Φλέγεται ο Λίβανος: Στοχευμένη επίθεση στη Βηρυτό εξαπέλυσε το Ισραήλ -Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

- Advertisement -

Χιλιάδες Λιβανέζοι αποχωρούν από τη Βηρυττό -Φωτογραφία: Gettyimages
23/09/2024  19:12
Ο ισραηλινός στρατός «στόχευσε ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ» σε επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, το απόγευμα της Δευτέρας.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε πως το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα ένα νέο κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον ανατολικό Λίβανο, σε συνέχεια μιας μέρας σφοδρών βομβαρδισμών που ήδη από το πρωί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 274 ανθρώπους -η φονικότερη μέρα στον Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο-, έχουν τραυματίσει περισσότερους από 1.000, ενώ έχουν εκτοπίσει χιλιάδες οικογένειες, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους.

Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε νέο κύμα επιδρομών στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο νωρίς το βράδυ.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε μια μέρα με μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών σε μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος του Λιβάνου.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο Νετανιάχου καλεί τους Λιβανέζους να φύγουν από τις «επικίνδυνες ζώνες»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνέστησε στους Λιβανέζους πολίτες «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες», τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν στόχους της οργάνωσης Χεζμπολάχ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.

«Σας παρακαλώ, απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο τώρα. Όταν τελειώσει η επιχείρησή μας, θα μπορέσετε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας» είπε στα αγγλικά, σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε αφού ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε «περίπου 800 στόχους» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι με εσάς, είναι με τη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στο καθιστικό σας και πυραύλους στο γκαράζ σας. Αυτές οι ρουκέτες και οι πύραυλοι στοχεύουν απευθείας τις πόλεις μας, τους πολίτες μας. Για να προστατεύσουμε τον λαό μας απέναντι στα πλήγματα της Χεζμπολάχ πρέπει να βγάλουμε από τη μέση αυτά τα όπλα», είπε ο Νετανιάχου.

«Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τις ζωές των αγαπημένων σας. Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες με κατοίκους της Βηρυττού να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα του Λιβάνου

-Φωτογραφία: Gettyimages


-Φωτογραφία: Gettyimages

-Φωτογραφία: Gettyimages

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός έπληξε περίπου 800 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ
Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα περίπου 800 στόχους που συνδέονται με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

«Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτίρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε πυραύλους, εκτοξευτές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και άλλες τρομοκρατικές υποδομές», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Λίβανος: Πάνω από 274 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα -Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή
Τουλάχιστον 274 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 παιδιά και 31 γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα στις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει σήμερα περίπου 165 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ. Οι περισσότερες από τις ρουκέτες στόχευαν περιοχές βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφας. Τουλάχιστον 10 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν προς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, πάνω από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, δήλωσε Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης, από τις ισραηλινές επιθέσεις σήμερα έχουν τραυματιστεί 1.024 άνθρωποι.

Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρέπονται σε φυγή στον νότιο Λίβανο «λόγω των ισραηλινών θηριωδιών», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Λιβανέζος υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Νάσερ Γιασίν.

«Οι επιδρομές του εχθρού είχαν στόχο τα υψώματα της οροσειράς του Αντιλιβάνου», η οποία δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα, και πολλά χωριά σε αυτήν την περιοχή, όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία και εγκαταστάσεις, τόνισε το ΑΝΙ.

Ο Αντιλίβανος είναι οροσειρά που εκτείνεται κυρίως στον Λίβανο, αλλά και στη Συρία και το Ισραήλ. Είναι παράλληλη στην Οροσειρά του Λιβάνου και βρίσκεται στα ανατολικά της.

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ θα στείλουν πρόσθετα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, εν μέσω της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα