Ο αγωγός EastMed, που θα μετέφερε φυσικό αέριο από την Ισραηλινή θάλασσα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, είχε ανακοινωθεί το 2016.
Του BEN ZION GAD, REUTERS
Δημοσιεύτηκε: 8 Μαρτίου 2022 01:46 Τελευταία ενημέρωση: 8 Μαρτίου, 2022 13:00
Η πλατφόρμα φυσικού αερίου Leviathan στη Μεσόγειο.
Τα προβλήματα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, που ώθησαν την τιμή του στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, έχουν επαναφέρει τη συζήτηση για τον αγωγό Eastmed – έναν αγωγό στη Μεσόγειο που θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στους Ευρωπαίους καταναλωτές – σύμφωνα με όσα είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth, τη Δευτέρα στην ενεργειακή διάσκεψη CERAWeek.
Ο Wirth υποβάθμισε τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο εν μέσω του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση.
Ο αγωγός EastMed, , που θα μετέφερε φυσικό αέριο από την Ισραηλινή θάλασσα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, είχε ανακοινωθεί το 2016, και ένας αριθμός σχετικών συμφωνιών έχουν υπογραφεί μεταξύ των τριών χωρών. Στόχος τους είναι το έργο κόστους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ να ολοκληρωθεί ως το 2025, αλλά η χρηματοδότησή του δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη.
Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν υποστηρίζουν πια την κατασκευή του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed από το Ισραήλ στην Ευρώπη, κάνοντας μνεία στην ανάγκη να «επιτραπούν μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές, επ’ ωφελεία των εθνών της περιοχής».
Η βιωσιμότητα του αγωγού, όμως, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί εν μέσω φόβων ότι μια νέα ενεργειακή κρίση εξυφαίνεται, καθώς οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία υπόκεινται σε κυρώσεις και πιθανώς ακόμη και να απαγορευτούν. Το πετρέλαιο Μπρεντ ξεπέρασε τα 130 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, με την τιμή του να έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο αγωγός EastMed δεν είναι η μόνη νέα ενεργειακή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από το Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο τη χρηματοδότηση με 657 εκατομμύρια ευρώ της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Κύπρου και Ελλάδας, κάτι που θεωρήθηκε ως το πρώτο βήμα για τη διασύνδεση τελικά των δικτύων Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ευρώπης. Επιπλέον, το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish θα συνδεθεί με τον Εθνικό Αγωγό Αερίου του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε τον Μάρτιο ο Διευθύνων Σύμβουλος.
Μετάφραση: Παναγιώτης Τσαλουχίδης