CYPSEC 2021: Νέα οπλικά συστήματα για νέες απειλές & ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου

- Advertisement -

Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας

Το πρόσφατο Συνέδριο/Έκθεση Άμυνας & Ασφάλειας CYPSEC 2021 στη Λευκωσία ανέδειξε τις προοπτικές συμμαχίας Κύπρου-Ελλάδας με τρίτες χώρες μέσω αμυντικής συνεργασίας, συμπαραγωγής και τυποποίησης οπλικών συστημάτων

Το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το 2ο Συνέδριο-Έκθεση Άμυνας & Εσωτερικής Ασφάλειας CYPSEC 2021. Ο επίσημος τίτλος της εκδήλωσης στα αγγλικά, που ήταν και η γλώσσα στην οποία έγιναν όλες οι παρουσιάσεις, ήταν «CYPSEC 2021: Cyprus Defence & Security Conference» και έλαβεν χώραν στον χώρο του ξενοδοχείου Hilton, στην Έγκωμη.

Διοργανωτής του συνεδρίου ήταν η Zomidea Design & Services, που και στο παρελθόν διοργάνωσε με επιτυχία τις εκθέσεις CYPSEC 2011, καθώς και μια σειρά εκθέσεων όπως οι CYPNaval, CY(P)BER, e-CYberHealth, CYPYachtshow και CYPGasTech.

Η «Σημερινή» παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες του CYPSEC 2021.

Στόχος του συνεδρίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, οι προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας και άμυνας σήμερα είναι συνεχείς και ραγδαία μεταβαλλόμενες. Συνεπώς, η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών απαιτεί αφενός συνεχείς διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες, αφετέρου ανταλλαγή τεχνολογίας, τεχνογνωσίας αλλά και συνεργασίες, ειδικά από τον ευρύτερο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση ενώπιον των κυπριακών Αρχών των δυνατοτήτων και των πρακτικών λύσεων που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. Βασική συνιστώσα του συνεδρίου αποτέλεσε και η ανάδειξη κυπριακών εταιρειών τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης που δραστηριοποιούνται ήδη στον χώρο και η ενίσχυση των δεσμών τους με τη διεθνή αγορά.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ και αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, αξιωματικοί της ΜΜΑΔ της Αστυνομίας Κύπρου και στελέχη από άλλα ενδιαφερόμενα υπουργεία και Αρχές. Παρόντες ήταν επίσης ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως και της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας.

Το CYPSEC 2021 τίμησαν επίσης ο Πρέσβης της Βουλγαρίας Lubomir Todorov, η Αναπληρώτρια Πρέσβης του Ισραήλ Noga Caspi και ο Γραμματέας Β’ της Πρεσβείας της Ελλάδας. Παρών ήταν επίσης και ο Ακόλουθος Άμυνας της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας, Συνταγματάρχης Duncan Kavanagh, και εκπρόσωποι των Ακολούθων Άμυνας της Γαλλίας και της Ρωσίας στην Κύπρο.

Οι θεματικές που κάλυψαν το συνέδριο και η έκθεση, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν θέματα αμυντικών δαπανών, αμυντικής βιομηχανίας, έρευνας και καινοτομίας, τεχνητής νοημοσύνης (AI), τεχνολογίας 3D-printing και ζητημάτων που άπτονται της Διοικητικής Μέριμνας (logistics). Έγινε επίσης επίδειξη διαφόρων ειδών οπλικών συστημάτων και μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).

Όπως ανέφερε η κυπριακή αμυντική ιστοσελίδα «Defence Redefined», που ήταν εκ των χορηγών επικοινωνίας, η διοργάνωση του CYPSEC συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο εκδηλώσεων αμυντικής βιομηχανίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την DEFEA 2021 στην Ελλάδα, EDEX στην Αίγυπτο και ISDEF στο Ισραήλ.

Οπλικά συστήματα & ιδεοθύελλα στρατιωτικής στρατηγικής

Στην έκθεση και στο συνέδριο περιλαμβάνονται παρουσιάσεις από εκπροσώπους εταιρειών αμυντικού υλικού διεθνούς εμβέλειας. Όπως σημειώνει η Chaitali Bag της ινδικής αμυντικής ιστοσελίδας «Aviation & Defence Universe» (04/10/2021), που ήταν εκ των χορηγών επικοινωνίας του CYPSEC 2021, το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία για «ιδεοθύελλα στρατιωτικής στρατηγικής, εσωτερικής ασφάλειας, μεσογειακής ειρήνης και καταπολέμησης του επεκτατισμού εν τη γενέσει του». Έδωσε επίσης τη δυνατότητα να συζητηθούν οι δυνατότητες αμυντικών παραγωγών με προοπτική να δημιουργηθεί «ένας περιφερειακός κατασκευαστικός κόμβος και μια αγορά μεταξύ πωλητών-αγοραστών».

Μεταξύ των χορηγών η αμερικανική Bell Helicopters, κορυφαία παραγωγός στρατιωτικών και εμπορικών ελικοπτέρων, επανδρωμένων και μη-επανδρωμένων, και η ισραηλινή Rafael Advanced Defence Systems με 70 χρόνια τεχνογνωσία σε άμυνα, ασφάλεια και κυβερνοασφάλεια, βασισμένη σε επιχειρησιακή εμπειρία. Επίσης η ολλανδική Damen Shipyards Group, που λειτουργεί 35 ναυπηγεία σε όλον τον κόσμο και έχει κατασκευάσει πάνω από 6.500 σκάφη σε περισσότερες από 100 χώρες και η γαλλική Kership, μια κοινοπραξία των Piriou και Naval Group από 2013, με μακρά εμπειρία στη ναυτική μηχανική, τη ναυπηγική, στρατιωτικά συστήματα και υπηρεσίες. Η ισραηλινή Marom Dolphin παρουσίασε εργονομικό εξοπλισμό, όπως τακτικά γιλέκα, εξαρτύσεις, σακίδια και άλλα προϊόντα που προορίζονται για στρατιωτική και παραστρατιωτική χρήση.

Στρατηγικές αλλαγές, EastMed & υβριδικού τύπου απειλές

Με την έναρξη του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ, Ανδρέας Λουκά, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, ανέφερε πως η περιοχή μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στην αποσταθεροποιητική κατάσταση σε Συρία και Λιβύη και την πολιτικο-οικονομική αστάθεια στον Λίβανο. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε και τον σχετικό τόνο της σημασίας του συνεδρίου, αφού αναφέρθηκε στο πώς η περιοχή μας είναι πεδίο ηγεμονικών επιδιώξεων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης τόνισε τον σταθεροποιητικό ρόλο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed για τα δυτικά συμφέροντα και τη συμβολή στην οικοδόμηση συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αναφέρθηκε επίσης στις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως την επάνοδο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στο αμερικανο-βρετανο-αυστραλιανό σύμφωνο AUKUS και στις παράνομες τουρκικές ενέργειες στη θάλασσα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Τέλος, αναφέρθηκε στις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον βαρυσήμαντο ρόλο της ΕΦ ως αξιόπιστου παράγοντα αποτροπής, συμπεριλαμβανομένων των νέου τύπου απειλών.

Ομιλία έκανε επίσης ο πρόεδρος των κατεχόμενων Δήμων και Δήμαρχος Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, του οποίου η παρουσία έφερε ιδιαίτερο συμβολισμό.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Akmon S.A., κ. Τάσος Ροζολής, έκανε αναφορά στις πολιτικές αλλαγές και την επίδραση σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με αναφορά στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των υβριδικού τύπου απειλών. Για την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε πως η επένδυση στην αμυντική βιομηχανία είναι ο τρόπος για να ακολουθήσουν την πρόοδο στις νέες τεχνολογίες, και ταυτόχρονα αποδοτική μέθοδος δημιουργίας θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.

