Έπρεπε να συμμετάσχει ο Έλληνας πρέσβης;

- Advertisement -
της Άννας Κωνσταντινίδου, Ιστορικού, Διεθνολόγου
Επειδή η Ιστορία ούτε ξαναγράφεται ούτε ερμηνεύεται κατά το δοκούν και όσοι ασκούν πολιτική και Διπλωματία είναι υποχρεωμένοι να έχουν την απόλυτη γνώση της, θεωρώ ότι πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα, μερικά εκ των οποίων μπορεί να είναι δυσάρεστα, όμως πρέπει να γραφούν…
Εναυσμα στάθηκε η συμμετοχή του Έλληνα Πρέσβη, κ. Νίκου Πιπερίγκου στη φιέστα που διοργάνωσε η αζερική Κυβέρνηση στο Σουσί…
Έπρεπε να συμμετέχει ο Έλληνας Πρέσβης;;;;… Άραγε η απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι μονολεκτική και μοναδικά αρνητική;;;;…. Μήπως το να παραστεί ο διπλωμάτης σε αυτήν την εκδήλωση του αζερικού κράτους ουσιαστικά νομιμοποιεί ακόμα και την αρμενική γενοκτονία, καθώς οι Τούρκοι είναι κραταιοί σύμμαχοι με το Αζερμπαϊτζάν;;;;
Τι έπρεπε τελικά να πράξει η Ελληνική Διπλωματία;;;;
Σε παρελθούσα ανάρτησή μου στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είχα κάνει σχετική ανάρτηση, στην οποία ανέφερα εκτενώς ότι χιλιάδες Ελλήνων Ποντίων σφαγιάστηκαν από τα κεμαλικά στρατεύματα, επειδή αφενός ο Πόντος ήταν μακριά για το Ελληνικό Κράτος αφετέρου ενώ είχε υπογραφεί η ίδρυση Πόντιο-Αρμενικής Ομοσπονδίας τον Ιανουάριο του 1920 ανάμεσα στο Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο και στον Πρόεδρο της Αρμενικής Δημοκρατίας Χατισιάν, τελικά οι Αρμένιοι αποχώρησαν από την συγκεκριμένη Ομοσπονδία, συνθηκολογώντας με τον Κεμάλ και αφήνοντας στα κεμαλικά στίφη χιλιάδες Ελλήνων, στους οποίους οι Αζέροι πρόσφεραν άσυλο προκειμένου να σωθούν από τον Κεμάλ….
Αυτό αποτελεί ιστορική πραγματικότητα που όχι μόνο δεν ξεγράφεται, αλλά αυτήν την στιγμή στο Μπακού υφίσταται ακόμα Ελληνική Ομογένεια, καθώς τη Διασπορά μας και ιδίως συγκεκριμένων χωρών που οφείλαμε να την περιφρουρούμε ως κόρη οφθαλμού την έχουμε ξεχάσει (και το βλέμμα στην Ομογένειά μας, ευτυχώς αρχίσαμε να το στρέφουμε κάπως από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά, αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο)…. Επίσης, θα σας δώσω μία πραγματική εικόνα:… πριν 4 χρόνια και συγκεκριμένα το 2017, όταν σε σεμινάριο για τα ενεργειακά ζητήματα προσκλήθηκε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, ο τότε Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. Μουσταφάγιεφ… Έλληνες Ομογενείς που για δεκαετίες διέμεναν στο Αζερμπαϊτζάν (ήταν από τις Κοινότητες που είχαν ιδρυθεί μετά το 1920), μαθαίνοντας την άφιξή του, ήρθαν να τον προϋπαντήσουν και του φιλούσαν τα χέρια…
Στο Αζερμπαϊτζάν αυτήν την στιγμή, το ξαναλέω, η Ελλάδα διατηρεί Ομογένεια…
Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω που είναι μία ιστορική πραγματικότητα και αφορά ένα τμήμα του Ελληνισμού και του ελλαδικού πληθυσμού, υπάρχει και ο αντίλογος….
Μα οι Αζέροι, εδώ και κάποια χρόνια, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο δείχνουν τον εναγκαλισμό τους με την Τουρκία, σε σημείο μάλιστα που όταν πριν λίγους μήνες ο Πρέσβης μας (που παραβρέθηκε στις προχθεσινές εκδηλώσεις) όταν επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Αλίγιεφ όχι μόνο ο δεύτερος τού φέρθηκε υποτιμητικά, σαν να μην είναι ο ανώτατος εκπρόσωπος ενός Κράτους, αλλά δήλωσε ευθαρσώς ότι : οι Τούρκοι είναι αδέρφια μας….
Φυσικά και ο Αζέρος Πρόεδρος στο πρόσωπο του Πρέσβη υποτίμησε την Ελλάδα, μία πράξη που είναι ικανή, ώστε να εγείρει ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο πλευρές…
Ωστόσο, όμως επειδή η διπλωματία και ο τρόπος διαχείρισής της είναι ένα δίκοπο μαχαίρι στην οποία κυρίαρχα επικρατεί το πολιτικό κομμάτι, θα πρέπει με νηφαλιότητα να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα/ προβληματισμοί, ακόμα κι αν κάποια/κάποιοι από αυτά/αυτούς ενοχλούν ευαίσθητες χορδές…
1. Ακόμα κι αν η σημερινή πολιτική διακυβέρνηση του αζερικού Κράτους βρίσκεται στο άρμα των τουρκικών συμφερόντων, ωστόσο ο Έλληνας Πρέσβης εκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία, το Ελληνικό Κράτος και κανένα άλλο Κράτος, όπου στο Αζερμπαϊτζάν αυτήν την στιγμή υφίσταται μία Ελληνική Παροικία …
2. Εμείς από την ασφάλεια που μας προσφέρει η διαβίωσή μας στην ελλαδική επικράτεια, μπορεί να έχουμε συγκεκριμένη θέαση και αντιμετώπιση των ελληνοαζερικών σχέσεων, όμως δεν θα πρέπει επουδενί να ξεχνάμε ότι υφίσταται ένα τμήμα του Ελληνισμού στο Αζερμπαϊτζάν, όπου οι αποφάσεις και η στάση του Ελληνικού Κράτους μπορούν να αποβούν μοιραίες για την παρουσία τους εκεί…
3. Η Ελληνική Διπλωματία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 που ανέλαβε ο κ. Πιπερίγκος, τον έχει ανακαλέσει δύο φορές, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή της απέναντι στην στάση της Κυβέρνησης Αλίγιεφ….
4. Φυσικά και στην πολιτική ισχύει ο εχθρός του εχθρού μου φίλος, και ο φίλος του εχθρού μου, εχθρός μου, ΟΜΩΣ στη Διπλωματία, ακόμα και αυτό το “παραθυράκι” που απομένει ανοιχτό, μακριά από την πολιτική, αναδεικνύει ότι το φίλο του εχθρού σου πρέπει να βρεις τον τρόπο να τον προσεταιριστείς κι αν όχι να τον προσεταιριστείς, να τον έχεις από κοντά με κάθε τρόπο και μέσο…
5. Και ας μην ξεχνάμε, τον τρόπο που ο Χεϊντάρ Αλίγιεφ, πατέρας του νυν Προέδρου, αντιμετώπιζε τους Τούρκους… Με όλες αυτές τις ανακατατάξεις και με ένα κράτος, με την κοινωνικό-πολιτική συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν, δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο ο Ιλχάμ Αλίγιεφ, σε σύντομο χρονικά διάστημα, θα συνεχίσει να αποκαλεί αδέρφια τους Τούρκους… Οι Αζέροι έχουν τον ίδιο συμπεριφορικό κοινωνισμό με τους Κούρδους… Αυτό πρέπει να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας…
6. Το 2019 με την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου είχαν τερματιστεί οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη, μία ενέργεια που ως φάνηκε στοίχισε αρκετά στη χώρα μας, καθώς δεν ήταν παρούσα στις εξελίξεις στο συγκεκριμένο κράτος, με συνέπεια η νέα ελληνική εξωτερική Διπλωματία που ανέλαβε μετά τις εθνικές εκλογές μας το 2019, να αναγκαστεί σε αγώνα δρόμου για να ανακτήσει το χαμένο πολιτικό – διπλωματικό έδαφος…
7. Όπως λέγεται, ο Έλληνας προϊστάμενος του Έλληνα Πρέσβη στο Μπακού, που είναι ο ΥπΕξ μας είχε λάβει γνώση και έδωσε τη συγκατάθεσή του για να παραστεί ο εθνικός μας διπλωμάτης στη συγκεκριμένη εκδήλωση… Και θέτω ένα ερώτημα :.. Με όλη αυτήν την δυσκολία που υφίσταται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την προκλητικότητα που επιδεικνύει ο Τούρκος Πρόεδρος σε Ελλάδα και Κύπρο, και με την στάση που διατηρεί η αζερική Κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία θα ήταν δυνατόν, να δώσει η Ελληνική Διπλωματία τη συγκατάθεσή της, ώστε να παραστεί ο εκπρόσωπός της σε ένα γεγονός που είτε θα νομιμοποιούσε την τουρκική συμπεριφορά είτε θα δημιουργούσε τετελεσμένα για τα εθνικά μας συμφέροντα;;;;….
Προσωπικά αναμένω την τοποθέτηση του Ελληνικού ΥπΕξ για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας εκπρόσωπος. Και μετά θα μπω στη διαδικασία να σκεφτώ, αν έπρεπε ή όχι να συμμετέχουμε, ωστόσο δε, έχοντας επίσης στραμμένο το βλέμμα μου και στην Ομογένεια που διατηρούμε στο Αζερμπαϊτζάν (έστω σε αυτή που απόμεινε, μετά το 1990, καθώς ας μην ξεχνάμε τους Έλληνες ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, και μέσα σε αυτούς τους Έλληνες που διατηρούσαν Κοινότητες στο συγκεκριμένο ομόσπονδο κρατίδιο της πρώην ΕΣΣΔ).
Ως Ιστορικός συμπάσχω με την Ιστορία των Λαών, αλλά ως Ελληνίδα βλέπω πρώτα τη δική μου Ιστορία, ώστε να είμαι αντικειμενική κριτής και για την Ιστορία των άλλων Εθνών…
https://www.facebook.com/profile.php?id=100036336007675
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μήπως ο βασικός λόγος είναι ο TANAP-TAP αγωγός και τα οικονομικά συμφέροντα και δευτερευόντως η προσπάθεια μη αναγνώρισης των κατεχομένων από το Αζερμπαϊτζάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα