«H τεχνητή νοημοσύνη μας βρίσκει ανέτοιμους»

- Advertisement -

Κώδωνα κινδύνου κρούουν τρεις Αμερικανοί «σοφοί»

HENRY A. KISSINGER, ERIC SCHMIDT, DANIEL HUTTENLOCHER
Η Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και το ανθρώπινο μέλλον μας
μτφρ. Μιχάλης Κατσιμίτσης
επιμ.: Νικόλαος Μινοπέτρος
εκδ. Liberal Books, 2022, σελ. 288

Το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη επελαύνει, φέρνοντας μαζί της συνταρακτικές προκλήσεις και κοσμοϊστορικές αλλαγές στην ανθρωπότητα, τείνει να γίνει μια κοινοτοπία. Δυστυχώς όμως, «τόσο οι υπάρχουσες φιλοσοφικές ιδέες, όσο και οι κοινωνικοί μας θεσμοί δεν έχουν κάνει το παραμικρό προκειμένου να μας προετοιμάσουν για αυτή την επανάσταση». Αυτό υποστηρίζουν τρεις άνθρωποι με «βαριά» βιογραφικά γράφοντας με ψύχραιμο, κατανοητό, και αρκετά τεκμηριωμένο τρόπο, για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και το «ανθρώπινο μέλλον μας».

«Οι μεγάλες χώρες δεν θα πρέπει να περιμένουν να ξεσπάσει μια κρίση για να ξεκινήσουν έναν διάλογο σχετικά με τις στρατηγικές, δογματικές και ηθικές συνέπειες των εξελίξεων».

Οι δύο εκ των τριών συγγραφέων δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Χένρι Κίσινγκερ είναι ένας απ’ τους πιο διάσημους εν ζωή διπλωμάτες. Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απ’ το 1973 –όταν κι έλαβε το Νομπέλ Ειρήνης– έως το 1977. Ο Ερικ Σμιντ, απ’ την άλλη, είναι ένα από τα πιο διάσημα στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ, καθώς διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Google απ’ το 2001 έως το 2011. Ο τρίτος, και πιο άγνωστος στο ευρύ κοινό, ονομάζεται Ντάνιελ Χουτενλότσερ, προέρχεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα των ΗΠΑ, κι είναι ο εναρκτήριος κοσμήτορας της σχολής υπολογιστών του MIT. Το βιβλίο «Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και το ανθρώπινο μέλλον μας» που υπογράφεται απ’ το ενδιαφέρον αυτό τρίο, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2021, ενώ στη γλώσσα μας εμφανίστηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Liberal Books, σε μετάφραση Μιχάλη Κατσιμίτση.

Οπως συμβαίνει με όλα τα εισαγωγικά κείμενα, έτσι κι εδώ, οι συγγραφείς επιχειρούν μια σφαιρική επισκόπηση ενός έτσι κι αλλιώς τεράστιου και περίπλοκου θέματος, κάνοντας «ζουμ ιν» και «ζουμ άουτ» κατά περίπτωση. Απ’ τις πρώτες κιόλας αράδες καταλαβαίνουμε ότι η προσέγγιση είναι μετριοπαθής, κι έχει επίγνωση των ορίων της, καθώς η τεχνολογία έχει αυτό το αποσταθεροποιητικό χαρακτηριστικό να εξελίσσεται διαρκώς. Το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν οι συγγραφείς θα έβρισκε σύμφωνο κάθε ορθολογικό ον που θέλει το καλό όλων μας: «Ο άνθρωπος έχει ακόμα τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης, κι επομένως το καθήκον του είναι να τη διαμορφώσει με βάση τις αξίες του».

«Σε κάποιο βαθμό», γράφουν στον πρόλογό τους, «οι τρεις μας διαφέρουμε ως προς την έκταση της αισιοδοξίας μας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά συμφωνούμε στο ότι η τεχνολογία αλλάζει την ανθρώπινη σκέψη, γνώση, αντίληψη και πραγματικότητα – και, κάνοντάς το αυτό, αλλάζει και την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας». Το βιβλίο διερευνά τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις κοινωνίες, οι οποίες «θα πρέπει να συνεργαστούν, όχι μόνο για να κατανοήσουν αλλά και για να προσαρμοστούν» σ’ αυτήν.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια έκκληση σε συλλογική και ατομική δράση. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν, να προσαρμοστούν, και οι ηγεσίες πρέπει αντιστοίχως να προχωρήσουν προληπτικά, με προσεκτικά βήματα, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να σκεφτεί», γράφει η συγγραφική ομάδα, «η σημασία των δράσεών της επαφίεται στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι επομένως εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να ρυθμίσουν και να παρακολουθήσουν την τεχνολογία».«H τεχνητή νοημοσύνη μας βρίσκει ανέτοιμους»-1

Το βιβλίο έρχεται να προστεθεί σε μια βιβλιογραφία εισαγωγικών μονογραφιών που εμπλουτίζεται διαρκώς. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να παρακολουθήσουμε από κοντά τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, έχοντας γνώση τόσο της ιστορίας, όσο και των κύριων διακυβευμάτων που διατυπώνονται αμείλικτα στο παρόν. Το βιβλίο ξεκινάει απ’ το πώς βρεθήκαμε εδώ, περνάει απ’ το πού βρισκόμαστε τώρα, και επιδιώκει να στοχαστεί θαρραλέα το μέλλον μας με τις μηχανές. Η ανάλυση δεν αφήνει κανένα σημαντικό θέμα ανεξερεύνητο. Από τον κίνδυνο του TikTok και των Deep Fakes, έως την προοπτική της «Μοναδικότητας», την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και τα αυτόνομα όπλα, όλα υποβάλλονται αναμενόμενα στη διαυγή κρίση των συγγραφέων.

Πολιτικώς ορθή ανάλυση

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για μια πολιτικώς ορθή ανάλυση των συνεπειών της τεχνητής νοημοσύνης σε κοινωνικό, στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Βεβαίως, δίνεται αρκετή βαρύτητα στα θέματα της ασφάλειας, λόγω του προφίλ του Κίσινγκερ, αλλά γενικά το εγχείρημα ισορροπεί προς μια θετική μεν, αλλά αρκετά προειδοποιητική αποτίμηση. Ενα μικρό ενδεικτικό απόσπασμα απ’ το βιβλίο μπορεί να τα συνοψίζει όλα: «Οι μεγάλες χώρες δεν θα πρέπει να περιμένουν να ξεσπάσει μια κρίση για να ξεκινήσουν έναν διάλογο σχετικά με τις στρατηγικές, δογματικές και ηθικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων. Αν μείνουν απαθείς, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν μη αναστρέψιμα γεγονότα. Μια διεθνής προσπάθεια ανάσχεσης αυτών των κινδύνων είναι επιτακτική».

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα