του Παντελή Σαββίδη
Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στην σουηδική Dagens Nyheter ο κουρδικής καταγωγής σουηδός υπήκοος Necip Kurdo Sirka Baksi καλεί τον σουηδό υπουργό εξωτερικών Tobias Billström να δηλώσει ότι η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει το 1/3 της Κύπρου και πως το πρόβλημα είναι εισβολής και κατοχής. Θα είναι ο πρώτος σουηδός ΥΠΕΞ που θα το κάνει.
Όπως θα παρακολουθήσατε τις τελευταίες ημέρες τον χαρακτηρισμό αυτό απέφυγε επιμελώς να κάνει ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ευρισκόμενος στην μεγαλόνησο. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να καλύψει και τον υπουργό άμυνας Νίκο Δένδια στις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχθηκε από τον Ερντογάν.
Αναρωτιέται κανείς αν αυτός ο λόχος που κυβερνά την Ελλάδα είναι κυβέρνηση ή παιδική χαρά. Τέτοια κατάπτωση!
Ο ίδιος ο κ. Δένδιας αν είχε πολιτική αξιοπρέπεια θα έπρεπε ή να απαιτήσει σαφή κάλυψη ή να παραιτηθεί. Αλλά η αξιοπρέπεια είναι λέξη που δεν ενδημεί στον ελληνικό δημόσιο βίο. Έχει αντικατασταθεί από το βαθιά ελληνικό ρητό: σκάσε και τρώγε.
Σε σχέση με την Τουρκία ο κουρδοσουηδός συγγραφέας θέτει δύο ερωτήματα τα οποία αξίζουν επισημάνσεως:
1.- Η Τουρκία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να κατέχει γειτονικές χώρες για να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
2.-Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχθεί ότι μόνο η τουρκική εκδοχή της ιστορίας είναι αληθινή. Όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος.
Αυτές είναι οι βασικές αρχές με τις οποίες συμπεριφέρεται η Τουρκία.
Το ερώτημα που θέτουμε και εμείς και ο συγραφέας είναι: γιατί η διεθνής δυτική κοινότητα έχει περιέλθει σε έναν μακροχρόνιο καταστροφικό πόλεμο με την Ρωσία επειδή η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία και αδιαφορεί δια τις εισβολές της Τουρκίας στην Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ; Και η Ρωσία και η Τουρκία επικαλέστηκαν για την εισβολή τους ζητήματα ασφαλείας. Γιατί στην περίπτωση της Ρωσίας η Δύση φθάνει στα όρια ενός νέου παγκοσμίου πολέμου και στην περίπτωση της Τουρκίας αποδέχεται τα εγκλήματα που διαπράττει η κατοχική δύναμη;
Με βάση τα ερωτήματα αυτα εξηγείται και η οργή του Ερντογάν κατά του Δένδια.
Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών (Διεθνές Δικαστήριο Χάγης) αποφάνθηκε ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, σε συμβουλευτική γνώμη που εξέδωσε την Παρασκευή.
Το Ισραήλ υποχρεούται να τερματίσει τόσο την παρουσία του στα κατεχόμενα εδάφη το συντομότερο δυνατόν όσο και κάθε νέα εποικιστική δραστηριότητα σε Δυτική Οχθη, Ανατολική Ιερουσαλήμ και Γάζα. Επίσης, οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις. Το Δικαστήριο καλεί όλα τα κράτη να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη.
Γιατί κανείς ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Κύπρο δεν κινεί τις σχετικές διαδικασίες να εκδοθεί μια ανάλογη απόφαση και για την Τουρκία; Και γιατί δεν το κάνουν συντονισμένα η Κύπρος με το Ιράκ και τη Συρία κατά της Τουρκίας;
Διότι η άσκηση εθνικής πολιτικής θέλει κότσια τα οποία λείπουν από τις κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας. Παρέχει η Αθήνα κάλυψη στην Τουρκία;
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ότι η Τουρκία κατέχει μια σημαντική γεωπολιτικά περιοχή αλλά και ότι διαθέτει και έναν στρατό τον οποίο είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει αν απαιτηθεί.
Και εκτός από τη γεωγραφική της θέση η Τουρκία αξιοποιεί και την επιρροή της στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η Τουρκία αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της.
Η Ελλάδα και η Κύπρος; Μας φοβίζουν με την απειλή του Ερντογάν για δύο κράτη. Η Τουρκία έχει αρκετούς λόγους να μην θέλει τη δημιουργία δύο κρατών.
Τι παίζεται;
Η Τουρκία, αξιοποιεί και το εξής:
Έχοντας συνειδητοποιήσει πως η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι δεν θα κάνει πόλεμο με την Τουρκία είναι πειστική (είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες δηλώσεις ακόμη και αν αυτή είναι η πολιτική σου) προσδιορίζει την επιδίωξή της και δηλώνει ότι θα την υποστηρίξει δυναμικά. Η Αθήνα στέλνει κάποια πλοία να παρακολουθούν από μακριά και η Τουρκία με τις προκλήσεις της ή αναγκάζει Αθήνα και Βρυξέλλες να αποδεχθούν την θέση της (που είναι απόσπαση δικαιώματος από την Ελλάδα) ή δημιουργεί νέα τετελεσμένα.
Αρκετά παραδείγματα από την διαχείριση του κυπριακού από το 1974 ως σήμερα δημιουργούν το ερώτημα στην κοινωνία: γι αυτούς θα πολεμήσω αν χρειαστεί;
Αυτή είναι η παρακμιακή πορεία που οδηγεί στην παράδοση.
ΥΓ: τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις αναφορές στην Επιχείρηση Νικη (αποστολή καταδρομέων στην Κύπρο με 15 Noratlas) αναφέρθηκε ότι ένας απο τους πιλότους αρνήθηκε να πετάξει.
Στους μετέχοντες στην αποστολή δεν έγινε καμιά επίσημη αναγνώριση.
Ο ένας απο τους πιλότους που δεν πέταξαν, λόγω παρέλευσης της ώρας, κατά την επίσημη εκδοχή, διετέλεσε Αρχηγός Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν ο Αρχηγός επι Ιμίων.
Τα πρότυπα στην νεοελληνική κοινωνία άλλαξαν. Ας μην κάνουμε αναφορές στο παρελθόν. Δεν έχουμε καμιά σχέση με εκείνους.
Τα υπόλοιπα ηρωϊκά στις καφετερίες.
Συμφωνώ πατόκορφα με το άρθρο. Θλιβερά μεν αυτά που γράφει, πλην αληθή.
“Ο πιλότος που αρνήθηκε να πετάξει διετέλεσε Αρχηγός Πολεμμικής Αεροπορίας. Ήταν ο Αρχηγλις επι Ιμίων”
Απορώ μ’ αυτούς που συγκρίνουν την Ελλάδα, με το νεοελληνικό κρατίδιο. Στο τελευταίο επιβραβεύονται οι ριψάσπιδες, αρκεί να προσκυνούν κάποιο κόμμα, και θάβονται οι πραγματικοί πατριώτες, διότι δεν προσκυνούν κανένα.
Και εγω συμφωνω μαζι σας…..Προχθες πυροβοληθηκε συνοριοφυλακας απο πλευρας Τουρκιας και φυσικα κανουμε πως δεν ξερουμε…..Πιο κατω δεν παει….
Καλα πιστευετε οτι στις ενοπλες δυναμεις ειναι ολοι θαραλλεοι…..ωραιο ανεκδοτο…..
Για ποιο λογο….για το κατεστημενο της Ανω Κηφισιας και της Εκαλης που διακοπαρει πλεοντας στις θαλαμηγους του….Μα καλα ειναι ερωτηματα αυτα….?
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ως προς τα θρυλούμενα για την αποστολή “Νίκη”.
Την πληρέστερη καταγραφή της έχει κάνει ο αείμνηστος υποπτέραρχος Γ. Μήτσαινας (κυβερνήτης ο ίδιος του “Νίκη-11”), στο βιβλίο του “Ελληνικά φτερά στην Κύπρο”.
https://biblionet.gr/ελληνικα-φτερα-στην-κυπρο-172975
Επικαλούμενος στοιχεία από αυτήν την πηγή, λοιπόν, καταθέτω τα εξής.
(α) Για λόγους ασφαλείας της αποστολής, είχε τεθεί ως χρονικό όριο απογειώσεων η 12η νυκτερινή της 21ης/7, ώστε όλα τα αεροσκάφη να προλάβουν να επιστρέψουν από την Κύπρο, αφού αποβιβάσουν τους καταδρομείς, πριν το πρώτο φως της ημέρας.
(β) Μέχρι τις 23:59 της 21ης/7 είχαν ήδη απογειωθεί 13 αεροσκάφη.
(γ) Όταν ο πύργος ελέγχου έδωσε εντολή να σταματήσουν οι απογειώσεις, ο πρώτος κυβερνήτης σε αναμονή ήταν ο Λυμπερόπουλος και ακολουθούσε ο Πετρουλάκης.
(δ) Μετά από έντονες διαμαρτυρίες του Πετρουλάκη, επετράπη η απογείωση στα 2 αυτά αεροσκάφη, πέραν της 12ης.
(ε) Τα υπόλοιπα 5 Noratlas σε αναμονή δεν απογειώθηκαν.
(στ) Ο Τζογάνης (μετέπειτα Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΕΘΑ) ήταν ο 3ος, κατά σειρά, στα 5 μεταγωγικά που παρέμειναν στην Κρήτη.
Επομένως, μπορεί ο Τζογάνης να μην ήταν η καλύτερη επιλογή για τα ύπατα στρατιωτικά αξιώματα, αλλά ας μην συγχέουμε την κατοπινή εξέλιξή του με την υποτιθέμενη άρνηση εκτελέσεως αποστολής.
Γεγονός είναι ότι αξιωματικοί που έλαβαν τότε τολμηρές πρωτοβουλίες (π.χ. Χανδρινός, Δινόπουλος) απαξιώθηκαν, αλλά υπήρξαν και άλλοι (π.χ. Ντούβας), που προήχθησαν σε ανωτάτους βαθμούς.
Το πιθανότερο, κατά την γνώμη μου, είναι πως οι επιλογές προσώπων για την ηγετική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού (των ενόπλων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων) καθορίζονται πρωτίστως από την προσήλωση σε κάποιο κόμμα, ανεξαρτήτως λοιπών προσώπων.
Τυγχάνει, συνεπώς, να προκύπτουν σε αυτές τις θέσεις και άξιοι και μέτριοι και ανάξιοι (αφήνω στον καθένα να εκτιμήσει το ποσοστό εκάστης κατηγορίας…).
Το ότι κάποιοι με εμφανή προσφορά περιθωριοποιούνται σχετίζεται μάλλον με τον χαρακτήρα τέτοιων ανθρώπων, προσηλωμένων στο καθήκον, που απαξιούν να σχετισθούν με κομματικούς μηχανισμούς.
* ΔΙΟΡΘΩΣΗ
Στο πέρας της 3ης από το τέλος παραγράφου:
… ανεξαρτήτως λοιπών προσόντων.
1.-Τα προβήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πιλότοι των Noratlas ήσαν πολύ περισσότερα απο το φως της ημέρας.
2.-Κάθε πόσα λεπτά απογειωνόταν και ένα αεροπλάνο; Άς υποθέσουμε πως θα χρειαζόταν άλλη μισή ώρα. Θα επηρέαζε την ασφάλεια της επιστροφής;
3.-Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στις Ένοπλες Δυνάμεις που φοβούνται τον πόλεμο; Ναι. Δεν τους κάνεις, όμως, αρχηγούς.
Ως προς τα 1,2:
* Το χρονικό όριο δεν ήταν αυθαίρετη απόφαση των πιλότων, αλλά των επιτελών. Δεν είμαι σε θέση να την κρίνω.
* Ουδείς πιλότος αρνήθηκε να εκτελέσει την αποστολή. Υπήρξε διαταγή από τον πύργο ελέγχου να παύσουν οι απογειώσεις και οι πιλότοι όφειλαν να υπακούσουν.
* Ο Πετρουλάκης διαμαρτυρήθηκε, αλλά δεν έδρασε αυτοβούλως, παρά συνεννοήθηκε με τους ανωτέρους του και εξασφάλισε εξαίρεση από την αρχική διαταγή (συμπαρασύροντας και τον Λυμπερόπουλο).
* Το ότι οι λοιποί 5 κυβερνήτες δεν ακολούθησαν το παράδειγμα του Πετρουλάκη, υπακούοντας στην διαταγή ανωτέρων τους δεν τους κάνει “ριψάσπιδες”.
* Για να απογειωθεί ο Τζογάνης, θα έπρεπε να απογειωθούν και οι 2 προπορευόμενοί του.
Ως προς το 3:
Σαφώς και συμφωνώ, αλλά δεν τεκμαίρεται από κάπου ότι ο Τζογάνης δείλιασε. Ο Μήτσαινας δεν συμμερίζεται τις σχετικές φήμες.
Μπορούμε να προσάψουμε πολλά στον Τζογάνη, όχι δειλία προ του εχθρού, ωστόσο.
ΥΓ:
Την περίοδο 1990-96 και τα 2 κόμματα που κυβέρνησαν τοποθέτησαν σε ανώτατες στρατιωτικές θέσεις στελέχη που ανεκλήθησαν από αποστρατεία, επειδή τους ήταν προσκείμενα, με το αιτιολογικό ότι είχαν αδικηθεί από το έτερο κόμμα!
Ο Τζογάνης ανήκε σε αυτήν την κατηγορία.
Αυτό το γεγονός συνιστά αφ’ εαυτού μειονέκτημα, τόσο λόγω απωλείας επαφής με τις εξελίξεις ενός αποστράτου, όσο και εξ αιτίας της αρρυθμίας που προκαλείται στην ιεραρχία.
Η αμφιβολία είναι υπερ του κατηγορουμένου. Τροποποιώ την σχετική παράγραφο.
Και μια που ο λόγος για το ποιόν και τα κριτήρια επιλογής ανωτάτων στρατιωτικών ηγεσιών, μια σχετική σημερινή αποκάλυψη του Σάββα Βλάσση.
Ο πρώην Α/ΓΕΣ Καμπάς, ο οποίος ενετάχθη μετά την αποστρατεία του στον ΣυΡιζΑ και υπήρξε λάβρος κατά της ανταλλαγής των παλαιών ρωσικών τεθωρακισμένων BMP1 με νεώτερα γερμανικά Marder, έχει πλέον θέση συμβούλου παρά τω ΥπΕθΑ και τα θεωρεί όλα καλώς καμωμένα!
https://doureios.com/apostratiotikopoiisi-bmp-1-z-mak-ki-alles-anoisies/
Άνευ περαιτέρω σχολιασμού…
Χωρίς πολλά .Όσοι φιλίστορες ενδιαφέρονται να μάθουν για τον Πτέραρχο Τζογάνη και Στρατηγό Ντούβα ,ας ”χτυπήσουν ” τα ονόματά τους στο google. Θα εκπλαγούν .