Όταν τα κράτη μέλη της Ένωσης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ακολουθούν το μεταφυσικό «ο καθένας για τον εαυτό του κι ο Θεός για όλους»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Η περίπτωση της καταγγελλόμενης Μάλτας από τη Διεθνή Αμνηστία

Σε άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 22-6-2020 είχα αναφερθεί στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης και εφαρμογής «ενός ευρωπαϊκού Συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο», ιδιαίτερα υπό την γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας βέβαια μικρό καλάθι. «Γιατί οι πρόσφυγες-μετανάστες πέφτουν λίγο μακριά από τις δυνητικές χώρες μετεγκατάστασής τους», όπως  έγραφα : ΕΔΩ

Όμως η λαλίστατη, και ορθώς επισπεύδουσα, Γερμανία για την καταπίεση που ασκεί ο δικτάτορας της Λευκορωσίας Λουκαντσένκο αλλά και για την απόπειρα εξόντωσης του Ρώσου αντικαθεστωτικού Ναβάλνυ, δεν βρίσκει χρόνο φαίνεται (!) να ασχοληθεί, κι όλο τα αναβάλλει : τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με το «ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο». Αυτές είναι οι λανθασμένες προτεραιότητές της. Με αποτέλεσμα ο μεν «Σελίμ πασάς» να διαιρεί και να «βασιλεύει» ακόμα στην ανατολική Μεσόγειο, παράγοντας (στη Συρία και τη Λιβύη κυρίως) και προωθώντας προς την Ευρώπη μετανάστες και πρόσφυγες, και χώρες υποδοχής μεταναστών, σαν τη Μάλτα, να εφαρμόζουν στο μεταναστευτικό την κοντόθωρη μεταφυσική ρήση : «ο καθένας για τον εαυτό του κι ο Θεός για όλους» (chacun pour soi et Dieu pour tous). Αντί να πρωτοστατεί, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, στη χάραξη και την άμεση εφαρμογή ενός συνεκτικού ευρωπαϊκού μεταναστευτικού Συμφώνου. Και μάλιστα με τον Ερντογάν και τον Σάρατζ, και στην πλάτη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, η Μάλτα επιχειρεί ματαίως να αντιμετωπίσει μεμονωμένα το εν λόγω πρόβλημα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα των «εξυπνάδων» της ;

Να βρίσκεται κατηγορούμενη, από την Διεθνή Αμνηστία κι άλλους συναφείς διεθνείς οργανισμούς προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, για την καταπάτησή τους. Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα (8-9-2020) του ηλεκτρονικού Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), με τίτλο : «Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις {παράνομες τακτικές} της Μάλτας έναντι των μεταναστών» (Amnesty International dénonce les « tactiques illégales » de Malte envers les migrants). «Σύμφωνα με την εν λόγω  ΜΚΟ που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση της Μάλτας στη Μεσόγειο προβαίνει σε επαναπροωθήσεις προς τη Λιβύη ή εκτρέπει σκάφη προς την Ιταλία». Δημοσιεύει μάλιστα και τη διπλανή φώτο DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS με τη λεζάντα : «Ένας υπάλληλος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλά με μετανάστες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Βαλέτας στις 3 Αυγούστου στη Μάλτα».

Για να αποτρέψει την άφιξη μεταναστών, που πραγματοποιούν την επικίνδυνη διέλευση από τη Βόρεια Αφρική, «η κυβέρνηση της Μάλτας έχει χρησιμοποιήσει επικίνδυνα και παράνομα μέτρα για την αντιμετώπιση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα», αναφέρει η Αμνηστία σε μια έκθεση με τίτλο : «Κύματα ατιμωρησίας: οι παραβιάσεις από τη Μάλτα των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο», που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020.  «Αυτή η τακτική περιλαμβάνει την οργάνωση παράνομων επαναπροωθήσεων προς τη Λιβύη, την εκτροπή σκαφών προς την Ιταλία, αντί για τη διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν, και την παράνομη κράτηση εκατοντάδων ατόμων μέσα σε κακά εξοπλισμένα πλοία στα χωρικά ύδατα της Μάλτας», ανέφερε συγκεκριμένα η Αμνηστία.

Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Βαλέτας και της Τρίπολης στα τέλη Μαΐου 2020,  για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης προς τη Μάλτα, τους εξέθεσε περαιτέρω σε μια βάναυση μεταχείριση κατά την επιστροφή τους στα στρατόπεδα προσφύγων της Λιβύης, λέει η Αμνηστία σε αυτήν την έκθεση. .

«Θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν»

«Ορισμένα από τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές της Μάλτας μπορεί να έχουν προκαλέσει εγκληματικές πράξεις, που έχουν ως αποτέλεσμα θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούνπαρατεταμένες αυθαίρετες κρατήσεις και παράνομες επιστροφές στη Λιβύη που πλήττεται από τον εμφύλιο  πόλεμο», δήλωσε συγκεκριμένα  η Αμνηστία.

Τον Απρίλιο του 2020, η Μάλτα και η Ιταλία έκλεισαν τα λιμάνια τους στους μετανάστες, με τις δύο χώρες να επικαλούνται την πανδημία που οφείλεται στον ιό και την ανάγκη τους να επικεντρώσουν τις δυνάμεις και τους πόρους τους για την καταπολέμηση της νόσου στις αντίστοιχες εθνικές περιοχές τους.

Από την αρχή του έτους, η Μάλτα υποδέχθηκε 2.161 λαθρομετανάστες «και οι πόροι και οι προσπάθειες που απαιτούνται για να τους υποδεχθεί (…) είναι αναμφίβολα σημαντικές για μια τόσο μικρή χώρα», παραδέχεται η Αμνηστία. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν απαλλάσσει τη Μάλτα «από την ευθύνη να ορίσει ένα μέρος ασφάλειας για όσους διασώθηκαν υπό τον συντονισμό της», υπενθυμίζει η ΜΚΟ.

Ένα δανέζικο φορτηγό πλοίο που γύρισε πίσω

Η έκθεση της Αμνηστίας κυκλοφόρησε μετά την απαγόρευση αγκυροβόλησης σε έναν φορτηγό πλοίο με σημαία Δανίας που μετέφερε 27 διασωθέντες μετανάστες, δήλωσε ο εφοπλιστής του πλοίου αυτήν την εβδομάδα. Το πλοίο  MaerskEtienne διέσωσε  μετανάστες στις 4 Αυγούστου κατόπιν αιτήματος των αρχών της Μάλτας, οι οποίες έκτοτε αρνήθηκαν να το αφήσουν να εισέλθει στο λιμάνι ! Αυτοί οι μετανάστες «πρέπει να μπορούν να αποβιβαστούν αμέσως», ζήτησαν από κοινού την περασμένη  Δευτέρα :

@ ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR),

 

 

@ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ),

 

 

@ αλλά και το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS) .

 

 

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela, ωστόσο, δήλωσε στην εφημερίδα Malta Today  την περασμένη Κυριακή ότι «η κατάσταση στο πλοίο MaerskEtienne δεν είναι της ευθύνης» των αρχών της Βαλέτας, καθώς το πλοίο φέρει δανική σημαία.

Συμπέρασμα : στο δύσκολο μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν ισχύει το «ο καθένας για τον εαυτό του κι ο Θεός για όλους», Κύριε πρωθυπουργέ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα