«Μεγάλη η ευθύνη μου », λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την χειροτονία του, ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Αναφέρει ακόμα ότι οι τρεις νέοι μητροπολίτες, Φιλόθεος, Παραμυθίας κ. Σεραπίων και Φλωρίνης κ. Ειρηναίος θα μεταβούν από κοινού αμέσως μετά την ενθρόνισή τους, στο Φανάρι.
Ερ. Τι σημαίνει για εσάς η εκλογή σας και η παρουσία σας σε μια μητρόπολη που κουβαλά βαρύ ιστορικό φορτίο;
Απ. Οπωσδήποτε, συνεπάγεται μια μεγάλη ευθύνη, με διακατέχουν αισθήματα συγκίνησης. Κυρίως όμως αυτή η αίσθηση της ευθύνης, του να είσαι επίσκοπος ανθρώπων και να έχεις τη διακονία. Να παραπέμπεις συνεχώς τους ανθρώπους προς το πρόσωπο του Χριστού και να συγκροτείται γύρω από εσένα η εκκλησιαστική κοινότητα Θεσσαλονίκης. Είμαι ευγνώμων έναντι του Θεού στον οποίο οφείλουμε τα πάντα αλλά ευγνώμων και στο πρόσωπο του μακαριοτάτου κ. Ιερωνύμου και των μελών της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδας, οι οποίοι επέβλεψαν στην ταπεινότητά μου για να διακονήσω σε αυτήν την τόσο ιστορική ιερά μητρόπολη της πατρίδας μας.
Ερ. Να θεωρήσουμε ότι η παρουσία σας θα σηματοδοτήσει μια νέα σχέση της εκκλησίας με την πόλη;
Απ. Κοιτάξτε, ο κάθε επίσκοπος έρχεται για να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του. Το έργο του επισκόπου είναι το έργο της εκκλησίας, δηλαδή πως θα μπορέσει να οδηγήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους κοντά στο Χριστό και στην ίδια τη Σωτηρία. Ασφαλώς ο καθένας αξιοποιεί τα χαρίσματά του, αυτά που του έχει προσφέρει ο Θεός, τις δυνατότητές του, τον προσωπικό του χαρακτήρα. Ελπίζω και προσεύχομαι ο Θεός να ευλογήσει αυτήν την νέα προσπάθεια και με τη συνεργασία των κληρικών της ιεράς μητρόπολης Θεσσαλονίκης αλλά και των λαϊκών αδερφών και συνεργατών το έργο της τοπικής μας εκκλησίας να αυξηθεί και να προκόψει και ασφαλώς να συνεχιστεί το έργο αυτό το οποίο κατέλοιπε και ο Παναγιότατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος αλλά και οι υπόλοιποι προκάτοχοί μας.
Ερ. Υπάρχουν πράγματα που σκέφτεστε να αλλάξετε; Προφανώς και θα έχετε ενημερωθεί για την εικόνα στην επικράτεια της νέας σας μητρόπολης.
Απ. Θα προτιμούσα να έρθω πρώτα, να ενημερωθώ, να γνωρίσω πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις και στη συνέχεια με τη συνεργασία των άλλων παραγόντων της ιεράς μητροπόλεως να προχωρήσουμε σε ότι είναι αναγκαίο.
Ερ. Υπάρχει στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα των ταυτοτήτων. Πως τοποθετείστε εσείς ως ποιμενάρχης και πως σχολιάζετε τις επικρίσεις εκ μέρους μερίδας ιερωμένων;
Απ. Κοιτάξτε η δική μου θέση δεν μπορεί να διαφέρει από την θέση της εκκλησίας της Ελλάδας, όπως έχει εκφραστεί κατά καιρόν με τις εγκυκλίους της και όπως στο πρόσφατό παρελθόν η διαρκής ιεράς σύνοδος του μηνός Αυγούστου και του μηνός Σεπτεμβρίου αποφάνθηκε ότι εξετάζει το ζήτημα και θα το θέσει ενώπιον της μελλούσης συνόδου της ιεραρχίας χωρίς επί του παρόντος να τίθεται κάποιο άλλο ειδικότερο ζήτημα.
Ερ. Το πρώτο σας ταξίδι θα είναι στο Φανάρι;
Απ. Πάντοτε οι μητροπολίτες των νέων χωρών πριν να αναλάβουν την επίσημη διαποίμανση της ιεράς μητροπόλεως δηλαδή πριν την ενθρόνιση συνηθίζεται να πηγαίνουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να λάβουν την ευλογία του Παναγιωτάτου κ. Βαρθολομαίου. Αυτό έχουμε αποφασίσει. Μαζί με τους νεοεκλεγέντες μητροπολίτες Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα και Φλωρίνης κ. Ειρηναίο να πράξουμε και εμείς. Πριν την ενθρόνισή μας θα μεταβούμε στο Φανάρι για να ζητήσουμε την ευλογία του Παναγιωτάτου. Και τούτο θα το πράξουμε με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Όλγα Γκάλη ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ως ευπαρέστητε θα πουν-όταν αφιχθεί -οι φιλόχριστοι Θεσσαλονικείς στον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη τους κ. κ Φιλόθεο -που μόνος αυτός- θα προσονομάζεται Παναγιώτατος και όχι Σεβασμιώτατος, αλλά τον παρακαλούν από τώρα πέραν της Ιεράς αποστολής του ως διαδόχου του ιδρυτού της εκκλησίας της Θεσσαλονίκης- Αποστόλου Παύλου ,να μελετήσει πολύ καλά τον Μακεδονικό Αγώνα και την συμβολή των προκατόχων από το 1904-2018 (ναι μέχρι το 2018 γιατί ολίγον προ και μετά την Συμφωνία των Πρεσπών σιώπησε και ο προκάτοχός του ) στον Μακεδονικό Ελληνισμό και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πρωτευούσης αυτού του Ελληνισμού.
Καλά θα ήταν να μη παραλείψει -και αυτός και όλοι οι Έλληνες-να διαβάσει τις ιστορικές επιστολές α) την από 3 Ιανουαρίου 1992 του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας και Μακεδόνος Κων/νου Καραμανλή προς τους ηγέτες των κρατών μελών της τότε ΕΟΚ , β) την από 28 Μαρτίου 1992 επιστολή των έξη διακεκριμένων Ελλήνων, Οδυσσέα Ελύτη ,Ιωάννη Γεωργάκη. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ-.Αριστόβουλου Μάνεση ,Μελίνας Μερκούρη και Δημήτρη Τσάτσου προς την Ευρωπαϊκή Κομισιόν και τους αξιωματούχους της γ) την από 10 Απριλίου 1992 δήλωση του τότε Πατριάρχου Σερβίας Παύλου και δ) την από 31 Ιουλίου 1992 δήλωση του πρώην Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσώφ ”δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες και ότι η Μακεδονία , η Αττική , η Μεσσηνία είναι επαρχίες της Ελλάδος.
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΘΕΟΣ ΟΙΔΕ- ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ.
Υ.Γ Παράκληση στις Θεσσαλονικιές ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ να του αποστείλουν την ανάρτηση και τα σχόλια, που σίγουρα θα ακολουθήσουν .
Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης