Οκτώβριος 4, 2024. Ελλάδα.

«Η περιοχή στην οποία η ισραηλινή διοίκηση στοχεύει, ενεργώντας με την αυταπάτη της γης της επαγγελίας, μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, θα είναι η πατρίδα μας. Η ισραηλινή επιθετικότητα περιλαμβάνει και την Τουρκία. Θα σταθούμε ενάντια σε αυτήν την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για χάρη της πατρίδας μας, του έθνους μας και της ανεξαρτησίας μας».

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε αυτά τα λόγια στο βήμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Άρχισε, λοιπόν, το άγχος και η συζήτηση. Τώρα, θα ρίξουμε μια ματιά στα παρασκήνια αυτής της ομιλίας, με βάση την αφήγηση ενός ανώτερου αξιωματούχου, γράφει η αρθρογράφος Χάντε Φιράτ στην Χουριέτ.

* Η ισραηλινή διοίκηση που έφερε τη Μέση Ανατολή σε αναταραχή και πηγαίνει ενάντια στη συνείδηση του κόσμου, ενεργεί πάντα με θρησκευτικό σημείο αναφοράς.

* Αναδεικνύει τη γη της επαγγελίας, ισχυριζόμενη ότι έχει ως σημείο αναφοράς τις δικές της παραδόσεις και πεποιθήσεις. Δείχνουν ένα μικρό μέρος της Τουρκίας μέσα σε αυτά τα εδάφη.

* Όλα αυτά είναι σημάδια που δείχνουν τη σοβαρότητα του θέματος. Μιλάμε για απόσταση τρεισήμισι ωρών από την Τουρκία.

* Η Τουρκία, φυσικά, κάνει πιθανές προετοιμασίες για πολλά σενάρια.

* Ωστόσο, ορισμένες δηλώσεις εντός της Τουρκίας μπορεί δυστυχώς να κάνουν την Τουρκία να φαίνεται αδύναμη στον έξω κόσμο.

* Ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις τόσο εναντίον του Ισραήλ όσο και εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να καταστρέψουν την ενότητα εντός της χώρας.

* Στην πορεία, η Τουρκία θα πρέπει να είναι ενωμένη και προσεκτική.

Οι Δυτικοί Ηγέτες υποσχέθηκαν στο Ιράν, αλλά δεν το τήρησαν

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν είπε ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης τους υποσχέθηκαν ότι θα κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εάν το Ιράν δεν απαντήσει στη δολοφονία του Προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αλλά δεν το εκπλήρωσαν. Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει διαπραγμάτευση ή ποιες είναι οι λεπτομέρειες. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε τα εξής:

Όλοι μιλούν σε όλους με διαφορετικούς τόνους

* Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουμε για μια πραγματική λογική πίσω από τις ισραηλινές επιθέσεις. Η δολοφονία του Κασέμ Σουλείμανί ή του Ισμαήλ Χανίγια  ήταν ένας πολύ ακριβής στόχος και βολή. Επομένως, μπορεί να φανεί ότι είναι το προϊόν μιας στρατηγικής, μέρος ενός καλά μελετημένου σχεδίου.

* Υπάρχει μια Κερκόπορτα διπλωματίας που λειτουργεί μεταξύ των χωρών.

* Ο καθένας μιλάει με όλους τους άλλους σε διαφορετικά επίπεδα.

* Θεωρείται επίσης ότι αυτή η επαφή σε διαφορετικά επίπεδα είναι μεταξύ Ιράν-Ισραήλ και Ιράν-ΗΠΑ.

* Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που άκουσε και η Άγκυρα. Σχετικά με τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός.

* Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συναντήθηκαν ακόμη και όταν βρίσκονταν σε πόλεμο.

Στόχος της Δύσης είναι η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν;

* Υπάρχει ένας δυτικός κόσμος που προσπαθεί να καταστρέψει την τάξη εκεί από την επανάσταση

* Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ιστορική δομή του Ιράν.

* Αν και, δεν φαίνεται πιθανό να επέλθει αλλαγή λόγω πίεσης από έξω.

Πως διαβάζει η Άγκυρα το σχέδιο του Ισραήλ στον Λίβανο;

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το Ισραήλ δεν έχει προβλήματα με τον Λίβανο συνολικά. Ωστόσο,

* Φαίνεται ότι στόχος του Ισραήλ είναι η πλήρης κατάρρευση της διοικητικής δομής της Χεζμπολάχ.

* Από την άλλη, θεωρείται ότι θέλουν να φτάσουν σε κάποιο σημείο στα βόρεια με χερσαία επιχείρηση και να δημιουργήσουν εκεί μια ζώνη ασφαλείας.

* Στην πραγματικότητα, διεξάγεται ένας ασήμαντος πόλεμος.

* Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν θέλει να είναι σε πόλεμο.

Θα κάνει η Τουρκία νέα διπλωματική προσπάθεια;

* Η Άγκυρα διατηρεί σταθερές και ενημερωμένες τις σχέσεις της προκειμένου να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή.

* Ακόμα κι αν η ένταση είναι υψηλή, αν εκμεταλλευτεί μια ξαφνική ευκαιρία, η ένταση μπορεί να μειωθεί.

Θα υπηρετούν Τούρκοι στρατιώτες στο πεδίο της ειρηνευτικής πρότασης του Ερντογάν;

Μια άλλη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν που τράβηξε την προσοχή πρόσφατα είναι:

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να σιωπά για αυτή τη ληστεία του Ισραήλ που έχει βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή.

«Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δείξει την απαραίτητη βούληση, η εξουσία της Γενικής Συνέλευσης (ΟΗΕ) να προτείνει τη χρήση βίας, όπως στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών του 1950, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αμέσως».

Άρα, θα συμμετάσχει η Τουρκία σε αυτή την ειρηνευτική δύναμη;

* Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει το καλύτερο για την ειρήνη.

* Η Άγκυρα δεν είναι εμπλεκόμενη σε μάχες δύναμη εκεί, αλλά είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική δύναμη.

* Γνωρίζει όμως ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το στάδιο.

Είναι τόσο δύσκολο να σταματήσει η σφαγή από το Ισραήλ;

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι δύσκολο να πεις στοπ στη σφαγή ή στο Ισραήλ. Αν ήθελαν, αν το απαιτούσαν τα συμφέροντά τους, κανείς δεν θα σταματούσε λεπτό. Δυστυχώς, η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της Δύσης είναι οι πόλεμοι.

* Αυτή τη στιγμή γίνονται δύο πόλεμοι στον κόσμο.

* Σε αυτούς τους πολέμους χρησιμοποιούνται πολύ σοβαρά όπλα και πυρομαχικά. Ποιος τα παράγει, ποιος τα πουλά, ποιος βγάζει χρήματα;

* Ενώ ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ συνεχιζόταν, πύραυλοι πετούσαν στον αέρα. Ποιος έδωσε αυτούς τους πυραύλους; Χρόνια αργότερα, γράφτηκε σε ανοιχτές πηγές ότι και οι ΗΠΑ πούλησαν πυραύλους στο Ιράν…

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