Δεν αναδύεται η ακροδεξιά. Η δεξιά της κεντροδεξιάς ανέρχεται. Και θα μείνει. Η περίπτωση Ανδρουλάκη

- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Ένα ενδιαφέρον άρθρο στις 10 Ιουνίου, ακριβώς την επομένη των ευρωεκλογών, η «The Washington Post”  το τιτλοφόρησε «A right-wing Europe is here to stay».

«Μια δεξιά ήρθε για να μείνει». Όχι ακροδεξιά.

Σε όσους θα ήθελαν, αντανακλαστικά, να διορθώσουν τον τίτλο η εφημερίδα διευκρίνισε πως η κυρίαρχη τάση που αναδύεται δεν είναι η ακροδεξιά που έχει τις ρίζες της στον φασισμό και τον ναζισμό αλλά μια «δεξιά της κεντροδεξιάς» την οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζει η φον ντε Λαίνεν. Με την υποστήριξη της Μελόνι. Η «ακροδεξιά» Μελόνι δεν αρέσκεται σε συνεργασία με την ακροδεξιά Λε Πέν και αποστασιοποιείται από αυτήν και η «ακροδεξιά Λεπέν» δεν αρέσκεται σε συνεργασία με το AfD και αποστασιοποιείται από αυτό. Εκείνο που μένει, φαίνεται να είναι ο κοινός τόπος: η δεξιά της κεντροδεξιάς.

Τι υποστηρίζει αυτή η τάση; Εκφράζει έναν σκεπτικισμό προς τις επιθετικές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, είναι κατά της μετανάστευσης, κατά του Ισλάμ, πιέζει σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, ταυτότητας, είναι κατά της woke ατζέντας και δεν βλέπει αρνητικά μια τάση προς τον συντηρητικό εθνικισμό, ακόμη, και όπως εκφράστηκε από τον Τράμπ.

Η άλλη τάση στην Ευρώπη εκφράζεται από τα κόμματα που ηττήθηκαν, είτε κεντροδεξιά, είτε κεντροαριστερά και φαίνεται πως αυτή η ουσιώδης διαφορά στην ευρωπαϊκή δεξιά πολυκατοικία ώθησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ να προτείνει τον κ. Μητσοτάκη στην θέση της κ. Λαϊνεν.

Η κεντροαριστερά εκφράζεται ακριβώς με το ίδιο ιδεολογικό πλαίσιο  όπως και η κεντροδεξιά που έχασε στην ευρωεκλογές γι αυτό και η κρίση που διέρχεται. Έχει αποστεί η κεντροαριστερά, από τις λαϊκές ανησυχίες και αγωνίες και δεν έχει καμιά  σοβαρή κοινωνική ατζέντα που, ιστορικά, την διαφοροποιούσε από τη δεξιά και την κεντροδεξιά;

Τι λέει σήμερα η κεντροαριστερά; Επαναλαμβάνει, συνήθως, αμήχανα το ρεφρέν του ηττημένου πόλου των ευρωεκλογών.

Επομένως, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν κινδυνεύουν από νεοφασιστικά ρεύματα.

Η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται μεταξύ της «δεξιάς της κεντροδεξιάς» που έχει το ιδεολογικό πλαίσιο που προαναφέρθηκε και το οποίο βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση στις ευρωπαϊκές κοινωνίας και της παραδοσιακής «κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς» που είναι το ίδιο σε συσκευασία διαφορετική, και είναι πιο χαλαρές στη μετανάστευση, υποστηρίζουν την woke ατζέντα, δεν δίνουν έμφαση στην ταυτότητα (εννοείται την εθνική), εφαρμόζουν μια επιθετική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αποδομούν το εθνικό προς μια λογική «πολίτη του κόσμου» και άλλα αρκετά.

Οι σοσιαλδημοκράτες, επιπλέον, έχουν προσχωρήσει σε φιλελεύθερες ταυτοτικά και οικονομικά πολιτικές κάτι που κάνει δυσδιάκριτη την διαφοροποίησή τους από την κεντροδεξιά.

Εδώ βρίσκεται και η ουσία της κρίσης στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.

Στον Συριζα δεν έμειναν δυνάμεις που να μπορούν να τα σκεφθούν και να τα αναλύσουν όλα αυτά και παρακολουθούν την πολιτική επιθεώρηση του αρχηγού τους, η Νέα Αριστερά έχει περιθωριοποιηθεί και διακατέχεται από μετακομμουνιστικές εμμονές και στο ΠΑΣΟΚ μια πλειάδα πιτσιρικάδων χωρίς ιδεολογία μάχεται για την κομματική εξουσία, ως προθάλαμο για την πολιτική.

Με αυτούς τους όρους δεν είναι ο Ανδρουλάκης που φταίει για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η μετάλλαξή του. Είναι το Franchise του ονόματος, όχι η ιδρυτική πολιτική του. Δεν έχουμε να κάνουμε με το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζαμε.

Άρα το πρώτο μέλημα όσων ενδιαφέρονται γι αυτό είναι να του προσδώσουν ιδεολογικό περιεχόμενο. Και πολιτική με βάση αυτό το περιεχόμενο. Τι εκφράζει και τι θέλει σήμερα το ΠΑΣΟΚ;

Σ αυτήν την ασάφεια ο Ανδρουλάκης δεν είναι ο μόνος που φταίει. Οι υπόλοιποι μου φαίνονται το ίδιο αδιάφοροι και αδύναμοι.

Το άρθρο της Washington Post ΕΔΩ

spot_img

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάποτε πρέπει να ξεπεράσομε τούς όρους “δεξιά”, “ακροδεξιά” κλπ., διότι είναι μάλλον άνευ νοήματος κι ενίοτε λάθος. Ούτε ο φασισμός, ούτε ο ναζισμός προέρχονται από την “δεξιά”. Και οι δύο έχουν σοσιαλιστικές καταβολές (ναζισμός = εθνικοσοσιαλισμός).

    Γιατί να μην μιλήσομε για πατριωτικές, ή ακόμη και εθνικιστικές παρατάξεις, παρά να κολλούμε απηρχαιωμένες ταμπέλες; Άνθρωποι που βλέπουν την χώρα των να κατακλύζεται από λαθρομετανάστες, τον κίνδυνο τής πληθυσμιακής αλλοίωσης, την αύξηση τής εγκληματικότητας, την προβολή τής σεξουαλικής ανωμαλίας κλπ. και αντιδρούν, θα πρέπει να τούς πούμε “ακρο”-κάτι; Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω.

    • +1

      Η εξήγηση είναι πολύ απλή και τη γνωρίζεις. Η αριστερά (εννοείται και το ΠΑΣΟΚ) έχει χτίσει όλη το αφήγημα της ύπαρξής της στο φάντασμα, ήτοι στο μπαμπούλα της ακροδεξιάς. Ότι είναι ο δαίμονας, το απόλυτο κακό.

      Ακριβώς το ίδιο κάνει εδώ και 50 χρόνια με τον φιλελευθερισμό, βαφτίζοντάς τον “νεο-φιλελευθερισμό”, καζινο-καπιταλισμό και άλλα τέτοια ωραία. Δούλεψε καλά η ιστορία αυτή με τα χάπατα της ελληναρίας, την περίοδο 2010-2015.

      Βολεύει και λειτουργεί τρομερά η φάση και στις 2 περιπτώσεις, δε μπορώ να πω.

      • Μα όπου και να διβάσεις, για “ακροδεξιά” μιλάνε. Δεν είναι εφεύρεση τού ΠΑΣΟΚ, ή αν είναι, τότε πράγματι κόλλησε, όπως κόλλησε και η έκφραση τής αριστεράς ότι η Ελλάδα πολέμησε τον φασισμό (αντί των Ιταλών) και αντιστάθηκε στον ναζισμό (αντί των Γερμανών). Τι να πω, κακώς γίνεται αυτό το απίστευτο ταμπέλωμα.

      • Για ολα φταιει τελικα η κεντροαριστερα….χαχα…
        Για πειτε μας εσεις οι ακροδεξιοι που σκυβετε το κεφαλι στο περασμα του Ερντογαν,,
        ή που θελατε να σφαξετε τους Εβραιους αλλα μολις πηρατε την εξουσια κανατε κατι
        μετανοιες για να γεμισει η τσεπουλα σας (ξερετε για ποιους γλειωδεις υπαυργους μιλαω),
        Ποιο παροχο ρε παιδια να διαλεξω στο ρευμα τωρα που ανεβαινουν οι ζεστες? Ποιος ειναι ο ποιο φτηνος? Η Ζενιθ, η Πρωτεργεια, Volton, Elin, Nrg…Ενεργειακη εταιρεια Κατω Μακρυνιτσας….
        Εαν αυτο δεν ειναι καζινο-καπιταλισμος….νεοφιλελευθερισμος, κομμουνιστικος-καπιταλισμος
        τοτε τι αλλο ειναι?????

    • Μιλάμε για τη φυσιοκρατικη παράταξη ενάντια στην παράταξη της ανωμαλίας και του παρα φύσιν.

  2. Εντάξει τις εκτιμήσεις του έγραψε ο αρθρογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ ,όπως πολλοί άλλοι μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού . Φυσικά βασίστηκε στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και εκλογών όπου έγιναν στα ευρωπαϊκά κράτη ,αλλά την όποια Δεξιά -που ας το καταλάβουν όλοι δεν ήταν και δεν είναι μπαμπούλας για τους πολίτες (στην Ελλάδα την δαιμονοποίησε ο ανεμόμυλος πολιτικά αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 για να κυβερνήσει και να σταματήσει τον δρόμο της καμήλας που είχαμε ξεκινήσει προς την τότε ΕΟΚ)- την εκλέγουν ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι προφανέστατα κουράστηκαν από τα ανεμομαζώματα της Αριστεράς , η οποία μετά τον οικονομικό συμβιβασμό της με την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 δεν μπορεί να επικαλείται τον κρατισμό και την κλειστή εθνική οικονομία και τις παροχές στους πάντες -εργαζόμενους ,άνεργους και άεργους -όπως μέχρι τότε δανειζόμενη όπως στην Ελλάδα μας μέχρι το 2010.
    Οι δεξιοί πολίτες αυξάνονται στην Ευρώπη κυρίως από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και τον ατίθασο δικαιωματισμό ,αλλά κυρίως επειδή οι διαφορετικοί πλησίον τους (μετανάστες και Λοάτκι+) προσπαθούν να ακυρώσουν τις διαχρονικές διαφορές τους και να ηγηθούν κυβερνήσεων και κοινωνιών ,με άδηλα αποτελέσματα για τα παιδιά τους και γενικά την ανθρωπότητα των ”εκατομμυρίων” χρόνων, που διατηρήθηκε με την πυρηνική(άνδρας-γυναίκα) οικογένεια .
    Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν ,ή μπορούν να μάθουν ότι οι Δεξιοί -αντιμαρξιστές και αντιαριστεροί -δημιούργησαν την σημερινή δημοκρατικότερη και πλουσιότερη Ευρώπη και γιαυτό τους εκλέγουν και θα τους εκλέγουν σε εκλογές , περισσότερο μάλιστα τώρα με τους πολέμους .
    Να συνιστούσα και στους Έλληνες να σκέπτονται και να ενεργούν ομοίως θα ήταν μάταιος κόπος αφού οι περισσότεροι είναι ”κολλημένοι με την μπάλα” του σοσιαλισμού και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με αρχηγούς ό,τι κατώτερο είχε η νέα Ελλάς από το1821.
    Υ.Γ Ο δικός μας κ. Βελόπουλος – όσο και αν κομπορρημονεί -δεν μπορεί να ενώσει τα κομμάτια της Δεξιάς στην Βόρεια Ελλάδα . Είναι και αυτός λίγος
    Χωρίς να πανικοβληθούμε ας ευχόμαστε να κυριαρχεί με την νέα κατάσταση στην Ευρώπη η δική μας Νέα Δημοκρατία με τα όποια λάθη της , ”μπολιασμένη” και με άλλες φιλελεύθερες δυνάμεις όπως μετά το 1952 , που θα την ακολουθήσουν μετά το καλοκαίρι , όταν ΕΚΤΙΜΩ πως θα αυτοδιαλυθούν μετά τα Καταστατικά τους Συνέδρια το ΠΑΣΟΚ και ο Κασσελάκειος Σύριζα.

    .

    • Ολοι εσεις και η Νεα Κλεπτοκρατια σας θα μπειτε μετα την ηπια νεοοθωμανικη κατοχη που θα φερουν οι σημιτικοι ποταμισιοι υπουργοι σας στα σκουπιδια της Ιστοριας ως η χειροτερη αναμνηση μετα το 1974.

        • Μάλλον κανέλα και όχι καν’ έλα. Όπως και να’ναι η Πόλη Εάλω μάς πληροφορησε ενας απο “εκείνους” (παρόλο που ως Πολη μαλλον εννοουσε την οπισθία του οπή). Τέρμα η τυραννία της πλειοψηφίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα