίκασαν βίαια αυτό το νομοσχέδιο. «Θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, αλλά η Πολιτεία νομοθετεί, δεν συν-νομοθετεί με την Εκκλησία», επέμεινε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανήκουστο για ένα δεξιό κόμμα, ταυτισμένο με τον κλήρο, το οποίο δικαιώνει έναν παμπάλαιο αγώνα της αριστεράς.

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα