«Η νίκη είναι νίκη», σύμφωνα με τον στενό κύκλο του Βρετανού πρωθυπουργού, όμως οι 148 ψήφοι δυσπιστίας είναι ένα επικίνδυνο για το πολιτικό του μέλλον αποτέλεσμα.
Για δύο ώρες το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον στο τιμόνι της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος βρισκόταν στα χέρια των βουλευτών του. Όμως στις 21:00 ακριβώς μία μεγάλη ανάσα έφυγε από το στόμα του Βρετανού πρωθυπουργού και δυνατές επευφημίες ακούστηκαν εντός του Γουεστμίνστερ. Ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της «1922 Committee», ανακοίνωσε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό» με τη διαδικασία να κλείνει με: 211 ψήφους υπέρ και 148 κατά. Σύνολο 359 βουλευτές. Απαιτούνταν 180 ψήφοι, δηλαδή 32 ακόμα, για να ξεκλειδωθεί το επόμενο βήμα της αντικατάστασής του. Όμως παρότι αυτό αποφεύχθηκε, είναι το αποτέλεσμα αρκετό για να ξεπεράσει ο Μπόρις Τζόνσον το άγχος και να συνεχίσει τη δουλειά του, όπως επανειλημμένως έχει ζητήσει;
Η απάντηση είναι όχι απόλυτα, καθώς έχει αποδειχτεί στην πρόσφατη ιστορία ότι δύσκολα ένας πρωθυπουργός μπορεί να επιβιώσει χωρίς την πλήρη στήριξη των βουλευτών του. Υπενθυμίζεται ότι από μία παρόμοια διαδικασία είχε περάσει η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, η οποία κέρδισε την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής της ομάδας με 200 ψήφους υπέρ και 117 κατά. Αυτό, με απλά μαθηματικά, μεταφράζεται στο 63% των βουλευτών υπέρ της, κάτι παραπάνω από το 58,8% που κέρδισε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον. Όπως και να έχει, πέντε μήνες μετά παραιτήθηκε, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες να υπερψηφιστούν από τους βουλευτές της οι συμφωνίες του Μπρέξιτ που κατέθετε εντός της βρετανικής Βουλής.
Οι αντιδράσεις μετά την απόφαση
Οι σταθεροί υποστηρικτές του Τζόνσον δεν άργησαν να πανηγυρίσουν για τη νίκη. Χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Παιδείας Νάντχιμ Ζαχάουι εξέφρασε την ελπίδα «να μπει επιτέλους τελεία και παύλα και να μείνει πίσω το θέμα». Δεν είναι τυχαία η δήλωσή του. Λίγο πριν τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο Βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε προσωπικές επιστολές σε κάθε έναν ξεχωριστά από τους βουλευτές του, στις οποίες υπερτόνιζε ότι «πρέπει να φύγει η αγαπημένη εμμονή των media». Μάλιστα, υποσχέθηκε νίκη στις επόμενες εκλογές με τον ίδιο στο τιμόνι αλλά και μείωση των φόρων, κάτι που είναι ιδεολογική απαίτηση των «παραδοσιακών» Τόρις. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα ο Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε τους βουλευτές που τον στήριξαν και έκανε λόγο για ένα «ξεκάθαρο αποτέλεσμα».
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ από την άλλη δήλωσε ότι «οι διχασμένοι Συντηρητικοί στηρίζουν έναν πρωθυπουργό χωρίς σχέδιο στα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα».
Όμως το βάθος των προβλημάτων που του δημιουργεί το αποτέλεσμα ίσως φαίνεται στη σημερινή δήλωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον. Η σταθερή αντίπαλος του Βρετανού πρωθυπουργού σε αυστηρό τόνο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «απόδειξη ελλείμματος δημοκρατίας» υποστηρίζοντας ότι «μόνο δυο από τους συνολικά 59 εκπροσώπους της Σκωτίας στο Γουεστμίνστερ στηρίζουν τον πρωθυπουργό».
Όπως και να έχει, το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Εξαιτίας του Τζόνσον και του «Partygate» το Συντηρητικό Κόμμα έχασε στις τοπικές εκλογές του Μαΐου, ακόμα και παραδοσιακά προπύργιά του, με την επόμενη κρίσιμη ημερομηνία να είναι αυτή στις 23 Ιουνίου, οπότε και θα γίνουν εμβόλιμες εκλογικές αναμετρήσεις στις περιφέρειες του Γουέκφιλντ και του Τίβερτον – Χόνιτον.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
DW