ΒΟΜΒΕΣ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΡΟΤΑΡΥ: ΑΛΛΑΖΕΙ, ΠΑΛΙ, Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Σε ομιλία του στους Ρόταρυ Αθηνών, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, τηρώντας την παράδοση κάθε υπουργός και κάθε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ να αλλάζουν την δομή και την διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε πως και επι θητείας του ο στρατός θα αλλάξει.
Για να αυξηθεί η πυκνότητα των μονάδων απο 27% που είναι σήμερα στο 70% που επιθυμεί ο κ. Δένδιας, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν μονάδες. (Αν τους συγκέντρωνε όλους σε ένα στρατόπεδο, πιθανώς, να πετύχαινε 100% πυκνότητα αλλά το θέμα είναι τι θα τους έκανε.)
Ο υπουργός είπε πως θα καταργηθούν 132 στρατόπεδα απο 831 που υπάρχουν σήμερα. Και τόνισε: οι Αμερικανοί έχουν λιγότερες μονάδες.
Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά πως στα Γιάννινα υπάρχει ναυτοδικείο, προκαλώντας τον γέλωτα των συνδαιτημόνων του.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Έθεσα υπόψη ανωτάτων αξιωματικών το βίντεο με την παράγραφο της ομιλίας του Δένδια στην οποία αναφέρομαι.

Ένας εξ αυτών μου είπε πως συμφωνεί, κατ αρχάς, με το πνεύμα των δηλώσεων. Να δούμε, όμως, ποιες μονάδες θα καταργηθούν και ποιες θα συγχωνευτούν. Γενικώς, υπάρχει μια τοπικιστική αντίληψη στην εγκατάσταση των μονάδων. Δεν αποκλείεται να πάρει μονάδες ο κ. Δένδιας απο τον Έβρο και να τις μεταφέρει στην Πελοπόννησο ή στην Αθήνα με τα παπαγαλάκια του (δημοσιογραφικά και άλλα) να τονίζουν πως η νέα στρατηγική αντίληψη αυτό επιβάλλει.
Άλλος συνομιλητής που είναι σε θέση να γνωρίζει λέει “το ναυτοδικείο στα Γιάννενα θα κλείσει, ίσως, μετά θανατον Τασούλα! Οι μονάδες Στρατού Ξηράς κλείνουν λόγω τοπικών κοινωνιών”.
Πάντως, ενώ έβλεπα το βίντεο, μου τηλεφώνησε φίλος απο ακριτικό νησί του Αιγαίου και μου λέει “εδώ φτιάχνουν πακέτα να τα στείλουν κάπου αλλά δεν μου λένε που θα τα στείλουν. Ούτε και οι ίδιοι ξέρουν”.
Υπάρχει μια διαλεκτική σχέση οπλίτη και οπλισμού. Ο ένας χρειάζεται το άλλο. Τι να την κάνεις την πυκνότητα όταν δεν θα έχεις οπλισμό; Και τι να κάνεις τον οπλισμό όταν δεν έχεις στρατιώτες.
Κατά τη δική μου άποψη η μόνη δυνατότητα να αυξήσει την αποτροπή του ο ελληνικός στρατός και να την κάνει πειστική είναι να γίνει η χώρα πρώτη και με μεγαλή διαφορά απο τη δεύτερη στις νέες τεχνολογίες ρομποτικές και ηλεκτρονικές.
Ο νέος ελληνικός στρατός να εκπαιδευτεί σε διαδικασίες πολέμου σαν να παίζει παιχνίδι στο διαδίκτυο. Και έτσι να διεξάγει τον πόλεμο. Με νέα ηλεκτρονικά και ρομποτικά συστήματα.
Φυσικά, δεν θα εγκαταλειφθούν οι κλασικές μέθοδοι αλλά ή έμφαση θα δοθεί στον νέο τρόπο πολέμου. Και, κυρίως, στην αποτρεπτική του διάσταση.
Αν δεν φθάσουμε στο επίπεδο αυτό στρατιωτικής τεχνολογίας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την κούρσα κλασικών εξοπλισμών με την Τουρκία. Θα γονατίσουμε οικονομικά.
Η επιμονή για την απόκτηση υψηλής τεχνολογίας θα δημιουργήσει παράπλευρες οικονομικές δραστηριότητες που θα απογειώσουν την χώρα. Σήμερα, είναι τελευταία στην Ε.Ε.
Δεν λέω καμιά σοφία. Τα γνωρίζουν και οι κυβερνώντες. Αλλά λόγοι που έχουν να κάνουν με τις κλασικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος δεν επιτρέπουν ριζικές αλλαγές αντιλήψεων. Η πολιτική στην Ελλάδα είναι ένας ασφαλής δρόμος να αποκτήσεις πλούτο, δόξα και ισχύ. Γιατί να χαλάσεις την συνταγή που γνωρίζεις ότι αποδίδει;
spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι νέες τεχνολογίες χρειάζονται έρευνα, αμυντική βιομηχανία, εκπαίδευση, προσωπικό υψηλής βάσης (όχι αξιωματικούς του 12), δημόσιες επενδύσεις, αξιοκρατία και όραμα με στρατηγική.
    Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα από αυτά για αυτό καλύτερα να υπάρχουν τα στρατόπεδα για να βγάζουν και κάποια χρήματα οι τοπικές κοινωνίες από τα σουβλάκια , προσφέροντας ταυτόχρονα αίσθημα ασφαλείας.

  2. Απλά μαθηματικά: 30.000 ΕΠΟΠ Χ 2.000 μισθό (με ασφάλεια) Χ 12 μήνες = 720 εκατομύρια ευρώ τον χρόνο.
    Ένα κράτος με ετήσιο ΑΕΠ 240 δις, δεν έχει 720 εκ. ευρώ ετησίως για να ενισχύσει την ασφάλειά του έναντι μιάς υπαρκτής και δηλωμένης απειλής; Έχει αλλά προηγούνται τα υπεκέρδη των εταιρειών (ενέργειας, καύσιμα, τρόφιμα, έργα, φάρμακα) αυτών που στηρίζουν μιντιακά και όχι μόνο τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τις κυβερνήσεις του δούνεν (υπερκέρδη) και λαβείν (εξουσία- δόξα – χρήματα).

  3. “Η πολιτική στην Ελλάδα είναι ένας ασφαλής δρόμος να αποκτήσεις πλούτο, δόξα και ισχύ. Γιατί να χαλάσεις την συνταγή που γνωρίζεις ότι αποδίδει;”

    Ακριβώς!

  4. Εμένα δεν μου κάνουν καμία εντύπωση αυτά πού λέει ό Δένδιας δεν είναι μόνο τά στρατόπεδα.. μήπως τά ΤΕΙ η τά πανεπιστήμια έχουν κάποιο ορθολογισμό; Ό κάθε πολιτευτής αγωνιζόμενος για ψήφους κατόρθωνε νά στήνει δημόσιο γενικά όπου τού γουστάρει….. Για τά στρατόπεδα ιδικά υπήρχε καί μία άλλη παράμετρος τό διαφορετικό δόγμα τού στρατεύματος στον “ψυχρό πόλεμο”…. αυτό δεν υπάρχει πλέον αλλά έμειναν τά στρατόπεδα… Στην Ήπειρο ας πούμε… Αλλά καί όι τόσες δικτατορίες πού ήθελαν στρατό κοντά στην πρωτεύουσα…. Σύν καί η δημόσιο υπαλληλική νοοτροπία
    Τών στρατιωτικών…. Έτσι όμως κράτος δεν γίνεται ούτε σοβαρός στρατός….
    ΥΓ: επιτρέπεται νά μήν έχουμε δεύτερο ναύσταθμο ( οργανωμένο καί όχι δευτερεύοντα όπως ή Σούδα) με τόσο θαλάσσιο χώρο πού πρέπει νά ελέγχουμε Αιγαίο καί Μεσόγειο;;;…

