Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
Σε κάθε συγκυρία έντονης κοινωνικής αναταραχής ακούγονται συνήθως αυτοί που φωνάζουν, δικαίως ή αδίκως, περισσότερο. Ενώ κάποιοι μιλούν τότε, ορθώς ή λανθασμένα, για «σιωπηλές πλειοψηφίες» που ενίοτε και αυτές εξοργίζονται από τις «δημοκρατικές» καταχρήσεις των πρώτων. Αυτό θα είναι το θέμα μου σήμερα, πριν το αναμενόμενο έντονα διάγγελμα του Μακρόν, ώρα Ελλάδας 9 μ.μ.. Αφού πρώτα υπενθυμίσω στους αναγνώστες μου τα δυο προηγηθέντα στις Ανιχνεύσεις σχετικά ενημερωτικά άρθρα μου :
στις 17-11-2018 : https://www.anixneuseis.gr/?p=198156 και
στις 5-12-2018 https://www.anixneuseis.gr/?p=198979 , ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με το κοινωνικό μέγεθος των «κίτρινων γιλέκων» τα οποία δεν έχουν ακόμα αποκτήσει ηγεσία (έχουν μόνο κάποιους απειλούμενος τοπάρχες) γιατί είναι ίσως εγκλωβισμένα σε μια ψηφιακή αμεσο-δημοκρατική εξωπραγματική «οριζοντιότητα» (horizontalité) ισοτιμίας μεταξύ τους, εξ ου και έχουν ήδη διασπαστεί με τα μετριοπαθέστερα «ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» τα οποία έχουν απειληθεί, από τα πρώτα, ακόμα και με θάνατο !
Στην παρακάτω σκιαγράφησή μου θα βασιστώ σε δυο πραγματικά στοιχεία :
1.Στην δημοσκόπηση που διενήργησε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2018 το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos για λογαριασμό του κόμματος του Μακρόν «Γαλλία Εμπρός» και δημοσιεύθηκε στις 9-12-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche.
2.Στην έρευνα της δημοσιογράφου Sylvia Zappi του ηλεκτρονικού Le Monde που δημοσιεύθηκε στις 7-12-2018.
Η 1η έρευνα αφορούσε στο ερώτημα : τι θα ψήφιζαν οι άνθρωποι των «κίτρινων γιλέκων», αν κατέβαιναν στις προσεχείς ευρωεκλογές με δική τους πολιτική παράταξη ; Ξεπερνώντας εννοείται το τεράστιο πρόβλημα ηγεσίας που έχουν σήμερα. Εάν λοιπόν οι εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί την Κυριακή που μας πέρασε, αυτή η παράταξη θα έπιανα το 12% των ψήφων, άρα δεν είναι πλειοψηφία στους Γάλλους. Το ποσοστό τους θα ήταν πολύ πίσω από μια παράταξη ευρωεκλογών του Μακρόν μαζί με το συνεργαζόμενο σήμερα κεντρώο κόμμα Modem (ποσοστό 21%). Δηλαδή θα έδινε μάχη για τη 2η θέση, αφού το κόμμα της Λεπέν θα έπαιρνε ποσοστό 14%. ‘Έναντι 13% που θα έπαιρνε το κόμμα των οικολόγων «Europe Ecologie-Les Verts» (οι οποίοι ζήτησαν μόνοι τους από την κυβέρνηση να μην καταργηθεί ο φόρος επί των καυσίμων και έκαναν μια μεγαλειώδη παράλληλη διαδήλωση στο Παρίσι χθες την Κυριακή που δεν την έπαιξαν καθόλου τα ελληνικά ΜΜΕ), 11% που θα έπαιρναν οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι και μόνο 9% το κόμμα του Μελανσόν η «Ανυπότακτη Γαλλία». H εν λόγω έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα : «Μια παράταξη κίτρινων γιλέκων στις ευρωεκλογές, θα αδυνάτιζε την Λεπέν και τον Μελανσόν» («Une liste Gilets jaunes aux européennes affaiblirait Le Pen et Mélenchon).
Η 2η δημοσιογραφική έρευνα ζητούσε τη γνώμη των Γάλλων που αντιτίθενται με τα μπλόκα.
Αυτοί οι Γάλλοι είναι «αντι-κίτρινα γιλέκα» και θέλουν να το γνωστοποιήσουν στη δημοσιογράφο με το μικρό τους όνομα. Χαρακτηρίζουν τα κίτρινα γιλέκα «Τρομοκράτες», «Ελευθεριοκτόνους», «Αντιδημοκρατικούς». Αυτοί οι ερωτηθέντες είναι μέρος του ενός τρίτου των Γάλλων που αποδοκιμάζουν από την αρχή την «σύγκρουση των κυκλικών σημείων» (των μπλόκων δηλαδή). Οι μαρτυρίες που συνέλεξε η Sylvia Zappi στον ιστότοπο Lemonde.fr ξεδιπλώνουν τα παράπονά τους εναντίον αυτής της εξέγερσης που κλονίζει τη Γαλλία σήμερα.
Οι Γάλλοι εξακολουθούν κατά πλειοψηφία να υποστηρίζουν την κινητοποίηση που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για το ειδησεογραφικό κανάλι BFM-TV, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, και έγινε μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Edouard Philippe, υπογραμμίζει ότι το 72% των Γάλλων εγκρίνει ή συμπαθεί το κίνημα των κίτρινων γιλέκων (όμως το 80% αυτών δεν επιθυμεί βιαιότητες), παρόλο ότι παρουσιάζει πτώση τριών μονάδων. Η στήριξη παραμένει μαζική.
Υπάρχουν όμως και όλοι αυτοί που είναι αντίθετοι με τα μπλόκα και οι οποίοι λένε ότι είναι πληγωμένοι από την ομοφωνία που φαίνεται να προκαλεί η αντι-φορολογική γκρίνια. Το πρώτο τους επιχείρημα αναφέρεται στην ελεύθερη κυκλοφορία τους, που είναι κυρίαρχη για αυτούς. Το μπλοκάρισμα σε ένα σταυροδρόμι, σημαίνει παρεμπόδιση των μετακινήσεών τους, κάτι που τους είναι απαράδεκτο. «Δεν δέχομαι τα εμπόδια που μου στερούν την ελευθερία μου να μετακινηθώ και να εργαστώ. Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που δίνει μαθήματα δημοκρατίας στην υπόλοιπη πλειοψηφία», αναφέρει η Stephanie, 45 ετών, που εργάζεται στον κλάδο της επικοινωνίας στην περιοχή Haute-Marne. Ο Joël, ένας συνταξιούχος καθηγητής στο Μονπελιέ, δεν του άρεσε η εμπειρία που έζησε στις 17 Νοεμβρίου 2018 : «Με σταμάτησε να μην περάσω ένας με «κίτρινο γιλέκο» και μου είπε: «Συμφωνείτε μαζί μου ; Διαφορετικά σας εμποδίζω να περάσετε». «Κάπως έτσι αρχίζει ο ολοκληρωτισμός!», δήλωσε ο εξηντάχρονος.
Τα κοσμητικά επίθετα για την ονομασία των διαδηλωτών είναι συχνά γεμάτα θυμό και περιφρόνηση. Για την Malika, ιατρική γραμματέα από τη βόρεια Γαλλία, είναι «βάρβαροι». «Μας στερούν την ελευθερία μετακινήσεών μας και θέλουν να μας επιβάλλουν δια της βίας τις μεγαλεπήβολες απαιτήσεις τους, με εκφοβισμό και νταηλίκι!», λέει. «Δεν επικοινωνούν, γαβγίζουν», λέει ο δικαστής Steph που ζει στην περιοχή Haute-Garonne και βλέπει τα μπλόκα ως «χώρους εκτόνωσης», «παίρνοντας ως όμηρους όσους θέλουν να πάνε να εργαστούν». «Στη μέθη της εκτόνωσης, το σύνθημα «Είμαστε ο λαός» γίνεται μια αδειοδότηση για το μπλοκάρισμα ή για την εξύβριση άλλων πολιτών που δεν είναι μέρος του λαού», επίσης επικρίνει ο Robert, συνταξιούχος της περιοχής Gif-sur-Yvette (Εσόν).
φόβος και μη κατανόηση
Πίσω από αυτή την έντονη απόρριψη εκφράζονται πραγματικοί φόβοι. Φυσικός φόβος όταν βρίσκεσαι μπλοκαρισμένος στο αυτοκίνητό σου. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ορισμένοι μπλοκέρ που αναγκάζουν τους οδηγούς να «δείχνουν το κίτρινο γιλέκο τους» και να κορνάρουν επιδοκιμαστικά, επικρίνονται ιδιαιτέρως. Διαβάζουμε επίσης, γράφει η δημοσιογράφος Sylvia Zappi, τον φόβο για το τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η κοινωνική οργή. «Εδώ και μερικές μέρες, φοβάμαι. Ο φόβος αυτής της βλακείας, αυτού του μίσους, της επίθεσης στην ελευθερία μας και στη δημοκρατία μας … των πράξεων βίας και του βανδαλισμού», λέει μια νοσοκόμα που θέλει να παραμείνει ανώνυμη.
Αισθανόμαστε στις μαρτυρίες αυτές μια συνολική μη κατανόηση μπροστά σε αυτή την κοινωνική έκρηξη, αναφέρει η Sylvia Zappi στην έρευνά της. Πολλοί φοβούνται τις πολιτικές συνέπειες της εξέγερσης στο γαλλικό πολιτικό σύστημα. «Η έκφραση αυτού του θυμού είναι τρομακτική επειδή είναι καταστρεπτική, ακόμη και μηδενιστική. Προσωπικά, φοβάμαι ότι θα οδηγήσει στο τέλος της δημοκρατίας μας», διαβεβαιώνει ένας παριζιάνος διευθυντής μιας Πολύ Μικρής Επιχείρησης. «Υφιστάμεθα μια ομηρία που θα θέσει την οικονομία της χώρας νοκ άουτ. Για να μην αναφέρουμε όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που θα πληρωθούν από τους τόσο επικριμένους φόρους μας», εξέφρασε την ανησυχία του ένας εμπορικός διευθυντής της Noyon (Oise) από την πλευρά του.
Άλλοι βλέπουν στην κινητοποίηση μια χειραγώγηση των άκρων που λένε ότι φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. «Αυτό που με ανησυχεί είναι η εξεγερτική τροπή, ακόμη και ολοκληρωτική, του κινήματος», υπογραμμίζει ο Julien, διευθυντικό στέλεχος από την Τουλούζη, ο οποίος πιστεύει ότι ανιχνεύει στα «κίτρινα γιλέκα» «μια δουλειά ολοένα και πιο ορατής παρότρυνσης προς εθνικιστικούς και ταυτοτικούς ακτιβιστές». «Αυτό το κίνημα το εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά και η «Ανυπότακτη Γαλλία». Είναι ένα φεστιβάλ της δημαγωγίας. Ο λαϊκισμός μας απειλεί», λέει η Brigitte από το Bordeaux.
Τελικά, για τους περισσότερους από αυτούς που απάντησαν στην έρευνα της Sylvia Zappi, αυτές οι διαδηλώσεις είναι απλά παράνομες. Και ως προς τις διεκδικήσεις τους και ως προς την έκφρασή τους. «Αυτό το κίνημα δεν είναι πια αξιόπιστο, διότι επιμένει ενώ η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει», λέει ένας υπάλληλος της Parthenay (Deux-Sevres). Και η Catherine, γιατρός σε ένα μικρό χωριό στη Νορμανδία, αμφισβητεί το σύνθημα που ακούγεται ολοένα και περισσότερο από τα «κίτρινα γιλέκα» : «Macron παραιτήσου ;» ! «Και ποιος θα πάρει τη θέση του ; Φοβάμαι ότι τα εξτρεμιστικά κόμματα βρίσκονται από πίσω. Για αυτό και είμαι 100% αντίθετη».
Δεν είναι η μόνη μεταξύ των 592 περίπου αναγνωστών της Le Monde που θέλησαν να καταθέσουν την άποψή τους για τα γαλλικά γεγονότα.
Κάποιοι Γάλλοι αναλυτές θεωρούν ότι τα «κίτρινα γιλέκα» είναι «οι πλούσιοι των φτωχών και οι φτωχοί των πλουσίων». Δηλαδή αυτό που συνηθίζουμε να λέμε εμείς «η μεσαία τάξη».
Είναι ;
Πάντως τώρα έχετε και την αντίθετη προς τα «κίτρινα γιλέκα» γαλλική άποψη.
Τα συμπεράσματα δικά σας.