Χ. Γαλλής: Η σύγχρονη εκμηχάνιση και η ευρεία χρήση γεωπληροφορικής είναι το μέλλον της γεωργίας μας.

- Advertisement -
του Χρήστου Γαλλή
Το μέλλον της γεωργίας μας βρίσκεται στην σε μεγάλο βαθμό σύγχρονη τεχνολογικά εκμηχάνιση των εργασιών της καθώς και στην ευρεία χρήση της γεωπληροφορικής και των σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνολογιών της.
Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια αειφορικά βιώσιμη γεωργία, με ποιοτικά προϊόντα και σε ανταγωνιστικές τιμές στην διεθνή αγορά. Το Ισραήλ έχει δείξει τον δρόμο εδώ και πολλά χρόνια. Οι Ισραηλινοί αγρότες χρησιμοποιούν drones εξοπλισμένα με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης αιχμής για να παρακολουθούν και να αναλύουν την υγεία των καλλιεργειών, τις ανάγκες άρδευσης και τις προσβολές παρασίτων σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας του Ισραήλ, οι εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν αυτές τις προηγμένες τεχνικές έχουν μειώσει έως και 40% στην κατανάλωση νερού, μείωσαν σημαντικά τη χρήση φυτοφαρμάκων και σημείωσαν αύξηση έως και 70% στις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Παραθέτω ένα πρακτικό παράδειγμα κατανόησης της μεγάλης σημασίας της εκμηχάνισης της γεωργίας μας:
Η καλλιέργεια της υπαίθριας βιομηχανικής τομάτας είναι μια εξαιρετικά απαιτητική καλλιέργεια με μεγάλο κόστος παραγωγής. Η παραγωγή βιομηχανικής τομάτας κυμαίνεται απο 8 με 12 τόνους το στρέμμα. Ας πάρουμε λοιπόν τον μέσο όρο τους 10 τόνους.
Μέχρι πριν περίπου 15 χρόνια η συγκομιδή της υπαίθριας βιομηχανικής τομάτας στην χώρα μας γινόταν αποκλειστικά από εποχικούς εργάτες γης, ξένους στην συντριπτική πλειοψηφία.. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ήταν πρόβλημα δε για τον παραγωγό η εύρεση εργατών και μάλιστα εργατών που να γνωρίζουν την εργασία αυτή και να είναι και νόμιμοι.
Ένας πολύ καλός εργάτης μπορούσε να συγκομίσει στις 10 ώρες εργασίας του μέχρι το πολύ 120 τελάρα τομάτα. Ένα τελάρο χωρούσε 25 κιλά τομάτες. Ένας λιγότερο καλός εργάτης συγκόμιζε λογιότερα τελάρα! Η πληρωμή γινόταν με το τελάρο. Επιπλέον, εργάτες χρειάζονταν για την φόρτωση του περιεχομένου των τελάρων σε φορτηγά αυτοκίνητα. Πολύ χρονοβόρα και μεγάλο κόστος διαδικασία συν τα υπόλοιπα προβλήματα. Ο μεγάλος χρόνος παραμονής της συγκομιζόμενης τομάτας στον αγρό κάτω απο υψηλές θερμοκρασίας πιθανόν να μείωνε την ποιότητα και έως εκ τούτου και την τελική τιμή πώλησής της.
Πριν περίπου 15 χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους οι μηχανές συγκομιδής υπαίθριας βιομηχανικής τομάτας. Τώρα η συγκομιδή γίνεται σχεδόν αποκλειστικά απο μηχανές. Γίνεται γρήγορα και καθαρά χωρίς τα παραπάνω προβλήματα.
Ας συγκρίνουμε τις δυο παραπάνω μεθόδους συγκομιδής:
Έχουμε έναν αγρό με 5 στρέμματα βιομηχανική τομάτα δηλαδή 50 τόνους τομάτα προς συγκομιδή.
Ένας πολύ καλός εργάτης συγκομίζει 120 τελάρα σε 10 ώρες εργασίας. Ένας λιγότερο καλός εργάτης συγκομίζει λιγότερα τελάρα! Το κάθε τελάρο έχει 25 κιλά τομάτα
Δηλαδή ένας πολύ καλός εργάτης συγκομίζει 3 τόνους τομάτα σε 10 ώρες. Για τους 50 τόνους των 5 στρεμμάτων χρειάζονται πάνω απο 16 εργάτες για να τα συγκομίσουν σε 10 ώρες!
Η μηχανή συγκομιδής βιομηχανικής τομάτας συγκομίζει τους 50 τόνους των 5 στρεμμάτων σε 1 ώρα! Καθαρά και γρήγορα. Και μάλιστα τα φορτώνει άμεσα και στο φορτηγό για να είναι έτοιμα για την άμεση ταχεία μεταφορά στην βιομηχανία. Δεν έχουμε έτσι απώλειας ποιότητας λόγω καθυστερήσεων μετά τη συγκομιδή και ως εκ τούτου καλύτερη τιμή πώλησης για τον παραγωγό.
Ένα παράδειγμα εκμηχάνισης των εργασιών στην γεωργία από το Ισραήλ όπου προηγμένα drones μαζεύουν μήλα, αξιολογώντας την ωριμότητα, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τις ασθένειες και τα σκουλήκια. Οι μηχανές επίσης μπορούν να γονιμοποιούν τα άνθη και βελτιστοποιούν το χρονισμό.
Το ανταγωνιστικό μέλλον της Ελληνικής γεωργίας είναι λοιπόν η σε μεγάλο βαθμό σύγχρονη εκμηχάνισή της και στην ευρεία χρήση της γεωπληροφορικής, και των εφαρμοσμένων τεχνολογιών της, και οχι στην ευκαιριακή εισαγωγή φτηνών εργατικών χεριών. Τα φτηνά εργατικά χέρια ίσως να είναι και τροχοπέδη εκσυγχρονισμού της γεωργίας μας.
Έχουμε πολλές νέες ελληνικές εταιρείες με προηγμένη τεχνολογία γεωοπληροφορικής και τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες της που θα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στο σύγχρονο, ποιοτικό, και ανταγωνιστικό μέλλον της γεωργίας μας. Όπως επίσης και σημαντικές μονάδες κατασκευής αγροτικών μηχανήματων, αυτοματισμών, και εξοπλισμού.
Το ζητούμενο είναι η εθνική στρατηγική για την γεωργία να έχει αυτή την κατεύθυνση. Όπως ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της εθνικής στρατηγικής στο τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης.
Αυτό όμως δεν είναι μόνο ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα αλλά και ζήτημα του αγροτικού συνεργατισμού.
Δρα. Χρίστος Γαλλής του Θωμά,
Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2023.
Υ.Γ. τις φωτογραφίες τις πήρα απο το διαδίκτυο.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα