Την παρατεταμένη κατάσταση έντασης στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, από τη στιγμή που υπογράφηκε το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, αντικατοπτρίζουν και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην περιοχή. Το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» (υπό σημαία Μάλτας) επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να κάνει έρευνες σε περιοχή 6 μίλια Ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, ωστόσο κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.) εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά. Το Τουρκικό Ναυτικό δεν επέτρεπε στο «Nautical Geo» να προχωρήσει στις έρευνες τις οποίες έχει αναλάβει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που ήδη τότε το οδηγούσε να παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή βόρεια της Κρήτης.
Η NAVTEX
Αυτή τη φορά το θέμα ήλθε στην επιφάνεια λόγω Ελληνικής NAVTEX για έρευνες μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου και αντι-NAVTEX εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, βάσει της οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια Ανατολικά της Κρήτης.
Πρόκειται για την επί του πρακτέου υλοποίηση της «Ναυτικής Στρατηγικής» του απόστρατου, πλέον, υποναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος και σημείωνε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλίνει της άποψης ότι στο Αιγαίο τα ελληνικά νησιά διαθέτουν έξι μίλια χωρικών υδάτων και ουδεμία άλλη θαλάσσια ζώνη (προφανώς ούτε υφαλοκρηπίδα).
Δεδομένου ότι τουρκικά πλοία προχώρησαν σε παρενόχληση διά ασυρμάτου (hailing) του «Nautical Geo», στην περιοχή βρέθηκαν και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια περαιτέρω κλιμάκωση. Επιβεβαιώνεται, ωστόσο, το αδιέξοδο σε μια περιοχή την οποία διεκδικεί μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου η Αγκυρα.
Τριμερής
Παράλληλα, χθες επιβεβαιώθηκε από πηγές της κυπριακής κυβέρνησης ότι τελικά στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί τριμερής με τη συμμετοχή του Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 27 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γ.Σ. του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται όλη την ερχόμενη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ από την Τετάρτη θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προγραμματίζεται να μιλήσει την ερχόμενη Κυριακή.
Εως αυτή τη στιγμή ο κ. Δένδιας έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τους ομολόγους του Αιγύπτου, Γκάμπια, Κόστα Ρίκα, Γκαμπόν, Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλγερίας, Σαουδικής Αραβίας, Κιργιζίας, Ρουάντας, Παναμά, Αρμενίας, Γκάνας, Σουδάν, Φιλιππίνων και Μεξικού. Επιπλέον θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί τριμερής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την Παρασκευή, αφού συμμετάσχει στην ολομέλεια όταν θα απευθύνεται σε αυτή ο κ. Αναστασιάδης, θα ακολουθήσει τετραμερής του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) με τη συμμετοχή από πλευράς των ΗΠΑ της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.
“ωστόσο κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.) εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά”
α) Η Ελλάς δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ, ως δικαιούται.
β) Η Ελλάς δεν έχει ανακηρύξει και οριοθετήσει ΑΟΖ.
Συνεπώς, η θάλασσα πέραν των 6 νμ είναι διεθνή ύδατα.