  5. Εμένα πάλι τον ”οπαδό” της Ν.Δ , δεν με πείραξε αυτά που είπε -και δεν είπε μόνον για την κατάργηση Στρατοπέδων (σφραγίδων) σαν τους χιλιάδες Συλλόγους και τα Σωματεία- ο ΥΠ.ΕΘ.Α κ . Δένδιας ,αλλά γιατί τα ανήγγειλε-είπε σε αυτό το ακροατήριο που δεν έχει καμιά σχέση με το αντικείμενο του Υπουργείου του.
    Το θέμα των αλλαγών στις Ένοπλές Δυνάμεις ,για το οποίο τα μέχρι τώρα άρθρο και σχόλια νομίζω πως είναι παραπολιτικά ,ΣΙΓΟΥΡΑ θα το διαχειριστεί και το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ , ΣΙΓΟΥΡΑ θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από τους ”συνδικαλισμένους” Αξιωματικούς επειδή θα μειωθεί -και πολύ ορθώς ο αριθμός τους (θα έχουμε επιτέλους λιγότερους από χιλιάδες απόστρατους τώρα στρατηγούς )-και ΣΙΓΟΥΡΑ θα αυξηθεί καί ο αριθμός των κατωτέρων βαθμοφόρων καί ο μισθός τους .
    Να θυμίσουμε ότι το Στρατιωτικό Κίνημα του 1909 στους κατώτερους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στηρίχθηκε .
    Και επίσης να ξαναθυμίσουμε ότι στην Πυροσβεστική ”πιάνουν μάνικα” και οι ανώτεροι αξιωματικοί (στα παλαιά χρόνια θα ήταν ντροπή).
    Ήταν η μεγάλη εφεύρεση των κυβερνήσεων της ”Αλλαγής” να προάγονται (νεότατοι δε οι ημέτεροι) όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι στον ανώτερο βαθμό της ιεραρχίας τους, για να παίρνουν μεγάλες συντάξεις και εφάπαξ με σκοπό κάποτε να χρεωκοπήσουμε κάτι που κατάφεραν το 2010, για να μη ξεχνιόμαστε.

  6. Παλιά η αμυντική πολιτική καθοριζόταν στο ΣΑΜ και στο ΣΑΓΕ. Μετά πήγαινε για έγκριση στο ΚΥΣΕΑ. Τώρα ανακοινώνεται στα κοινωνικά clubs. Ούτε οι ιδιοκτήτες εταιρειών δεν λειτουργούν έτσι δείγμα της θεσμικής απαξίωσης της λειτουργίας των Ενόπλων δυνάμεων.
    Μόνο που οι Ένοπλες Δυνάμεις ανήκουν στον λαό και όχι στον εκάστοτε υπουργό. Ο Μητσοτάκης έχει αφήσει στο περιθώριο τον ΝΔ και αυτός για να φανεί κινείται ως μονάρχης. Φυσικά δεν έχει αίσθηση τι λέει και τι κάνει και αποδεσμεύει διαβαθμισμένες πληροφορίες προς εντύπωση.

    • Πάντα είχα την αίσθηση ότι ο Δένδιας ήταν μάλλον βλάκας. Ποιος θα ξεχάσει τον αλήστου μνήμης “ΞΕΝΙΟ (δεν)ΔΙΑ”, ο οποίος θα ελευθέρωνε τις πόλεις μας από τούς λαθρομετανάστες. Ήταν ένα από τα πολλά πυροτεχνήματα, με τα οποία συνήθιζε να κυβερνά ο πολιτικάντης Σαμαράς, και το είχε αναθέσει στον σιόρ Νικολάκη. Ουδέποτε μάθαμε τι κόστισε αυτή η αρλούμπα.

      Θυμάμαι τον Δένδια να κυνηγά την ΧΑ και να μην την αφήνει να κάνει διανομή αγαθών στους πτωχούς μας συμπατριώτες στο Σύνταγμα, επειδή ακριβώς βοηθούσε μόνον Έλληνες. Σε αγαστή συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Καμίνη, τον γνωστό και ως “λαθροΚαμίνη”, ανάγκαζαν τον Λαϊκό Σύνδεσμο να εγκαταλείψει το Σύνταγμα και να μεταφέρει την διανομή αγαθών στα γραφεία του, ταλαιπωρώντας τον κόσμο με τις ιδεοληψίες του. Τι σοβαρότητα και υπευθυνότητα μπορεί να έχει ως ΥΕΘΑ;

      Προ καιρού πήγαινε στα ακριτικά νησιά και διακήρυττε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή «Καί δέν θά κουραστῶ νά ἐπαναλάβω, ὅτι ἡ Λέρος καί ὅλα –ἐπαναλαμβάνω ὅλα– τά νησιά τῆς Δωδεκανήσου ἔχουν δικαίωμα σέ ὑφαλοκρηπῖδα, ἔχουν δικαίωμα σέ Ἀποκλειστική Οἰκονομική Ζώνη καί ἔχουν δικαίωμα σέ χωρικά ὕδατα ἕως 12 μίλια, ὅπως ἀκριβῶς προβλέπει ἡ Διεθνής Σύμβαση γιά τό Δίκαιο τῆς Θάλασσας, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ καί ἐθιμικό Δίκαιο καί δεσμεύει τούς πάντες, δηλαδή καί ὅσους καί ὅσες χῶρες δέν τήν ἔχουν ὑπογράψει». (EΣΤΙΑ, 28/9).
      Δεν καταλάβαινε ο ανεκδιήγητος ότι δεν διακηρύττεις τα αυτονόητα, διότι είναι σαν να μην τα πολυπιστεύεις ούτε ο ίδιος.

    • Σίγουρα πάντως δεν είναι οι διαβαθμισμένες οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό των νέων Ενόπλων Δυνάμεων , που θα παρουσιασθούν και με νομοσχέδιο -για τις οποίες αλλαγές , όπως σε όλα τα νομοσχέδια ”δημοκρατικά θα πουν τα δικά τους ” οι ενδιαφερόμενοι -,συνδικαλιστές στρατιωτικοί και κόμματα -προτού παρουσιασθεί προς ψήφιση -μερικές φορές και ως έκτρωμα -στη Βουλή .
      Εκεί αποδεικνύεται πλήρως ότι, ο εκάστοτε πρωθυπουργός δεν είναι μονάρχης. Η Βουλή τον στηρίζει . Η Βουλή τον απορρίπτει , όπως θα μπορούσε να το κάνει προ της υπογραφής και προ της κυρώσεως της κακίστης Συμφωνίας των Πρεσπών.
      Υ.Γ Τα σχετικά Συμβούλια των Αρχηγών δυστυχώς – πάντοτε δε από το 1981-ή δεν έχουν να προτείνουν δικά τους Σχέδια ,ή σιωπούν για να μη ”κοντραρισθούν” με τους πολιτικούς προϊσταμένους ,όπως από τότε ονομάζουν-ονομάζουμε τους εκάστοτε Υπουργούς και υφυπουργούς Εθνικής Αμύνης.
      Ήταν βέβαια τότε -1981-για το ΑνδρεοΠΑΣΟΚ ”χουντικοί” ,αλλά αυτό κράτησε πολύ.
      Αν θυμηθούμε τι δέχθηκαν από τότε οι Αρχηγοί , θα έμειναν φαλακροί και οι στρατιώτες ακόμη που πολέμησαν από το 1940-49.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα