Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον κοσμικό ταξίδι, που συνδυάζει μουσική και εικόνα, σε μία κορυφαία σύμπραξη τεσσάρων πολιτιστικών φορέων της πόλης. Η Κ.Ο.Θ. προσφέρει τη μουσική, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τους φιλόξενους χώρους του, το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη το φωτογραφικό υλικό που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας και το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την πολύτιμη υποστήριξη στην έκθεση αστροφωτογραφίας που θα προηγηθεί στο φουαγιέ του Μεγάρου.
Όταν το 2004 ο αστεροειδής 4179 – Τουτάτης πέρασε τόσο κοντά από τη Γη, όσο τέσσερις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης, η Φινλανδή συνθέτης Κάιγια Σααριάχο άρχισε να ενδιαφέρεται γι’ αυτόν τον περίεργο διαστημικό βράχο με το περίεργο σχήμα και την ακανόνιστη τροχιά και μελετώντας τον εμπνεύστηκε την ομώνυμη σύνθεση. Στα επίγεια μας επαναφέρει ο Σιμπέλιους με το εθνικό έπος της Φινλανδίας, την Καλεβάλα, από όπου αντλεί το απόσπασμα για τη Θεά Λουόννοταρ, την πρωταρχική Παρθένα του Αέρα και δημιουργό της Γης, που γέννησε τον Βαϊναμόινεν, κάτοχο της μαγικής δύναμης της μουσικής. Πριν από αυτό η Αφροδίτη Πατουλίδου θα ερμηνεύσει με φωνή και νικελάρπα ένα απόσπασμα από την Καλεβάλα και συγκεκριμένα από το 1ο ΑΣΜΑ: Η γέννηση του Βαϊναμόινεν και η δημιουργία του κόσμου.
Ο Δανός Καρλ Νίλσεν εμπνεύστηκε την Εισαγωγή Ήλιος σε ένα ταξίδι του στην Ακρόπολη και θαμπωμένος θέλησε να περιγράψει την πορεία του ήλιου πάνω από το Αιγαίο, από τη θριαμβευτική ανατολή του ως το αρχοντικό του βασίλεμα. Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται από εκεί που άρχισε: στο αχανές διάστημα και στους Πλανήτες, που μας περιγράφει γλαφυρά ο Χολστ, μέσα από τη μουσική του.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί προβολή φωτογραφιών έργων καλλιτεχνών της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας της περιόδου 1910-1920 (Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιουν, Γκούσταβ Κλούτσις, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Ιβάν Κουντριασόφ, Μιχαήλ Πλαξίν, Μαρία και Μπορίς Έντερ, Σολομών Νικρίτιν) από τη Συλλογή Κωστάκη του ΜΟΜus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με θέμα τη σχέση της τέχνης με την διαστημική επιστήμη και το ουτοπικό κίνημα του κοσμισμού.
(Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου)
Θα προηγηθεί έκθεση αστροφωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου, με την υποστήριξη του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Επιστημονική επιμέλεια: Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός, Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024
ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)
Σοπράνο / Νικελάρπα: Αφροδίτη Πατουλίδου
Διεύθυνση Ορχήστρας: Leo McFall
Πρόγραμμα:
Κάιγια Σααριάχο (1952-2023): Αστεροειδής 4179 – Τουτάτης (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)
Καλεβάλα, μελωδία για φωνή και νικελάρπα (διασκευή: Αφροδίτη Πατουλίδου)
Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957): Luonnotar για σοπράνο και ορχήστρα, έργο 70 (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)
Καρλ Νίλσεν (1865-1931): Εισαγωγή ‘Ήλιος’, έργο 17
Γκούσταβ Χολστ (1874-1934): Συμφωνική σουίτα ‘Οι Πλανήτες’, έργο 32
Παραγωγή Κ.Ο.Θ.
Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ., το ΜΟΜus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το ΜΟΜus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη.
ΈΚΘΕΣΗ ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ COSMOS
Έλληνες αστροφωτογράφοι, ερασιτέχνες αστρονόμοι και κυνηγοί εκλείψεων συμμετέχουν στην έκθεση αστροφωτογραφίας, καταγράφοντας αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα, καθώς και επίγεια νυχτερινά τοπία.
Γαλαξίες, νεφελώματα, σμήνη αστέρων, κομήτες, πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, η Σελήνη, ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις αποτυπώνονται στην παρούσα συλλογή αστροφωτογραφιών.
Καθώς η ερασιτεχνική αστρονομία ανθεί στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, οι αστροφωτογράφοι διαθέτοντας το πλεονέκτημα του ελληνικού σκοτεινού ουρανού καταγράφουν ουράνια αντικείμενα, με πολλές φωτογραφίες τους να έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. Φωτογραφίζουν αστρονομικά αντικείμενα τόσο από την Ελλάδα όσο και από μακρινές περιοχές του πλανήτη, στις οποίες ταξιδεύουν για να παρατηρήσουν πιο σπάνια φαινόμενα, όπως είναι οι εκλείψεις και το βόρειο σέλας.
Στην παρούσα συλλογή οι φωτογραφίες ταξινομούνται σε τρεις βασικές θεματικές οι οποίες αφορούν: α. αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος όπως πλανήτες, κομήτες, ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις, β. αντικείμενα βαθέως ουρανού όπως νεφελώματα και γαλαξίες και γ. φωτογραφίες που συνδυάζουν επίγεια τοπία με τον νυχτερινό ουρανό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τοποθεσίες από τις οποίες έχουν ληφθεί φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση: Κέρκυρα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Χαλκιδική, Κρήτη, Αλεξανδρούπολη, Σπάρτη, Κως, Ανάφη, Δράμα, Χίος.
Συμμετέχουν οι αστροφωτογράφοι:
Αγιομαμίτης Αντώνης, Αμανατίδης Ανδρέας, Αντωνιάδης Γιάννης, Αραμπατζόγλου Θεόδωρος, Βούλγαρης Αριστείδης, Γκογκός Σάκης, Δεληγεωργόπουλος Δημήτρης, Δογραματζίδης Μιχάλης, Ελευθερίου Μαυρουδής, Ζαμπέτουλας Χάρης, Ιωαννίδης Καλλίας, Καζασίδης Παναγιώτης, Κάνουρας Σπύρος, Καράτζαλος Γιώργος, Καρδάσης Μάνος, Καρτέρης Θέμης, Κοτσάφτης Χρήστος, Κουφός Στράτος, Λιάμπος Τάσος, Μαγουλάς Πέτρος, Μακρής Άγγελος, Μάλλιαρης Δημήτρης, Μανώλακας Στέργος, Μεμελετζής Ανανίας, Μέντης Θεόδωρος, Μεταλληνός Βασίλης, Μισιρλής Βασίλης, Μπακολίτσας Κωνσταντίνος, Ντέκας Γιώργος, Νικολακάκος Παναγιώτης, Παπαδάκης Ιωάννης Νεκτάριος, Ρεΐσης Μιχάλης, Σιούλας Νίκος, Σουγλάκος Ευάγγελος, Σπυριδάκης Λευτέρης, Συμεωνίδης Γιάννης, Ταρσούδης Γιώργος, Τσέκας Κώστας, Τυχάλας Δημήτριος, Φαρμακόπουλος Αντώνης, Χασιώτης Ηλίας, Χονδρογιάννης Σπύρος.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων :
Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας, Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, Αστρονομική Ένωσης Θράκης, Σύλλογος Αστρονομίας Χίου, Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας, Σύλλογος Αστρονομίας Ευρυτανίας, Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας.
Επιστημονική επιμέλεια: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.