Δρ. Κων/νος Αποστόλου-Κατσαρός: Φτιασιδώνοντας του προφίλ της Τουρκίας εν μέσω πυρκαγιών

- Advertisement -

 

Δρ. Κων/νος Αποστόλου-Κατσαρός*

Άρθρο κόλαφος για την Τουρκία δημοσιεύτηκε από το Gatestone Institute στις 06/08/2021, στο οποίο υπερθεματίζεται η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και αναλύονται οι πολιτισμικές και θρησκευτικές αποκλίσεις που τείνουν να οδηγήσουν τις σχέσεις τους σε οριστική ρήξη. Το άρθρο αναφέρεται στην γείτονα ως «θεωρητικό» σύμμαχο του ΝΑΤΟ που στην πραγματικότητα βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρασία παρά στη Δύση. Επισημαίνεται δε ότι, η απομάκρυνση της Τουρκίας αποτυπώνεται και στην τουρκική κοινωνία η οποία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη yeniakit.com.tr έδειξε ότι:

-Το 54,6% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας για τη χώρα τους, ενώ το 51% πιστεύει ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι το Ισραήλ. Το 31,1% πιστεύει ότι είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και το 30,7% πιστεύει ότι είναι η Σαουδική Αραβία.

-Το 35,5% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ αναξιόπιστες. Το 32,8% πιστεύει ότι είναι αποικιοκρατικό κράτος.

-Το 72,2% αντιτίθεται σε κάθε είδους συνεργασία με τις ΗΠΑ.

-Όταν το κοινό ρωτήθηκε με ποια από τις δύο χώρες η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της, το 78,9% απάντησε υπέρ της Ρωσίας έναντι του 21,1% που υπερασπίστηκε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

-Το 58,2% των Τούρκων πιστεύει ότι η Ρωσία είναι ο στρατηγικός τους σύμμαχος.

-Το 69,3% πιστεύει ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 ήταν η σωστή απόφαση.

Ταυτόχρονα στο άρθρο γίνεται αναφορά και σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων σε 17.231 άτομα από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα διαπίστωσε ότι:

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι βλέπουν ως αντίπαλο παρά ως απαραίτητο εταίρο. Αυτό το εύρημα είναι αρκετά ανησυχητικό, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και την Ιαπωνία, τις οποίες οι Ευρωπαίοι θεωρούν λιγότερο απειλητικές. Μόνο 25% των Ευρωπαίων βλέπει την Τουρκία ως απαραίτητο εταίρο και μόνο το 4% τη θεωρεί σύμμαχο με κοινές αξίες και συμφέροντα. Στη Γερμανία, το 41% ​​των ερωτηθέντων θεωρεί την Τουρκία ως αντίπαλο».

Επιπλέον, στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά για την τραγική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τη στρατολόγηση παιδιών στη Συρία και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Υπό αυτό το πρίσμα το άρθρο καταλήγει: «Το αίσθημα της απομάκρυνσης των Τούρκων από τους Δυτικούς είναι αμοιβαίο και διευρύνεται. Είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ισλαμοποίησης της Τουρκίας από την κορυφή της μέχρι τα νύχια, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες». Όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Ρ.Τ. Ερντογάν σε ομιλία του στο Εθνικό Πάρκο Manzikert στις 26 Αυγούστου 2020 όπου δήλωσε: «Στον πολιτισμό μας, η κατάκτηση δεν είναι κατοχή ή λεηλασία. Είναι εγκαθίδρυση της δικαιοσύνης που ο Αλλάχ διέταξε… Οι συνομιλητές μας πρέπει να αποφύγουν τα λάθη που θα ανοίξουν τον δρόμο για την καταστροφή τους».

Ερχόμενοι τώρα στη δική μας γειτονιά, πριν λίγες ημέρες, στις αρχές Αυγούστου 2021 συγκεκριμένα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών άφηναν υπόνοιες ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να βοηθήσει την Τουρκία στην κατάσβεση των πυρκαγιών. «Οι ειδήσεις στον Τύπο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», έγραφαν τουρκικά δημοσιεύματα, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ψευδόταν ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του στις 29/07/2021, κατά την οποία προσφέρθηκε βοήθεια στη γείτονα. Μετά όμως από νέα τηλεφωνική επικοινωνία στις 09/08/2021 ο Μ. Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον Ν. Δένδια ότι η Τουρκία θα αποστείλει δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα, καθώς η κατάσταση των πυρκαγιών στην Τουρκία το επιτρέπει. Το αποτέλεσμα είναι για άλλη μια φορά να καλλιεργείται η εντύπωση ότι η «αδύναμη» και «ανέντιμη» Ελλάς βρίσκεται σε μειονεκτικότερη θέση, ενώ η «γενναιόδωρη» και «πολιτισμένη» Τουρκία τείνει χέρι βοηθείας υποδυόμενη υποκριτικά την διαλλακτική, καίτοι η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι δυτικές κοινωνίες γι’ αυτήν, πόρρω απέχει. Το άρθρο του Gatestone Institute είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο.

Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι κάποιοι δεν χάνουν ευκαιρία -ακόμη και εν μέσω των τραγικών καταστάσεων των ημερών- για να επιτρέπουν στην Τουρκία να αμβλύνει το καταρρακωμένο προφίλ της. Είναι πολλοί που υποστηρίζουν άλλωστε ότι ακριβώς αυτό γίνεται όταν εκλιπαρούμε για «διερευνητικές» (ακόμη περιμένουμε απάντηση για την ημερομηνία του 63ου κύκλου) και ανάγουμε το υποτιθέμενο «δώρο» του «ήσυχου καλοκαιριού» από τον «μεγαλόκαρδο σουλτάνο», σε μέγα επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής. Τελικά που αποσκοπεί το φτιασίδωμα της εικόνας της γείτονος; Προς τί οι εθνικές ταπεινώσεις που ανέχονται οι πολιτικές ηγεσίες; Μήπως αυτοί που επιδιώκουν να κάτσουμε φρόνημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μοιράσουμε αυτά που στην ουσία μας ανήκουν, είναι οι ίδιοι που επιβάλουν και την στάση μας; Αφού, απ’ ότι φαίνεται, υπάρχουν πρόθυμοι εντολοδόχοι που υπακούουν στα κελεύσματά τους και λεηλατούν ακατάπαυστα την εθνική μας υπερηφάνεια και ιδιοσυγκρασία…

πηγή

*Ειδικός τεχνικός σύμβουλος. Διετέλεσε λέκτορας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον της Βρετανίας, από το οποίο κατέχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα