Με το γάντι δεν αντιμετωπίζεται η εξίσωση, δηλαδή η ισοπέδωση που επιχειρείται μονίμως από τους ανθρώπους του ΟΗΕ στην Κύπρο και στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Οι εξαμηνιαίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις «Καλές Υπηρεσίες», μπορεί να μην έχουν την πολιτική βαρύτητα που τους προσδίδεται, αλλά διαμορφώνουν το στίγμα για τα επόμενα βήματα.

Οι δυο εκθέσεις περιγράφουν- για μια ακόμη φορά- ένα περιβάλλον, σύμφωνα με το οποίο δυο «ατίθασοι γείτονες» προβαίνουν σε «μεθοριακές παραβιάσεις». Μια παραπλανητική εικόνα, ενός σκόπιμου αφηγήματος, που πόρρω απέχει από την αλήθεια. Το ποια πλευρά βρίσκεται μονίμως σε επιθετική διάταξη ως κατοχική δύναμη και ποια σε αμυνόμενη, είναι για τους Οηέδες «λεπτομέρεια», που δεν εντοπίζεται ούτε στις υποσημειώσεις των εκθέσεων. Όπως δεν εντοπίζεται αναφορά για  το ποιος εισέβαλε στο νησί και ποια χώρα είναι υπό κατοχή. Αυτές οι αναφορές έχουν, βέβαια, εκλείψει προ πολλού. Άλλωστε ο Διεθνής Οργανισμός στο πλαίσιο των… ισορροπιών, που υιοθετεί, για να καλοπιάσει τον ισχυρό, έχει αλλάξει και την μορφή και την ουσία του προβλήματος. Και έγινε και με δική μας ευθύνη από τη δεκαετία του ’70.

Σε μια καταγραφή δεδομένων και γεγονότων, που έχει χαρακτήρα «ίσων αποστάσεων», η οποία στην προκειμένη συγκαλύπτει την κατοχική πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας ( για την ακρίβεια ο κ. Κόλιν Στιούαρτ, που είναι ο βασικός συντάκτης) αναδεικνύει και το θέμα της Αμμοχώστου. Ωστόσο, μόνο εάν κάποιος που γνωρίζει το περιεχόμενο των ψηφισμάτων, μπορεί να αντιληφθεί ποια πλευρά παραβιάζει το κατοχικό στάτους κβο. Διαφορετικά, οι υπόλοιποι θα μείνουν με την απορία!

Περαιτέρω, είναι σαφές πως η όποια αναφορά στο πλαίσιο λύσης είναι για μια ακόμη φορά εξαφανισμένη,  ενώ ο κ. Γκουτέρες κάνει λόγο για την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών. Θέση, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς συνιστά εκτροπή από τα ψηφίσματα. Αναζητείται «κοινό έδαφος» μεταξύ των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της λύσης δυο κρατών, που θέτει η κατοχική Τουρκία. Δηλαδή, ένα μοντέλο συνομοσπονδίας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει συνεχώς και στις δυο εκθέσεις του την έλλειψη «κοινού εδάφους», το οποίο προφανώς θα πρέπει να γνωρίζει πως υφίσταται και είναι τα ψηφίσματα. Όταν αναζητείται οτιδήποτε πέραν των ψηφισμάτων εκλαμβάνεται ως προσπάθεια εγκατάλειψής τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη, χαριεντίζονται για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας (!;) ενώ η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο. Και χαριεντίζονται για μια κατάσταση που ειρήσθω εν παρόδω έχει διαφοροποιηθεί λόγω της συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Ο ΟΗΕ μοιράζει ευθύνες, προβαίνει σε υποδείξεις αλλά δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Εκτός κι εάν, για τον ΟΗΕ,  δεν είναι η κατοχή το πρόβλημα στο νησί και το ζητούμενο είναι τα κοινά χορευτικά συγκροτήματα, οι χορωδίες, το άνοιγμα διόδων ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής και τα στατιστικά για τις διελεύσεις. Με όλα αυτά το Κυπριακό δεν επιλύεται, εάν στην εξίσωση δεν υπάρχει και το θέμα της κατοχής.

Η πρώτη απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διά του Εκπροσώπου της κυβέρνησης, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ήταν ήπια και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων. Αναμένεται προφανώς ολοκληρωμένη τοποθέτηση όταν κυκλοφορήσουν επίσημα οι εκθέσεις. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «αναμένουμε από τις εκθέσεις των ΗΕ να αντικατοπτρίσουν με ακρίβεια και αντικειμενικότητα τα πραγματικά δεδομένα και να αποφεύγουν την εξίσωση των αμυντικών ενεργειών της Δημοκρατίας με τις στρατιωτικές παραβιάσεις της κατοχικής Τουρκίας». Προφανώς και το «αναμένουμε» απέχει από το «απαιτούμε». Προφανώς και το καλόπιασμα των Ηνωμένων Εθνών δεν αποφέρει αποτελέσματα, γιατί θα επαναλαμβάνουν στις εκθέσεις, λογικές συγκάλυψης.

Από την άλλη, ο κ. Κόλιν Στιούαρτ, όπως και οι προκάτοχοί του, επειδή δεν μπορεί ή και δεν θέλει, να παρεμβαίνει και να λειτουργεί αποτρεπτικά στις τουρκικές επεκτατικές κινήσεις, επιμένει στην εξίσωση. Μια βολική τακτική, που διαιωνίζεται όσο την ανέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1544425/charientismata-exisosi-ke-taktiki-gantiou/