Του François Clemenceau, 26 Αυγούστου 2020, Le journal du Dimanche
Μετάφραση, επεξεργασία και απεικόνιση : Αλκης Καλλιαντζίδης
Το γαλλικό, ιταλικό, ελληνικό και κυπριακό ναυτικό συμμετέχει σε μια μεγάλη ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο για να επιδείξουν καλύτερα τον ευρωπαϊκό συντονισμό έναντι της Τουρκίας.
Η ναυτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν τα γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά και κυπριακά πλοία από το πρωί της Τετάρτης στην ανατολική Μεσόγειο θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Επισήμως, είναι θέμα «ενίσχυσης της δια-λειτουργικότητας των πολεμικών πλοίων και των πληρωμάτων τους», λένε στο γαλλικό Υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως, όπως είπε μια διπλωματική πηγή, «έχουμε ακόμα την αίσθηση της συνάφειας σε αυτό το θέμα». Με άλλα λόγια, οι φρεγάτες που αναπτύσσονται στη νότια Κύπρο στοχεύουν να ανταποκριθούν στην αύξηση του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή, είτε πρόκειται για την Άγκυρα να προστατεύσει τα σκάφη εξερεύνησης ή γεώτρησης στα ευρωπαϊκά ύδατα ή πλοία που συμμετέχουν στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.
Η Γαλλία έχει στείλει για αυτήν την άσκηση που έχει προγραμματιστεί από τον Μάρτιο μια φρεγάτα και τρία αεροσκάφη Rafale, η Ιταλία μια φρεγάτα, η Ελλάδα μια φρεγάτα και ελικόπτερα και η Κύπρος, έναν περιπολικό και ελικόπτερα. Για αρκετές εβδομάδες τώρα, το Παρίσι ζητά από τη Ρώμη να μετακινηθεί από τα λόγια στις πράξεις, μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα και την Κύπρο την περασμένη άνοιξη για την ενίσχυση του κοινού ναυτικού μηχανισμού σε αυτόν τον τομέα όπου η Τουρκία αναπτύσσει συνεχώς περισσότερα από 10 πλοία, μερικά από τα οποία είναι γαλλικής κατασκευής.
Μια γερμανική «διαμεσολάβηση» παράλληλα
Στο γαλλικό Υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων, εξηγούν ότι το μήνυμα που έστειλε αυτή η ναυτική άσκηση είναι να δείξει ότι «όταν υπάρχουν υπερβολές, είναι απαραίτητο να δείξουμε ότι υπάρχουν όρια», ακόμα κι αν δεν πρόκειται για μια ανάπτυξη που αποσκοπεί στην απεικόνιση μιας «κλιμάκωσης».
Την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, του οποίου η χώρα προσπαθεί επί του παρόντος να «μεσολαβήσει» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε ότι η κατάσταση είχε φτάσει σε «πολύ κρίσιμο» σημείο, ενώ οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν θα κάνουν παραχωρήσεις σε περίπτωση διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση για το καθεστώς των χωρικών υδάτων όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί μεγάλα πεδία φυσικού αερίου.
Στο Παρίσι, η διοργάνωση αυτής της ναυτικής άσκησης, η δεύτερη με τους Έλληνες σε λιγότερο από ένα μήνα, δεν θεωρείται εναλλακτική λύση στις προσπάθειες της γερμανικής διπλωματίας αλλά ως συνοδευτική. «Χρειαζόμαστε αυτήν τη διαμεσολάβηση επειδή είναι απαραίτητο να ξαναχτίσουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία», αποκαλύπτει μια καλά πληροφορημένη πηγή επί του θέματος. Διατηρούμε, ωστόσο, σε υπουργικό επίπεδο ότι «οι Τούρκοι έχουν διευρύνει αποτελεσματικά το μερίδιό τους στη Μεσόγειο» και ότι πρόκειται παρά ταύτα, για τη Γαλλία, από ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για μη αποδοχή «αυτού του τετελεσμένου».