Η γνωστή φράση «πού πας ξυπόλυτος στ΄ αγκάθια» δεν είναι κυπριακή. Αλλά, θα καταφέρουμε να την κυπροποιήσουμε. Είναι τόσο συχνό το φαινόμενο, που ταιριάζει στην κυπριακή ιδιοσυγκρασία.

Όχι μόνο επειδή τα μεγάλα έργα στον τόπο μας ναυαγούν το ένα μετά το άλλο (τελευταίο είναι το e-justice) αποδεικνύοντας ότι όσοι έχουν τις ευθύνες τα οργανώνουν με τέτοιο τρόπο (χωρίς να προνοούν, χωρίς να τηρούν όρους και συμφωνίες, χωρίς να είναι αυστηροί με χρονοδιαγράμματα, πρόστιμα, ελέγχους), που κυριολεκτικά ως να πηγαίνουν ξυπόλυτοι στ΄ αγκάθια.

Για να μην πω το άλλο με τα αγγούρια και τους ξεβράκωτους, που θεωρείται χυδαίο. Αυτό με τα αγκάθια, εξελίχθηκε κάπως σαν εθνικό σπορ. Αναδεικνύεται, όμως, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, στο πιο μεγάλο μας πρόβλημα το Κυπριακό. Τόσες φορές η επανάληψη κι εμείς το βιολί μας. Ξυπόλυτοι. Απροετοίμαστοι για όσα πραγματικά είναι μπροστά μας και προετοιμασμένοι μόνο γι΄ αυτά που θα θέλαμε να είναι

Να, τώρα, πάμε ξυπόλυτοι και σε δείπνα… Ούτε καν για την ατζέντα της λεγόμενης τριμερούς συνάντησης δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για να προετοιμαστούμε. Ή, έστω, δεν έχουμε κοινή εικόνα με τους συνομιλητές μας. Ο Ερσίν Τατάρ στέλνει το μήνυμα ότι «το άτυπο δείπνο δεν θα έχει καμία ατζέντα και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε κοινωνικό περιβάλλον». Δηλαδή, θα δειπνήσουν και θα μιλήσουν για τις σπουδές των παιδιών τους, για την ακρίβεια της ντομάτας και για τα προβλήματα των συνταξιούχων. Και ο συνδαιτημόνας του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δηλώνει ότι υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. «Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».

Έχει ξανακούσει κανένας για «άτυπο δείπνο»; Θέλουν να πουν ανεπίσημο; Θα κάτσουν σε δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και μπορεί να είναι ανεπίσημο; Δηλαδή, θα πάνε με τα κοντοπαντέλονα να χαλαρώσουν; Ή, είναι τίποτε παλιοί συμμαθητές που θα βγουν για σουβλάκια να θυμηθούν τα παλιά; Στην πραγματικότητα, όπως κι αν χαρακτηριστεί το δείπνο, είναι μια εξέλιξη που για εμάς, που έχουμε το πρόβλημα και θέλουμε να λυθεί, είναι πολύ σοβαρή. Και πρέπει η ηγεσία του τόπου να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είναι πολλά.

Από τη μια είναι να σφραγίσει ο Τατάρ οριστικά ενώπιον του Γενικού Γραμματέα τον αποκλεισμό οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης χωρίς προηγουμένως την αναγνώριση «ισότιμου καθεστώτος». Δεν πρόκειται να τον καταδικάσει ο Γκουτέρες, όπως δεν το έκανε σε καμία από τις εκθέσεις του, ούτε όταν τα ίδια είπε ο Τατάρ στην απεσταλμένη του, που παγαινοερχόταν πάνω από έξι μήνες, ούτε όταν τα είπε στον ίδιο στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους πρόσφατα και σε επιστολή του παλιότερα.

Από την άλλη, είναι η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα να ανοίξει ένα παράθυρο στη διαπραγμάτευση. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος του. Δεν είναι διόλου απίθανο στην προσπάθεια αυτή να αναζητήσει έναν τρόπο για να ικανοποιηθεί έστω και μερικώς η τουρκική πλευρά ώστε να συγκατανεύσει στην επανέναρξη συνομιλιών. Και στα δύο ενδεχόμενα εκτεθειμένη θα είναι η πλευρά μας. Εκτεθειμένη στον κίνδυνο να μείνει άλλα εφτά χρόνια χωρίς διάλογο και με τα τετελεσμένα να τσιμεντώνονται. Εκτεθειμένη και στον κίνδυνο αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμα κι αν απορριφθεί από την πλευρά μας η αξίωση του Τατάρ, το ότι θα τεθεί σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα ή και το ότι ο Γ.Γ. θα αναζητήσει επί τούτου «χρυσή τομή», αυτομάτως ο παραλογισμός γίνεται μια αναβαθμισμένη προϋπόθεση διαλόγου, που δεν θα αγνοεί επ΄ άπειρον η διεθνής κοινότητα.

Δεν είναι αρνητικό το ότι γίνεται αυτό το δείπνο μετά από χρόνια στασιμότητας. Το αρνητικό είναι ότι πάμε εκεί χωρίς να πάρουμε τα μέτρα μας για (ξυπόλητοι…) όσα πιθανό ακολουθήσουν. Όταν λέμε εμείς, ο Πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών, οι αρχηγοί των κομμάτων, ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε οτιδήποτε βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι προϋπόθεση. Θα έπρεπε να το λέει ο Γενικός Γραμματέας, όχι εμείς. Άμα έρθει αύριο με μια «χρυσή τομή» (που θα ικανοποιεί τον Τατάρ, όχι εμάς που δεν έχουμε αξιώσεις) για να μας γεφυρώσει, τι θα πούμε; Ότι απορρίπτουμε τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα; Έχουμε αυτή την πολυτέλεια;

https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1514882/ine-lei-atipo-dipno-diladi-tha-pane-toso-dromo-gia-na-chalarosoun/