Α’ ΜΕΡΟΣ Β’ΜΕΡΟΣ Γ’ΜΕΡΟΣ Δ’ΜΕΡΟΣ Ε’ΜΕΡΟΣ ΣΤ’ΜΕΡΟΣ
Αφηγείται ο Επίλαρχος ε.α. Ιωάννης Αλμπάνης
Ο Ιωάννης Αλμπάνης πήρε μέρος στην επιχείρηση εγκαθίδρυσης δικτατορίας το βράδυ της 21ης Απριλίου και συνυπήρξε με τους πρωτεργάτες του Πραξικοπήματος στις φυλακές Κορυδαλού και Αιγίνης επι τριετίαν ως πολιτικός κρατούμενος. Οι διηγήσεις του εδώ είναι απο τα όσα του είπαν και τα στοιχεία που του έδωσαν οι πραξικοπηματίες. Εμυήθη στην Ομάδα απο τον Στυλιανό Παττακό. Είναι η πρώτη συγκροτημένη καταγραφή των απόψεων των πραξικοπηματιών για το τί έπραξαν και πως έβλεπαν τα πράγματα. Και αυτό έχει τη σημασία του για την συνολική εικόνα της κοινωνίας και για την ιστορία.
ΜΕΡΟΣ Ζ’
1.Κατ’ αρχήν θα ήθελον να γνωρίσω ότι η 21η Απριλίου 1967 είχεν επικεφαλής τής Οικονομικής της πολιτικής τον έναν έκ τής αρχικής Επαναστατικής Τριανδρίας τουτέστιν το Συνταγματάρχην Νικόλαον Μακαρέζον ώς Υπουργόν Συντονισμού έχοντα υπό την επιβλεψίν του και όλα τά ούτως ειπείν Οικονομικά και Παραγωγικά Υπουργεία, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ κ.λπ..
Ο Ν.Μακαρέζος είχεν αποφοιτήσει και από την παλαιάν Εμπορικήν Σχολήν (ΑΣΟΕΕ) τότε πού η φοίτησις ήτο ακόμη 2ετής αλλά είχεν ώς καθηγητάς ιερά τέρατα τής Οικονομικής επιστήμης ώς τούς Καλιτσουνάκην, Στρατήν Ανδρεάδην, Στεριώτην κ.α.
Αρα είχεν ικανήν θεωρητικήν οικονομικήν παιδείαν.Προσέτι ώς Αντισυνταγματάρχης ΑΚΑΜ (Ακόλουθος Αμύνης) επί 3ετίαν εις την Βόνην τής Δυτ.Γερμανίας παρηκολούθησεν σχετικά μαθήματα Μακροικονομίας εις το εκεί Πανεπιστήμιον όπως ο ίδιος μοί επληροφόρησεν συμπληρώσας ούτω πώς όλον το αποδεκτόν οικονομικόν πλαίσιον.
2.Κατά τήν θητείαν τώ 6 ετών 1967-1973 επέλεξε διά το Υπουργείον Οικονομικών από τά μεγαλύτερα θεωρούμενα οικονομικά «κεφάλια» ώς τούς Καθηγητήν Κούλην, Ηλ.Μπαλόπουλον, Αδ.Ανδρουτσόπουλον αλλά κυρίως τον Οικονομολόγον Κων.Θάνον ώς Γενικόν Γραμματέα τού Υπουργείου Συντονισμού ο οποίος θα έλεγον ήτο το alter ego τού Νικ.Μακαρέζου.Τά πάντα επερνούσαν από τά χέρια τού Κων.Θάνου.
3.Ομως όλαι αι μεγάλαι και κρίσιμαι οικονομικαί αποφάσεις αι οποίαι επρόκειτο να ληφθούν ετίθεντο προηγουμένως υπό τήν συμβουλευτικήν κρίσιν τού Πατριάρχου τής Ελληνικής Οικονομίας και μεταρυθμιστού τού 1953 Σπυρ.Μαρκεζίνη.
Εδώ οφείλω να καταθέσω ένα χαρίεν σχετικόν περιστατικόν λαβόν χώραν μεταξυ Μακαρέζου και Μαρκεζίνη ευθύς ώς ανέλαβεν Υπουργός Συντονισμού και ηρώτησεν τον Μαρκεζίνην από πού ν’ αρχίση. Ο Μαρκεζίνης χαριτολογών τού απήντησεν. «Από την Θεάν Γαίαν» εννοών από την αγροτοοικονομίαν τουτέστιν να προσεχθή πρώτον η γεωργική-κτηνοτροφική παραγωγή ώστε η Χώρα να είναι αυτάρκις, εν συνεχεία η Βιοτεχνία τών παραγομΈνων Αγροτικοκτηνοτροφικών προϊόντων και τέλος η μετάπτωσις τής αγροτοβιοτεχνίας εις αντίστοιχον Βοιμηχανίαν εις ώρισμενους τομείς π.χ κονσερβοποιϊας,καταψυγμΈνων κ.λπ.
Ταυτοχρόνως όταν η αγροτοβιοτεχνία θα εύρίσκηται εις το ΜΑΧΙΜΟΥΜ θ’ αρχίση δειλά-δειλά και προσεκτικά η Βιομηχανία και δή η βαρέα εις άλλους τομείς.Δηλαδή πρώτον η αυτάρκεια τής Χώρας ώστε νά μή υπάρχουν εισαγωγαί εί μή μόνον αι απαραίτηται Α΄ύλαι ώστε ν’ απελευθερούνται πόροι διά την Βιομηχανίαν άλλων τομέων πράγμα όπερ γενόμενον εφθάσαμεν εις το μέγιστον τής αποδόσεως τής Οικονομίας μας από τής παλιγγενεσίας.Τότε εχαρίσθησαν όλα τά αγροτικά Δάνεια,τότε ηδύνατο ο κάθε γεωργός μόνον μέ την ταυτότητά του αυθημερόν να λαμβάνη δάνειον από την ΑΤΕ μέχρις 100.000 δρχ άτοκον διά 3 έτη κ.α.Κοσμογονία αληθής έλαβεν χώραν τότε διό και το 1ον Παγκόσμιον Βραβείον υπό τού ΟΟΣΑ το 1972 διά την ανάπτυξιν τής οικονομίας μας κατά 8,5% και το 2ον Βραβείον το 1973 με 7,5%.
Εχον τάς ανωτέρω προϋποθέσεις και την έκ τού Στρατού φιλοσοφίαν τής μή σπατάλης και νοικοκυρεύματος επόμενον ήτο το Καθεστώς τής 21ης Απριλίου 1967 να επιτύχη Οικονομικούς Δείκτας-Θριάμβους τούς οποίους ουδεπώποτε από τής Παλιγγενεσίας Ελληνική Κυβέρνησις είχεν επιτύχει ποτέ.Τέλος τότε υπό «τον φόβον τών Ιουδαίων» ουδέν οικονομικόν σκάνδαλον κατεγράφη ποτέ
καίτοι μετά την μεταπολίτευσιν 54 Εφέται ανά την Ελλάδα ενετάλησαν εις την ανεύρεσιν οικονομικών σκανδάλων χωρίς αποτέλεσμα.
Αρκούμενος εις αυτά ουδέν έτερον σχόλιον ήθελον καταγράψει εί μή μόνον να παραθέσω τά κάτωθι αδιαμφισβήτητα και επίσημα στοιχεία αποδεικνύοντα το αληθές και την πραγματικότητα:
1.Αρθρον τής εγκυροτέρας όλων εφημερίδος ΕΣΤΙΑ το 2022 το οποίον παρουσιάζει την ανάλυσιν τού πρώτου Τόμου τής σειράς «Ελληνική Οικονομία τής περιόδου από το 1950-73».Ανάπτυξη,Νομισματική Σταθερότης και Κρατικός Παρεμβατισμός πού εξέδωσεν το Κέντρου Πολιτισμού και Ερεύνης τής Τραπέζης τής Ελλάδος το 2022.
(Προφανώς ο Στουρνάρας Διοικητής τής Τραπέζης τής Ελλάδος δεν είναι φίλος τής 21ης Απριλίου αλλ’ αντίθετως πολέμιός της)
2.Αρθρον τού βετεράνου Δημοσιογράφου Γεωργίου Λεονταρίτου εις την εφημε-ρίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» τού Μάκη Κουρή τ.Βουλευτού τού ΠΑΣΟΚ διά την Ελληνικήν Οικονομίαν κατά την 21ην Απριλίου 1967 επί τή επετείω τών 40 ετών από της μεταπολιτεύσεως.
(Προφανώς ο Μάκης Κουρής τ.Βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ δεν ειναι φίλος της 21ης Απριλίου αλλ’ αντιθέτως πολέμιός της)
3.Φωτοτυπία τών Φαϊνανσιαλ Τάϊμς ένθα απονέμεται το 1ον Παγκόσμιον Βραβείον τού ΟΟΣΑ εις την Ελληνικήν Οικονομίαν το 1972 ώς και συγκριτικά στοιχεία τής 21ης Απριλίου 1967 μ’ αυτά τών Κυβερνήσεων τής μεταπολιτεύσεως Καραμανλή Α΄-Α.Παπανδρέου-και Κων.Μητσοτάκη.
(Προφανώς ο ΟΟΣΑ και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι Απριλιανοί)
4.Πίνακες καί σχεδιαγράμματα δεικνύοντα το Δημ.Χρέος τής Ελλάδος επί 21ης Απριλίου 1967 μέχρι σήμερον.(Προφανώς η Τραπ.τής Ελλάδος δεν είναι Απριλιανή).
Πάλι θα γράψω γιατί ”μούρχονται ένα-ένα χρόνια δοξασμένα”, τα οποία εβίωσα και ως πολίτης και ως υπάλληλος του καλουμένου στενού τομέως του κράτους (Διοικητής Σταθμού Χωροφυλακής στις 21 Απριλίου 1967 και στη συνέχεια και αξιωματικός της Χωροφυλακής).
Την οικονομική πολιτική της 7ετίας την εκπροσωπούσε ο σώφρων , ολιγομίλητος και επαρκής στα οικονομικά θέματα Συνταγματάρχης Μακαρέζος , τον οποίον σπάνια έβλεπες σε ”ταραντατζούμ” στα οποία πρωτοστατούσε ο Παττακός.
Χωρίς Βουλή , βουλευτές και πόσα άλλα ”καλούδια” της Δημοκρατίας το κράτος περιόρισε τις δαπάνες και λογικά αύξησε τα έσοδά του. Οι ”κλέφτες” αυτοπεριορίσθηκαν στην πρώτη 2ετία ,αλλά μετά ”τα βρήκαν” με μερικούς επαναστάτες, όπως έγραφαν και μερικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής εκείνης ( Μπαλόσημο, σάπια κρέατα κλπ).
Δυστυχώς -και για τον Μακαρέζο-αντί να ρυθμίσει τα χρέη των αγροτών στην Αγροτική Τράπεζα δέχθηκε να ΧΑΡΙΣΘΟΥΝ ”λαϊκιστικώς” όλα τα χρέη και για όλους ,με αποτέλεσμα να επωφεληθούν όλοι οι ”μπαταχτσήδες” ,αρκετοί από τους οποίους ήταν και εξόριστοι στα ”ξερονήσια” και αρνούνταν να υποβάλουν δήλωση για γυρίσουν και να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους , στην δε Μεταπολίτευση έγινα αντιστασιακοί και διορίσθηκαν και διόρισαν και μέλη των οικογενειών τους στο Δημόσιο ειδικά μετά το 1981.
Αυτά και άλλα θυμήθηκαν και τα μέλη του Κινήματος του 2012 ”δεν πληρώνω -δεν πληρώνω” ,με την βεβαιότητα ότι όλο και κάποιος θα τους χαρίσει τα χρέη τους .
Να το λήξω με τον Μακαρέζο .
Παραιτήθηκε τέλη Σεπτεμβρίου 1973, με μακροσκελή επιστολή προς τον Παπαδόπουλο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για ταχεία λύση πολιτική με εκλογές ,αλλά ουδείς τον άκουσε-άγνωστον γιατί-και είχαμε το Πολυτεχνείο ,τον κατ’οίκον περιορισμό (ή αυτοπεριορισμό) του Παπαδοπούλου ,την εμφάνιση του ”Ρασπουτίν” Ιωανννίδη -που παρέλυσε κυριολεκτικά την στρατιωτική ιεραρχία και πειθαρχία -και το δράμα του Ιουλιανών του 1974. με την δεύτερη-μετά την Μικρασιατική – εθνική καταστροφή στην Κύπρο .
Ο Μακαρέζος λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του αποφυλακίσθηκε το 1990 και πέθανε το 2009 .
Υ.Γ θα μπορούσε να παραιτηθεί νωρίτερα και ως ”τσάρος της οικονομίας” η παραίτησή του θα προκαλούσε ”σεισμό” μεταξύ των εφοπλιστών και επιχειρηματιών σε Ελλάδα και εξωτερικό και τα πολιτικά πράγματα μάλλον θα είχαν εθνωφελή εξέλιξη, αλλά δεν το τόλμησε.
ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ-ΑΣ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ .
Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης
[…] Α’ ΜΕΡΟΣ Β’ΜΕΡΟΣ Γ’ΜΕΡΟΣ Δ’ΜΕΡΟΣ Ε’ΜΕΡΟΣ ΣΤ’ΜΕΡΟΣ Ζ’ ΜΕΡΟΣ […]
[…] Πηγή […]