The Ottoman Echo: Το παιχνίδι εξουσίας της Τουρκίας κλονίζει τη Δύση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Ahnaf Kalam ● 11 Σεπτεμβρίου 2024

Α.Η προσφορά της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS είναι το διπλωματικό ισοδύναμο της αγοράς S-400

Από: Michael Rubin
Η Τουρκία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών BRICS στις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Γιατί έχει σημασία: Η κίνηση της Τουρκίας σηματοδοτεί μια στενότερη ευθυγράμμιση με τη Ρωσία και την Κίνα, υπονομεύοντας ενδεχομένως την ενότητα του ΝΑΤΟ και την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο.

Η μεγάλη εικόνα: Η στροφή του Προέδρου Ερντογάν στα BRICS και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης αντανακλά τη στρατηγική στροφή της Τουρκίας από τις δυτικές συμμαχίες.

Αυτό απηχεί την αμφιλεγόμενη αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία από τη Ρωσία, η οποία προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
Τι λένε: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τους BRICS θα μπορούσε να έχει σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις.

«Η κίνηση της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS είναι ένα σαφές μήνυμα της πρόθεσής της να αποστασιοποιηθεί από τη Δύση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
“Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας“, σημείωσε ένας αναλυτής εξωτερικής πολιτικής.

Με τους αριθμούς: Οι οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας αποτελούν κινητήρια δύναμη πίσω από αυτόν τον στρατηγικό άξονα.

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σήμερα στην 18η θέση παγκοσμίως.

Ο πληθωρισμός της χώρας έχει φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, επηρεάζοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών της.
Ναι, αλλά: Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και πιθανές ανατροπές στην προσφορά της Τουρκίας για τους BRICS.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ περιπλέκει τη σχέση της με τις χώρες BRICS, οι οποίες συχνά έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.
Μπορεί να προκύψει εσωτερική αντίθεση εντός της Τουρκίας, καθώς δεν υποστηρίζουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.
Τι ακολουθεί: Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να επιβάλουν διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις για να αντιμετωπίσουν την στροφή της Τουρκίας προς αντίπαλες συμμαχίες.

Παρόμοια με τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε Ιρανούς και Ρώσους διπλωμάτες, ο περιορισμός των κινήσεων των Τούρκων διπλωματών θα μπορούσε να είναι μια μετρημένη απάντηση.

Β.Είναι ο Ερντογάν άρρωστος;

Από: Michael Rubin
Τα προβλήματα υγείας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνονται ολοένα και πιο εμφανή, εγείροντας ανησυχίες για την ηγεσία του.

Γιατί έχει σημασία: Η φθίνουσα υγεία του Ερντογάν θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα της Τουρκίας και τον ρόλο της στις διεθνείς συμμαχίες.

Η μεγάλη εικόνα: Ιστορικά, η Τουρκία έχει παλέψει με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, κάνοντας συχνά παραλληλισμούς με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα θέματα υγείας και οι αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν μπορεί να επιδεινώσουν αυτές τις προκλήσεις, οδηγώντας σε πιθανή αστάθεια.
Τι ακολουθεί: Το μέλλον της Τουρκίας μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αλλαγών ηγεσίας και μεταβαλλόμενων συμμαχιών.

Οι διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις στην κατάσταση υγείας του Ερντογάν θα είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση της πορείας της Τουρκίας.

Γ.Η καταστολή των γαλλικών σχολείων στην Τουρκία από τον Ερντογάν προμηνύει ευρύτερη σύγκρουση

Από: Abdullah Bozkurt
Η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν στοχοποιεί δύο γαλλικά σχολεία στην Τουρκία, κλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ των κρατών.

Γιατί έχει σημασία: Η εκστρατεία εναντίον του Λυκείου Français Charles de Gaulle και του Λυκείου Français Pierre Loti στοχεύει να ενεργοποιήσει τη συντηρητική βάση του Ερντογάν και να πιέσει τη Γαλλία σε πολιτικές διαμάχες.

Η μεγάλη εικόνα: Αυτή η κίνηση είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας και την πρόκληση των δυτικών δυνάμεων.

Η διαμάχη επικεντρώνεται στο νομικό καθεστώς των σχολείων και στην εγγραφή Τούρκων μαθητών, η οποία έχει ιστορικό προβάδισμα αλλά αντιμετωπίζει νέο έλεγχο.
Τι ακολουθεί: Η αντιπαράθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες συγκρούσεις καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να ιδρύσει τουρκικά σχολεία στη Γαλλία και να επηρεάσει τα προγράμματα σπουδών τους.

Η έκβαση αυτής της διαφοράς μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές ενέργειες εναντίον άλλων ξένων ιδρυμάτων στην Τουρκία.

Δ.Ο Craig Considine για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα – Ψευδαίσθηση και Πραγματικότητα
Από: Marilyn Stern
Σε ένα Podcast του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής στις 12 Αυγούστου , ο Craig Considine συζητά τις εμπειρίες του με ισλαμιστικές οργανώσεις και τις πολιτικές τους ατζέντες.

Γιατί έχει σημασία: Οι γνώσεις του Considine αποκαλύπτουν πώς οι ισλαμιστικές ομάδες χρησιμοποιούν τη ρητορική κοινωνικής δικαιοσύνης για να προωθήσουν τους πολιτικούς τους στόχους.

Η μεγάλη εικόνα: Αρχικά προσελκύσθηκε από οργανισμούς όπως η CAIR για την υπεράσπιση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ο Considine αργότερα συνειδητοποίησε τη στρατηγική χειραγώγηση των αριστερών ιδανικών.

Η συμμετοχή του στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες των ΗΑΕ και στις Συμφωνίες του Αβραάμ εξέθεσε βαθύτερες αντισημιτικές ιδεολογίες μέσα σε αυτές τις ομάδες.
Τι λένε: Ο Considine τονίζει τη σημασία της κριτικής σκέψης και του σκεπτικισμού απέναντι σε ομάδες με πολιτικούς στόχους.

Συμβουλεύει τους μαθητές να διαβάζουν σε όλο το πολιτικό φάσμα και να είναι επιφυλακτικοί με τις πολιτικές ταυτότητας.
Με τους αριθμούς: Η ισλαμιστική επιρροή επεκτείνεται βαθιά στον ακαδημαϊκό χώρο και την πολιτική, ιδιαίτερα στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι θυγατρικές της MB όπως η CAIR και η ISNA ασκούν σημαντική επιρροή μέσω εκπαιδευτικών και πολιτικών καναλιών.
Ναι, αλλά: Ενώ αμφισβητεί αυτές τις αφηγήσεις, η Κονσιντίν αντιμετωπίζει αντιδράσεις και κατηγορίες για ρατσισμό.

Τονίζει ότι η ισλαμιστική ατζέντα έρχεται σε αντίθεση με τις αμερικανικές αξίες που έχουν εδραιωθεί από τον 18ο αιώνα.
Τι ακολουθεί: Ο Considine ζητά ισχυρότερη ηγεσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την προώθηση της κριτικής σκέψης και την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής προπαγάνδας.

Η αντιμετώπιση της ξένης χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό του αντιαμερικανικού αισθήματος.

Πρόσθετη ανάγνωση: Οι βρετανικές πόλεις που ελέγχονται από τους μουσουλμάνους είναι βάσεις για περαιτέρω κατάκτηση
Από: Raymond Ibrahim
Γιατί έχει σημασία: Πρόσφατα γεγονότα στο Μπέρμιγχαμ υπογραμμίζουν τις προκλήσεις για τις τοπικές αρχές και τους κοινωνικούς κανόνες.

Η μεγάλη εικόνα: Τα ιστορικά ριμπάτ ήταν προπύργια της τζιχάντ. σήμερα, παρόμοιοι θύλακες σχηματίζονται στις δυτικές πόλεις.

Τι ακολουθεί: Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απαιτεί ισχυρότερη επιβολή του νόμου και επαναξιολόγηση των μεταναστευτικών πολιτικών.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μια λύση για να μείνει λίγα χρόνια ακόμη στην δύση της δύσης η Τουρκιά, είναι το μισό αιγαίο και η δυτική Θράκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα