του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Ο σχολιασμός των δηλώσεων του Πρόεδρου της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, δεν θα είναι επαρκής, αν δεν συνυπολογιστούν και τα εξής: Η Τουρκία είναι σε προεκλογική περίοδο και για πρώτη φορά από το 2002, δεν θεωρείται δεδομένη η εκλογική νίκη του Τ. Ερντογάν. Η ισλαμική Τουρκία δεν διεκδικεί δημοκρατικά εύσημα, δεν είναι κράτος Δικαίου, αφού  η Δικαιοσύνη της δεν είναι ανεξάρτητη και δεν  προστατεύονται οι ελευθερίες και τα  ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, εκτιμά ότι μια θετική για την Τουρκία εξέλιξη στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, θα συσπείρωνε το εθνικιστικό ακροατήριο των αναποφάσιστων  οπαδών του. Και μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι, ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο, ενδεχομένως να έχει και στρατιωτικό χαρακτήρα με θετικά για την Τουρκία αποτελέσματα, που αυτονοήτως, θα είναι και εκλογικά αξιοποιήσιμα.

Επίσης, θα πρέπει να μπουν στο κάδρο του σχολιασμού των επιθετικών δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας και οι  διπλωματικές καντρίλιες του Τ. Ερντογάν με τους ηγέτες της Δύσης και της Ρωσίας ταυτόχρονα. Αλλά και το ασταθές γεωστρατηγικό και γεωενεργειακό περιβάλλον, που  λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εξελίσσεται , ιδιαιτέρως αρνητικά και όπου η θέση της Τουρκίας είναι διακριτή και  ο ρόλος της όχι αμελητέος, αλλά μάλλον πρωταγωνιστικός.

Με αυτά ως δεδομένο πλαίσιο, αξιολογείται και η δήλωση του Τ. Ερντογάν, ότι: «Ο πύραυλος Tayfun θα πλήξει την Αθήνα. Αν δεν κάτσει ήσυχα η Ελλάδα και μεταφέρει αμερικανικά όπλα στα νησιά, φυσικά και θα την πλήξει…» (σ.σ.  την ΑΘΗΝΑ εννοεί).

Η δήλωση αυτή του Τ. Ερντογάν, είναι κατά έναν τουλάχιστον λεκτικό τόνο, πιο πάνω από τις συνήθεις απειλές των τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων. Μιλά ευθέως για πυραυλική επίθεση εναντίον  της πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου. Σε ομιλία του στη συζήτηση στην τουρκική Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Μ. Τσαβούσογλου , αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και ζήτησε από την αντιπολίτευση ενότητα, τονίζοντας ότι:  «Το θέμα αυτών των νησιών του Αιγαίου είναι για την Τουρκία εθνική υπόθεση».

Είναι προφανές ότι ενόψει προεδρικών εκλογών, ο Τ. Ερντογάν οι υπουργοί και τα στελέχη του κόμματός του, θα μετέλθουν κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία και με απροκάλυπτες παρεμβάσεις  στη Δικαιοσύνη, αλλά και στρατιωτικοποιώντας διμερή ή διεθνή προβλήματα (Αιγαίο, Συρία, Κύπρος), ώστε να επανεκλεγεί ο Τ. Ερντογάν, για μία ακόμη φορά ως  Πρόεδρος της Τούρκικης Δημοκρατίας.

Η «καταδίκη» (στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δυο χρόνια) του Δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως Εκρέμ Ιμάμογλου, πιθανού αντιπάλου του Τ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2023, συνιστά ωμή  και πέραν πάσης δημοκρατικής και θεσμικής δεοντολογίας παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην  Δικαστική, που είναι πλέον φερέφωνο των εντολών Ερντογάν.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Τουρκικού Δικαστηρίου, η πρώην υπουργός Εσωτερικών (1996-7 Κυβέρνηση Κεμαλικών) Μεράλ Ακσενέρ –αφού εξέφρασε τη στήριξή της στον κ. Ιμάμογλου– δήλωσε «ζήτω η ελευθερία, ανάθεμα στην τυραννία».

Ασφαλώς τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία, επηρεάζονται από το συγκρουσιακό και απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον. Μέσα σε αυτό κλίμα της ασταθούς ισορροπίας με την Ε.Ε. να παραπαίει για μια σειρά από λόγους, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την ιταλίδα ομόλογό του κ.  Μελόνι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι η επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, που απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία εστιάζει τη δράση της σε τρία μέτωπα. Στην κυπριακή ΑΟΖ, το Αιγαίο και νοτίως/ανατολικά της Κρήτης. Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας σε αυτές τις περιοχές θα τις καθορίσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στο διεθνές ισοζύγιο πολιτικο-στρατιωτικής ισχύος και γεω-ενεργειακών  επιδράσεων, κυρίως λόγω Ουκρανίας.

Οι πρόσφατες τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων, στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, στέλνουν και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, που επιβάλλεται να μην αγνοηθεί, από Αθήνα , Λευκωσία και Βρυξέλλες. Το τουρκικό τελεσίγραφο περιέχει και  μία αξιοπρόσεκτη παράμετρο, αφού   για τις επιθέσεις, ενημερώθηκαν από την Άγκυρα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία,  που  όμως, δεν έδειξαν ότι ενοχλήθηκαν και ιδιαίτερα και πάντως  δεν  αντέδρασαν αποτρεπτικά!

Η απάντηση της Ελλάδας, στο πογκρόμ των τουρκικών παράνομων δράσεων και απειλών,  είναι στο πλαίσιο της πολιτικής της Στρατηγικής Ψυχραιμίας, που εφαρμόζει με συνέπεια χώρα μας. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πανικοβάλλεται,  οι Ένοπλες Δυνάμεις επαγρυπτούν και οι διπλωματικές αρχές της χώρας καταγγέλλουν διεθνώς την αναθεωρητική και επεκτατική  πολιτική της Τουρκίας. Υπό μία προϋπόθεση όμως. Ότι σε περίπτωση που η Τουρκία διαβεί τον Ρουβίκωνα και εκδηλώσει στρατιωτική δράση σε βάρος της Ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας, θα πρέπει, ως Έλληνες  πολίτες,  να συνειδητοποιήσουμε ότι θα είμαστε μόνοι και  οι Ένοπλες  Δυνάμεις και ο Ελληνικός Λαός, θα πρέπει να επωμισθούν το βάρος της ισχυρής αποτρεπτικής απάντησης στην Τουρκία. 

 Militaire News