Εικόνα που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης με πυραύλους Oresnik στο Ντνίπρο της Ουκρανίας
Δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Bild, που ειδικεύεται στη στρατιωτική ανάλυση, υποστήριξε ότι ο νέος ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος που έπληξε την πόλη Ντνίπρο στις 21 Νοεμβρίου δεν ήταν ακριβώς αυτό που είπε ο Πούτιν: ένα πειραματικό όπλο με ασυνήθιστες δυνατότητες.
Ο Τζούλιαν Ρόπσκε, ανώτερος συντάκτης της Bild, πιστεύει ότι αυτό που είδαμε είναι στην πραγματικότητα μια δοκιμαστική έκδοση του πυραύλου RS-26 και ότι επιπλέον, η δοκιμασμένη έκδοση δεν περιείχε εκρηκτικά.
Ο Ρόπσκε φέρεται να μελέτησε διάφορες βιντεοσκοπήσεις της επίθεσης στο εργοστάσιο Pivdenmash στο Ντνίπρο.
Πιστεύει ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν μια τροποποιημένη έκδοση του πυραύλου RS-26 Rubezh στην επίθεση.
«Πολλές κάμερες παρακολούθησης κατέγραψαν αυτά που ονομάζονται υποπυρομαχικά, που σημαίνει ότι ένα RS-26 επανεισέρχεται στη χαμηλότερη ατμόσφαιρα.
Αυτές οι τρομακτικές εικόνες δείχνουν έξι πύραυλους να πέφτουν από τον ουρανό μέσα από τα σύννεφα.
Αυτό επιβεβαιώνει ότι ήταν μια προπαγανδιστική και πολιτική κίνηση, όχι στρατιωτική.
Δεν υπήρχαν πυρηνικά ή εκρηκτικά μέσα, οπότε η ζημιά ήταν ελάχιστη.
Στο βίντεο της επίθεσης δεν βλέπουμε εκρήξεις, αλλά μόνο την κινητική ενέργεια μιας πτώσης από ύψος αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων».
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι κατά την τελευταία επίθεση με πυραύλους στην πόλη Ντνίπρο, η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.
Πηγές της Ukrainska Pravda ανέφεραν ότι θα μπορούσε να ήταν ένας πύραυλος Rubezh, ένας πιθανός φορέας πυρηνικών κεφαλών.
Ωστόσο, δύο δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τη χρήση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία.
Στην ομιλία του την Πέμπτη, ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε έμμεσα τις αμερικανικές αναφορές, λέγοντας ότι κατά την πρωινή επίθεση στο Ντνίπρο στις 21 Νοεμβρίου, η Ρωσία χρησιμοποίησε τον πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Oresnik.
Αργότερα, προέκυψαν πληροφορίες για τις ασυνήθιστες δυνατότητες του «νέου όπλου», συμπεριλαμβανομένων αναφορών ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ενθουσιασμένος με αυτό και έχει ζητήσει τη μετάβαση στη μαζική παραγωγή του.
Κάτι που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει στη λογική του Ρόπσκε ότι η κίνηση ήταν προπαγανδιστική.