Επάνω στην θεωρία του Χ.Ζερεφού ότι αυτά που συνέβησαν, συμβαίνουν κάθε 300,400 χρόνια – μια θεωρία τουλάχιστον κωμική καθώς δεν τηρούνταν αρχεία καταγραφών πριν από 400 χρόνια – βρήκε άλλοθι η κυβέρνηση για να αλλάξει το χρεοκοπημένο αφήγημα περί «κλιματικής αλλαγής» και να μας πει πλέον ότι είναι πράγματα που συμβαίνουν δύο φορές στα χίλια χρόνια ενώ οι παλαιότεροι θυμούνται ότι πλημμύρες σφοδρές έχουν ξαναγίνει.
Αφήνοντας στην άκρη το παραμύθι περί κλιματικής αλλαγής ο Μ.Βορίδης «χτίζει» στην μετέωρη θεωρία Ζερεφού και ζητά να δώσουμε και άλλα λεφτά για να είμαστε ασφαλείς.
Προφανώς δεν έφτασαν τα 145 εκ.ευρώ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θέλουν να της δώσουν και άλλα. Γιατί εδώ θα πρέπει η κυβέρνηση να διαλέξει είτε ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, είτε ότι τέτοιες πλημμύρες μπορεί να ξαναγίνουν μετά από χρόνια.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναρωτήθηκε στα σοβαρά αν υπάρχει νόημα να γίνουν έργα για ένα φαινόμενο που γίνεται ανά 400 χρόνια!
«Έχει λογική το να ετοιμάζεται ένα κράτος για ένα φαινόμενο που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια; Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές για κάτι το οποίο μέχρι χθες ξέραμε ότι είναι μία φορά στα 400 χρόνια;
Εάν η απάντηση είναι “ναι”, αυτά έχουν άλλα κόστη», συμπέρανε.
Εξ άλλου, προσέθεσε, εάν με βάση τον “Ιανό” έγιναν αντιπλημμυρικά αξίας 140 εκατ., αλλά «εάν βλέπατε ξαφνικά έργα 700 εκατ., είναι πολύ πιθανό να μου λέγατε ότι κάτι κακό κάνω […] ότι δεν σέβομαι χρήματα και ετοιμάζομαι για κάτι που δεν υπάρχει».
Κι ακόμη, «εάν λέμε ότι θα έχουμε τα έργα αυτά, αλλάζει όλη την προσέγγισή μας για την Πολιτική Προστασία. Ό,τι ξέραμε μέχρι χθες, αλλάζει. Θέλει πολύ περισσότερα πράγματα σε όλα τα επίπεδα», εξήγησε, με την ταυτόχρονη υπόμνηση ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,8 δισ. ευρώ στην Πολιτική Προστασία για έργα, «κάτι που είναι αδιανόητο», όπως παρατήρησε.
Όσο για το σκέλος των ευθυνών, έκανε λόγο για τη γενική πολιτική ευθύνη, την οποίαν πάντοτε έχει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός με τη στάση του, «την επόμενη ημέρα ήταν εκεί για να συζητήσει για αυτά τα πράγματα».
Επιπλέον, όμως, «τον πρωθυπουργό τον απασχολεί πολύ ένα γενικότερο πλαίσιο καθώς βλέπουμε τη συχνότητα των φαινομένων […] είναι μια πιο μεγάλη συζήτηση. Σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι μια συζήτηση που μπορεί να ξεπερνά τα εθνικά όρια, μπορεί να ξεπερνά και τα ευρωπαϊκά όρια».
https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/m-voridis-na-ftiaksoume-ypodomes-gia-kati-pou-ginetai-mia-fora-sta-400-xronia/