«Ο Emmanuel Macron βαδίζει ήδη γρήγορα, αλλά πάνω σε αυγά»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Ο Emmanuel Macron συγκάλεσε στις 17 Ιουλίου την 1η Αυτοδιοικητική Διάσκεψη στην Γερουσία, έχοντας ήδη ανακοινώσει τη 2η που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου 2017. Στην διάσκεψη αυτή συμμετείχαν μετ’επαίνων, για αυτήν τη θεσμοθέτηση, οι Γάλλοι τοπικοί αιρετοί άρχοντες με τα συνδικαλιστικά τους όργανα, όμως η συζήτηση, αν και ξεκίνησε καλά, ήταν εξαιρετικά τεταμένη στη συνέχεια. Γιατί ; Διότι ο Γάλλος πρόεδρος τους ζήτησε μια σειρά περιοριστικών μέτρων, όπως :

@ να περιορίσουν τις λειτουργικές δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ 36.000 τον αριθμό) κατά 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας, ενώ προεκλογικά προέβλεπε 10 δις οικονομίες, μέσα από μια «εξυπνότερη οικονομική διαχείριση» στην εξειδίκευση της οποίας θα συμβάλουν εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους.

@ να περιορίσουν κατά 70.000 υπαλλήλους σε βάθος πενταετίας τους υπαλλήλους της γαλλικής Αυτοδιοίκησης, σε σύνολο 120.000 δημοσίων υπαλλήλων (εκ των οποίων οι 50.000 αφορούν στην Κεντρική εξουσία) που θα πρέπει να εκλείψουν  κυρίως λόγω της συνταξιοδότησής τους.

@ να περιορίσουν κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των εκλεγομένων σήμερα αυτοδιοικητικών αιρετών αρχόντων (δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων), σε αντιστοίχηση με τον ήδη ανακοινωθέντα περιορισμό κατά το ένα τρίτο και στον αριθμό των εκλεγομένων σήμερα βουλευτών και γερουσιαστών. Κάτι που απηχεί και το λαϊκό αίσθημα στη Γαλλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

@ να απαλλάξουν το 80% των νοικοκυριών τους που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος από τον τοπικό «Φόρο κατοίκησης» (Taxe d’habitation) ο οποίος επιβάλλεται και εισπράττεται απευθείας από τους ΟΤΑ.  Δηλαδή, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά που κερδίζει λιγότερα από 5.000 ευρώ το μήνα δεν θα πληρώνουν πλέον τον εν λόγω τοπικό Φόρο. Κάτι που διερευνάται κάθε 1η Ιανουαρίου από τον αρμόδιο ΟΤΑ. Τον εν λόγω φόρο τον πληρώνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ή ο ενοικιαστής ή ο δωρεάν φιλοξενούμενος. Η αφαίρεση αυτού του αυτοτελούς τοπικού πόρου, που αντιστοιχεί στο 36 με 40% των ίδιων πόρων των γαλλικών ΟΤΑ, θα αναπληρωθεί με αντίστοιχη  κρατική επιχορήγηση η οποία όμως δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί (!) και ευλόγως αυτό προκαλεί ανησυχία στους αιρετούς αλλά και ικανοποίηση στους Φορολογούμενους. Σκεφτείτε να μας καταργούσαν αύριο τον ΕΝΦΙΑ. Το υπόλοιπο 20% των νοικοκυριών, που υπερβαίνουν το παραπάνω εισοδηματικό όριο, θα συνεχίσουν να καταβάλουν τον «Φόρο κατοίκισης».

Οι παραπάνω εξαγγελθείσες μειώσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες θα συνοδεύουν ένα πρόγραμμα επενδύσεων 50 δις ευρώ,  θα πρέπει να συμβάλουν στην σκοπούμενη αθροιστική εξοικονόμηση κατά 60 δις ευρώ το χρόνο των δημοσίων δαπανών της Γαλλίας, σε βάθος πενταετίας, που ήταν οι δεύτερες υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση  το 2014 με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη. Ο Μακρόν δεν δίστασε να ζητήσει περικοπή 850 εκατ. Ευρώ και από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας Pierre de Villiers, ο οποίος λόγω της διαφωνίας του παραιτήθηκε! Και τούτο για να ελεγχθεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και να οδηγηθεί στην οικονομική ανάπτυξη η γαλλική οικονομία.

Όμως όπως γράφει η Marie-Pierre Bourgeois  στην ηλεκτρονική La gazette des communes στις 18 Ιουλίου, οι αυτοδιοικητικοί φορείς  επαίνεσαν μεν ομόφωνα  την ακολουθούμενη  μεθοδολογία του Γάλλου προέδρου για την παραπάνω διάσκεψη, η οποία ανοίγει τον διάλογο μεταξύ του κράτους και των ΟΤΑ, αλλά είναι αντίθετοι με τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και την απαλλαγή από τον «φόρο κατοίκισης». Ένα τέτοιο μέτρο, ισχυρίζονται οι αιρετοί, περιορίζει πολύ  την δημοσιονομική αυτονομία των ΟΤΑ οι οποίοι θα χάσουν έτσι έναν από τους κύριους φόρους των οποίων μπορούν να καθορίζουν τον φορολογικό συντελεστή.

Έτσι ο  Emmanuel Macron, βαδίζοντας πάνω σε αυγά, άνοιξε ήδη γρήγορα και το 2ο πιο επικίνδυνο κοινωνικό μέτωπο : με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες οι οποίοι είναι πολιτική δύναμη, έχουν διασυνδέσεις και μηχανισμούς αγώνα, είναι πολύ κοντά στον πολίτη τον οποίο φυσικά και θα μπορούσαν να επηρεάσουν. Θυμίζω ότι το 1ο κοινωνικό μέτωπο εθνικής εμβέλειας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη επίσης, είναι με τους συνδικαλιστικούς φορείς των μισθωτών, αναφορικά με την μεταρρύθμιση του γαλλικού «κώδικα εργασίας». Βλέπε το σχετικό άρθρο μου : «Η Μητέρα των Μαχών και η ανυπέρβλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μακρόν» (https://www.anixneuseis.gr/?p=171087). Εξ ου και η χθεσινή φιλική και συσπειρωτική συνεύρεση του Emmanuel Macron με τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματός του, αλλά και του συνεργαζόμενου κεντρώου κόμματος MoDem, για να προλάβει την πιθανή δημιουργία «εσωτερικής αντιπολίτευσης». Κάτι που ο ίδιος έζησε ως εφιάλτη, όταν ήταν υπουργός οικονομικών του Ολάντ, με πρωταγωνιστή τον Benoît Hamon, μετέπειτα υποψήφιο πρόεδρο των σοσιαλιστών.

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα