Χρήστος Γαλλής: χωρίς φόβο και πάθος. Περί Δημόσιας Διπλωματίας και Στρατηγικής Επικοινωνίας.

- Advertisement -
του Χρήστου Γαλλή*
1.- Ασκεί, διαχρονικά απο το 1831, η χώρα μας μια παλαιομοδίτικη Δημόσια Διπλωματία, δηλαδή ένα μίγμα δημοσίων σχέσεων, παροχής ενημερωτικού υλικού, και επισκοπήσεων τύπου? Ναι!!!
2.- Τι επιπλέον είναι σήμερα η σύγχρονη Δημόσια Διπλωματία? Είναι η μάχη μιας χώρας στον αφανή και αδιάλειπτο πόλεμο των ιδεών, της καλής φήμης της χώρας, και της άσκησης επιρροής στην διεθνή κοινή γνώμη και στους διαμορφωτές της.
Δεν είναι απλά ένα προαιρετικό συστατικό για την εξωτερική πολιτική, αλλά μαζί με την Στρατηγική Επικοινωνίας είναι απαραίτητα και κρίσιμα συστατικά της εθνικής άμυνας και ασφάλειας μιας χώρας.
3.- Δέχεται η χώρα μας έναν συνεχή, ακήρυχτο, αφανή, και αδιάλειπτο πόλεμο παραπληροφόρησης απο τους μηχανισμούς προπαγάνδας της Τουρκίας (και άλλων, φυσικά, χωρών) και συγκεκριμένα απο τους μηχανισμούς προπαγάνδας της τουρκικής Προεδρίας (Διεύθυνση Επικοινωνιών, Τμήμα Στρατηγικών Επικοινωνιών και Χειρισμού Κρίσεων)? Ναι, δέχεται!
Δηλαδή, μέσω χαλκευμένων ειδήσεων , παραχάραξης της ιστορίας, και ψηφιακής παραπληροφόρησης επιτίθεται, αφανώς και εμφανώς, στην χώρα μας με σκοπό την αμαύρωση της καλής φήμης της χώρας μας και την αποδυνάμωση των θέσεων της στην διεθνή κοινή γνώμη, στα διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας, σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα όπως για παράδειγμα τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της χώρας μας, δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, και οι παρεμβάσεις Ευρωπαίων επιτρόπων ( πεδία παραπληροφόρησης: Έβρος, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος, παραχάραξη ιστορίας, μεταναστευτικό κτλ. κτλ. ).
Δεν βλάπτεται έτσι μόνο η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά υποσκάπτεται και το φρόνημα της ελληνικής κοινωνίας στο εσωτερικό της χώρας και δημιουργούνται συνθήκες για ψυχολογικό έλεγχο της ελληνικής κοινής γνώμης, και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια και την μακροχρόνια επιβίωσή μας ως έθνους.
Η χώρα μας δέχεται λοιπόν μια αμείλικτη επικοινωνιακή επίθεση σπο την τουρκία και αντιδρά ερασιτεχνικά και εν πολλοίς σπασμωδικά.
4.-Έχει η χώρα μας σύγχρονη Στρατηγική Επικοινωνίας, με κατάλληλους και επαγγελματικούς μηχανισμούς, που να είναι σε άμεση συνεχή ετοιμότητα οχι μόνο για να αντιμετωπίζουν την κακόβουλη επίθεση παραπληροφόρησης, και ψυχολογικών επιχειρήσεων, που δέχεται αλλά και να προλαμβάνουν εν τη γεννήσει τους τέτοιες επιθέσεις παραπληροφόρησης πριν λάβουν μεγάλη έκταση και η ζημία είναι μη ριζικά ή καθόλου αντιστρεπτή πλέον? Οχι, δεν έχει τέτοιους μηχανισμούς η χώρα μας!
5.-Είναι η Στρατηγική Επικοινωνία μιας χώρας ένας κρίσιμος πολλαπλασιαστής ισχύος ? Ναι, είναι!
6.- Έίναι η “ασφάλεια φήμης” (reputational security) της χώρας μας μια τελείως παραμελημένη διάσταση της ελληνικής υψηλής Στρατηγικής Επικοινωνίας? Ναι, είναι!!!
7.-Είναι η “ασφάλεια φήμης” συστατικό της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας? Ναι, είναι!
8.Τι πρέπει να γίνει λοιπόν?
Στην Προεδρία της Κυβέρνησης της χώρας μας, υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού, θα πρέπει να ιδρυθεί- θεσμοθετεί, και στελεχωθεί με εξαιρετικά έμπειρους επαγγελματίες του είδους, ένας σύγχρονος μηχανισμός Στρατηγικής Επικοινωνίας και Χειρισμού Κρίσεων που θα φροντίζει για την πρόληψη και επιτυχή αντιμετώπιση όλων των πολύπλευρων επιχειρήσεων παραπληροφόρησης και ψυχολογικών επιχειρήσεων εναντίον της χώρας μας, απο όπου και να προέρχονται. Σε στενή συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μας.
Γιατί, όπως γράφουν οι καθηγητές Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος Κολλιόπουλος στο εξαιρετικό πρόσφατο βιβλίο τους***:
” Ας κατανοήσουμε ότι στις μέρες μας πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον στις πέντε παραδοσιακές του διαστάσεις: στεριά, αέρα, θάλασσα, ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, διάστημα. Έχει και μια έκτη διάσταση, τον “γνωσιακό πόλεμο” (cognitive warfare), όπου η μάχη κερδίζεται με τον θετικό επηρεασμό της κοινής γνώμης (Public opinion warfare) και τον ψυχολογικό έλεγχο του αντιπάλου”.
9.-Εν κατακλείδι: Η χώρα μας απο το 2020 εχει σε εξέλιξη ίσως το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην νεώτερη ιστορία της! Όταν λοιπόν το 2030 ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας τότε θα έχουμε τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ιστορίας μας!
Ομως, είναι κρίσιμα σημαντικό για την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια να ” εξοπλιστούμε” και στον “γνωσιακό πόλεμο” με την ίδρυση στην Προεδρία της Κυβέρνησης, υπό τον Πρωθυπουργό, της Διεύθυνσης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Χειρισμού Κρίσεων.
Χρίστος Γαλλής του Θωμά,
Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2024.
*** Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος Κολιόπουλος: 50 κανόνες Στρατηγικής στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, και Απαντήσεις σε 20 Κρίσιμες Ερωτήσεις, Εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, Αθήνα, 2023, σελίδα 151.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα