Μέρα με τη μέρα αυξάνονται στις γαλλικές ακτές οι μετανάστες, έτοιμοι να διακινδυνεύσουν τα πάντα για να περάσουν τη Μάγχη. Ρεπορτάζ της DW από το Καλαί.
Λίγο έξω από το λιμάνι του Καλαί ο 19χρονος Σουδανός Μοχάνεντ δείχνει ένα κομμάτι χαρτόνι στο οποίο κοιμάται τα βράδια. Την περασμένη νύχτα για μια ακόμα φορά η γαλλική αστυνομία πήρε από τους πρόσφυγες και μετανάστες τις σκηνές τους. Στόχος της να μην δημιουργηθεί ένας νέος, αυτοσχέδιος καταυλισμός, όπως εκείνος που διέλυσε με τη βία πριν από 5 περίπου χρόνια.
Στη Γαλλία υπάρχουν βέβαια και δομές φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι ωστόσο προτιμούν να βρίσκονται κοντά στην ακτή, μήπως και παρουσιαστεί ευκαιρία να φύγουν για τη Μεγάλη Βρετανία περνώντας τα στενά της Μάγχης.
Ο Μοχάνεντ διηγείται ότι αποπειράθηκε πέντε φορές μέχρι σήμερα να περάσει τη Μάγχη, αλλά οι γαλλική συνοριοφυλακή τον σταμάτησε: «Έχω συγγενείς στη Μεγάλη Βρετανία. Λένε ότι εκεί η ζωή είναι καλύτερη από ότι στη Γαλλία. Εδώ δεν σε σέβονται αν έχεις σκούρο δέρμα. Δεν είμαι ζώο, άνθρωπος είμαι όπως όλοι».
12.000 προσπάθησαν ή πέρασαν φέτος τη Μάγχη
Χιλιάδες είναι εκείνοι που προσπαθούν σχεδόν καθημερινά και με κάθε μέσο να περάσουν στην Βρετανία, η οποία είναι για πολλούς συνώνυμο με τη γη της επαγγελίας. Σύμφωνα με την αρμόδια γαλλική υπηρεσία Préfecture Maritime από τον Ιανουάριο μέχρι τέλη Ιουλίου καταγράφηκαν 556 απόπειρες ή επιτυχείς διαπλεύσεις της Μάγχης. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε φέτος περισσότερους από 12.000 μετανάστες, οι οποίοι διέσχισαν τα στενά μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι πρόσφυγες ήταν 8.500 περισσότεροι από ότι το 2019.
Παράλληλα η Γαλλία αύξησε τους ελέγχους και τις περιπολίες κατά μήκος των ακτών της Μάγχης στη ξηρά, αλλά και τη θάλασσα. Διοικητής της Χωροφυλακής στο Καλαί είναι ο Λουντοβίκ Κολιέ, ο οποίος παρακολουθεί με τα κιάλια τις ακτές: «Ο καιρός σήμερα είναι για πρώτη φορά εδώ και καιρό καλός. Κατά συνέπεια αναμένουμε ότι θα υπάρξουν προσπάθειες μεταναστών να διασχίσουν τη Μάγχη. Στόχος μας είναι να τους αποτρέψουμε και επειδή η Βόρεια Θάλασσα είναι επικίνδυνη».
Με φυλάκιση απειλούνται όσοι περνούν παράνομα στη Βρετανία
Πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε στη Γαλλία οικονομική στήριξη στη μάχη αναχαίτησης των μεταναστευτικών ροών προς τη Βρετανία με σχεδόν 61 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 και το 2022. Την απόφαση επικρίνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Καλαί. Ο Πιέρ Ροκ από τη ΜΚΟ «Ουτοπία 56» εκτιμά ότι οι εντατικοί έλεγχοι των αρχών δεν θα βελτιώσουν την πολύ άσχημη κατάσταση στη περιοχή: «Τα σύνορά μας δεν είναι πόρτα που την ανοιγοκλείνεις. Οι ακτές έχουν μήκος δεκάδων χιλιομέτρων. Δεν μπορείς να τοποθετήσεις εκεί έναν αστυνομικό ανά τετραγωνικό. Όσους και να στείλουν εκεί δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Όλα αυτά γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου. Κανείς δεν μπορεί να συγκρατήσει αποφασισμένους μετανάστες. Δυστυχώς τώρα διακινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από ό,τι παλαιότερα».
Από την πλευρά της η Βρετανία προχωρά στη θέσπιση αυστηρότερων νόμων. Πρόσφυγες και μετανάστες θα αντιμετωπίζουν στο άμεσο μέλλον ακόμα και ποινές φυλάκισης όταν περνούν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Πιέρ Ροκ τακτοποιεί ρούχα σε χαρτοκιβώτια που θα μοιραστούν τη νύχτα σε πρόσφυγες και μετανάστες του Καλαί. Μεταξύ τους και ο 19χρονος Μοχάνεντ, ο οποίος δεν εγκαταλείπει τις ελπίδες του να φθάσει σύντομα στη Βρετανία.
Μαρίνα Στράους, Καλαί
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
DW