Σχετικές αναφορές έκανε και στη δική του ομιλία ο Αντιπρόσωπος του ΕΛΙΣΜΕ στην Κύπρο, Συνταγματάρχης (ε.α.) Άντης Λοΐζου, ο οποίος μίλησε για το πώς τα μικρά κράτη μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες άμυνας και ασφάλειάς τους μέσα από συμμαχίες αλλά και συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων. Μίλησε για τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ενόψει και της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας εις βάρος τους, και έφερε τα παραδείγματα χωρών όπως η Σερβία και η Σιγκαπούρη που επένδυσαν σοβαρά σε αυτούς τους τομείς.

Τυποποίηση αμυντικών συστημάτων & Κύπρος

Το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα επιμορφωτικό σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα της τυποποίησης των αμυντικών συστημάτων, του ποιοτικού ελέγχου, της διοικητικής μέριμνας και επιμελητείας, καθώς και των προκλήσεων διαλειτουργικότητας.

Ο Αντιπλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Νικόλαος Μυριούνης αναφέρθηκε στην τυποποίηση των αμυντικών συστημάτων με παρουσίαση του ευρωπαϊκού συστήματος EDSTAR (European Defence Standards Reference System), που πλέον παρέχει το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Ο Αντιπλοίαρχος Μυριούνης σημείωσε πως τα καλύτερα πρότυπα (standards) για την άμυνα είναι αυτά που καθορίζονται από κοινού από τον ιδιωτικό τομέα μαζί με τους κρατικούς θεσμούς. Στους στόχους του EDSTAR περιλαμβάνονται παράγοντες που αφορούν τον τεχνικό τομέα, τον τομέα διαχείρισης και την εφοδιαστική αλυσίδα, υπογραμμίζοντας πως όταν ένας από αυτούς δεν αποδίδει, τότε μπορεί ολόκληρο το έργο να πληγεί. Ο Ελλαδίτης αξιωματικός, που εκπροσωπούσε επίσης και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της αποτροπής, τα κενά του υπάρχοντος πλαισίου και τόνισε την ανάγκη εκπόνησης Εθνικής Στρατηγικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενδιαφέρουσα σχετικά με το ζήτημα ήταν και η τοποθέτηση του κ. Πάμπου Καμμά, που εκπροσώπησε τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης και μίλησε για το τριγωνικό μοντέλο συνεργασίας του CYS με το ΥΠΑΜ και τις ιδιωτικές εταιρείες. Ο CYS παρέχει στους ενδιαφερόμενους συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενημέρωση και βοήθεια ώστε να μπορούν να πληρούν τα ευρωπαϊκά και εθνικά κριτήρια για συνεργασία με το κυπριακό ΥΠΑΜ. Όσον αφορά το μέλλον, μίλησε για την ανάγκη συμμετοχής της Κύπρου στις σχετικές ευρωπαϊκές διεργασίες για θέματα άμυνας και ασφάλειας, ούτως ώστε να κτιστεί το ανάλογο προφίλ, περιλαμβανομένης και της ίδρυσης σχετικής ακαδημίας.

Ελλαδο-κυπριακή αμυντική βιομηχανία & το… «σύστημα Eurovision»

Σε συνέντευξή του στον Μάριο Καναρίνη της «Defence Redefined» (05/10/2021), ο Πρόεδρος της ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής χαρακτήρισε το συνέδριο «μια θετική πρωτοβουλία», καθώς η Κύπρος «δεν έχει προϊστορία στην αμυντική βιομηχανία». Θεωρεί πως μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ, αλλά και από νέα παιδιά που έχουν σχετικά ενδιαφέροντα, μπορεί να δρομολογηθεί μια πολύ καλή συνεργασία με τον ΣΕΚΠΥ καθώς «το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα έχει αρκετές κατασκευαστικές δυνατότητες» και έτσι «παντρεύοντας αυτά τα δύο» μπορούν να προκύψουν «κοινά ελληνικά προγράμματα».

Σε σχέση με την Εθνική Φρουρά, ο κ. Ροζαλής είπε πως δεν είναι η θέση του να προτείνει κάτι επιχειρησιακά, αλλά η εμπειρία του λέει πως οι κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να ακολουθήσουν το ελλαδικό παράδειγμα. Δηλαδή, ως μικρές χώρες να μπουν σε συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό που έκανε η Ελλάδα πρόσφατα με τη γαλλική Naval Group: «Δηλαδή, ό,τι αγοράζει απ’ εδώ και μπρος η Ελλάδα και η Κύπρος να μην είναι απλώς μια αγορά αλλά μια συνεργασία για το μέλλον και να εξασφαλίζεται και το αντίστοιχο πολιτικό αποτέλεσμα».

Σε σχέση με την Τουρκία, είπε πως «ο εχθρός όσο υπάρχει, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ποτέ» και συνέστησε να μην είναι Ελλάδα και Κύπρος μόνο απλοί αγοραστές, αλλά και συμμέτοχοι που αναπτύσσουν τεχνολογία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο ελλαδικός λαός, επειδή είμαστε νοικοκύρηδες άνθρωποι και όταν είναι καλά τα πράγματα ξεχνιόμαστε, πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και πρέπει να είναι μόνιμη».

Για την προοπτική μελλοντικών ελλαδο-κυπριακών συνεργειών στον τομέα της άμυνας, ο κ. Ροζαλής είπε αστειευόμενος «ότι το σύστημα Γιουροβίζιον παίζει και εδώ και πρέπει να παίζει», αναφερόμενος στις προοπτικές μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών. Θεωρεί πως με την κατάλληλη οργάνωση, και συνεργαζόμενοι με χώρες παραγωγούς και εξαγωγείς όπως η Γαλλία και το Ισραήλ, μπορούμε, αν όχι να τους πουλήσουμε δικά μας προϊόντα, τουλάχιστον «να μας βάλουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα». Έτσι, μπορούμε να πάμε σε χώρες, όπου, για παράδειγμα, «το Ισραήλ για δικούς του γεωπολιτικούς λόγους δεν μπορεί να πουλήσει και να μπει μπροστά η ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Θεωρεί πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δίνει την πρωτοκαθεδρία στη Γαλλία σε μια πιο έντονη πλέον ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, «που είναι προς το συμφέρον Ελλάδος και Κύπρου».

Καινοτομία στην Άμυνα: EDA, AI & 3D

Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, αναφέρθηκε στην «ψηφιοποίηση της άμυνας» και τη σχετική ανάγκη ανάπτυξης λύσεων και δυνατοτήτων άμεσης αντίδρασης σε προκλήσεις και απειλές, τονίζοντας τη σύνδεση του τομέα της άμυνας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα με άλλα επίπεδα, όπως το ψηφιακό και το διαστημικό. Στην ομιλία του τόνισε την προθυμία της κυπριακής Κυβέρνησης για περαιτέρω συνεργασία με τη βιομηχανία και τα πανεπιστήμια για αναβάθμιση της ψηφιακής πολιτικής εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Μεστή πληροφοριών ήταν και η παρουσίαση του Δρος Παναγιώτη Κίκιρα, που είναι επικεφαλής της Μονάδας Τεχνολογίας & Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού (European Defence Agency), με θέμα τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού θεσμού σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο Δρ Κίκιρας, συνδυάζοντας την ανάλυσή του με την εμπειρία του ως πρώην αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, εξήγησε την ιστορία, τον ρόλο και τη λειτουργία του EDA και παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη συνεισφέρει στην αύξηση της αμυντικής αποτελεσματικότητας, στη μείωση του κόστους και στη μείωση των απωλειών, αναφερόμενος και στους τομείς συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη δεξαμενή κοινοποίησης δεδομένων της ΕΕ (EU Defence Data Pool).

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άμυνας & Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο Δρ Δρικάκης αναφέρθηκε σε έργα που ασχολούνται με τη μείωση του ηχητικού αποτυπώματος των μη-επανδρωμένων αεροχημάτων, σε προσομοιώσεις για πλοία και σε μείωση του θερμικού αποτυπώματος. Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η είσοδος σε άγνωστα τεχνολογικά πεδία πρέπει να γίνεται προσεκτικά και έπειτα από σοβαρή σκέψη.

Για τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις (3D-printing) μίλησε ο Δρ Άγγελος Ευαγγέλου, μεταδιδακτορικός ερευνητής του εργαστηρίου Powder Technology Laboratory του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δρ Ευαγγέλου αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής υλικού, τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς και έδωσε παραδείγματα από άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ και Ισραήλ, για μη-επανδρωμένα αεροσκάφη, υγειονομικό εξοπλισμό, ανταλλακτικά και σιγαστήρες όπλων.

Ασφάλεια από τον «δούρειο ίππο» του κινητού τηλεφώνου

Για τους κινδύνους διαρροής προσωπικών δεδομένων και παραβίασης του ιδιωτικού απορρήτου, συμπεριλαμβανομένων και δεδομένων ατόμων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, μίλησε η Δρ Άρτεμις Κοντού, συνιδρύτρια της εταιρείας Malloc με έδρα τη Λευκωσία. Φέρνοντας ως παράδειγμα το σκάνδαλο με το λογισμικό Pegasus και άλλες τεχνολογίες υποκλοπής δεδομένων από «έξυπνα κινητά», η Δρ Κοντού παρουσίασε τις δυνατότητες των εφαρμογών της Malloc για αυξημένη ασφάλεια κατά των κυβερνοκατασκόπων μέσα από τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Εκ μέρους της επίσης κυπριακής εταιρείας Additess, ο Διευθύνων Σύμβουλός της Νικόλαος Κούτρας, παρουσίασε το σύστημα «ADD-C3» για επιτήρηση, συλλογή, ανάλυση και διαχείριση πληροφοριών. Η εταιρεία έκανε ζωντανή επίδειξη του συστήματος με παράλληλη χρήση drone στον χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου.

Λύσεις στη θάλασσα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, λόγω και του ενεργειακού προγράμματος στην ΑΟΖ, είχε η ομιλία του Jean-Marie Dumon, Διευθυντή Άμυνας & Ασφάλειας του Γαλλικού Συνδέσμου Ναυτικής Βιομηχανίας (GICAN) με θέμα το μέλλον της θαλάσσιας επιτήρησης. Ο Γάλλος αντιπρόσωπος συνόψισε τις πολύπλοκες απειλές που θα προκύψουν στο εγγύς μέλλον στη θάλασσα, που περιλαμβάνουν την προστασία των φυσικών πόρων, την καταπολέμησης της ρύπανσης, τις παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένης της πειρατείας και του λαθρεμπορίου. Αναφερόμενος και στη διαχείριση μόνιμων εγκαταστάσεων στη θάλασσα, ο κ. Dumon παρουσίασε συστήματα εντοπισμού και επιτήρησης θαλασσίων ζωνών.

Επιμελητεία: Από τον Μέγα Αλέξανδρο στην Εθνική Φρουρά

Ο συνεργάτης της «Defence Redefined», Θεόδωρος Νικολοβγένης, μίλησε για τον ρόλο της επιμελητείας (military logistics), ξεκινώντας την παρουσίασή του με ιστορική αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος στην εκστρατεία του εφήρμοσε ένα άριστο για την εποχή σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο κ. Νικολοβγένης δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο των logistics στην Κύπρο και είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Υποψήφιος Διδάκτορας Γεωστρατηγικής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολοβγένη, η επιμελητεία αφορά πληθώρα τομέων και είναι νευραλγικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος, αφού αφορά όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με το υλικό και τη διαχείριση, θέματα μεταφοράς προσωπικού, εφοδιασμό και υγειονομικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία της συστημικής γεωπολιτικής ανάλυσης, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και στις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των logistics, οι οποίες περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις στις ελεύθερες περιοχές, όπως τα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τα δύο λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, εγκαταστάσεις και λογισμικό που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια προχώρησε σε ανάλυση υποθετικής περιπτωσιολογίας, η οποία αφορούσε σενάριο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων από την ΕΕ στην Κύπρο. Δίνοντας πρακτική πληροφόρηση, προχώρησε σε παρουσίαση συστήματος για καταγραφή και διαχείριση του υλικού των δυνάμεων που θα αφιχθούν στο νησί παρουσιάζοντας έτσι με παραστατικό τρόπο την αναγκαιότητα και τον κομβικό ρόλο της επιμελητείας.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα