ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ; ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΊΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ;

- Advertisement -
Του Παντελή Σαββίδη
1.-Η διπλωματία διεξάγεται, κυρίως, μυστικά. Αν και οι διπλωματικές επαφές, συνήθως, γνωστοποιούνται, οι συζητήσεις καλύπτονται απο πέπλο μυστικότητας.
Η τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας, με την γερμανική μεσολάβηση, επιβεβαιώθηκε απο την Καγκελαρία αλλά έγινε γνωστή απο τουρκική εφημερίδα. Όχι απο ελληνικό ΜΜΕ. Και αυτό έχει τη σημασία του για το επίπεδο ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος εκφράστηκαν πολύ θετικά απέναντι στο γερμανικό ερώτημα, κατά πόσο μια τέτοια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη. Που σημαίνει ότι υπάρχει επιθυμία για σύγκλιση και απο τις δύο πλευρές.
Τα βασικά ερωτήματα είναι δύο: ποια σύγκλιση και μέχρι που είναι τα όρια της μυστικής διπλωματίας;
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρός δημόσιος διάλογος και η διαμόρφωση ενός κοινού τόπου απο τα πολιτικά κόμματα για την σύγκλιση με την Τουρκία είναι ανύπαρκτος. Επομένως, τι συζητά η κυβέρνηση; Και εν ονόματι της μυστικής διπλωματίας μπορεί να μας φέρει προ απροόπτου με κάποια συμφωνία τύπου Πρεσπών; Έχει αυτό το δικαίωμα;
Ειρήσθω εν παρόδω πως δεν υπάρχει δυνατότητα να συμφωνήσουν Ελλάδα και Τουρκία παρά με ελληνικές παραχωρήσεις. Διότι αυτήν την στιγμή εκείνο που τίθεται προς συζήτησιν είναι οι τουρκικές απαιτήσεις.
Η ελληνική πλευρά, για έναν ακατανόητο λόγο, δεν έχει ακολουθήσει μια διπλωματική τακτική που θα την βγάλει απο το στρίμωγμα της τουρκικής πλευράς. Άρα, τι συζητά η κυβέρνηση Μητσοτάκη;
2.-Την αντίληψη της Αθήνας (οποιασδήποτε κυβέρνησης της Αθήνας) για το πως αντιλαμβάνεται την ακεραιότητα της χώρας την αποκάλυψε η αντίδραση όλου του κατεστημένου (μιντιακού μέχρι πολιτικού και λαϊκού) στην απειλή Ερντογάν ότι θα χτυπήσει την Αθήνα με Typhoon. Η ενόχληση, σε μια γραφική- αλλά προκλητική- δήλωση του τούρκου προέδρου ήταν δυσανάλογη σε σχέση με τις αντιδρασεις του σε απειλές κατά της λοιπής ελληνικής επικράτειας. Και αυτό δείχνει τον καθόλα επαρχιωτισμό- τοπικισμό, πολιτικού συστήματος αλλα και μέρους της κοινωνίας στην αντίληψη της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Άλλα μέτρα και άλλη ανησυχία για τα νησιά και άλλη για την Αθήνα.
3.- Είναι εξαιρετικά εύστοχες και εντυπωσιακές οι δηλώσεις Μενέντεζ σχετικά με την Τουρκία του Ερντογάν. Κανείς Έλληνας, ούτε πολιτικός, ουτε ακαδημαϊκός, ούτε δημοσιογράφος δεν έκανε τέτοιες δηλώσεις. Εκείνο που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι η επισήμανση του αμερικανού Γερουσιαστή να διαμηνυθεί στον Ερντογάν, απο τη διεθνή κοινότητα, ότι θα προσαχθεί σε Διεθνές Δικαστήριο αν συνεχίσει έτσι. Πολύ εύστοχη επισήμανση.
4.-Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η κυβερνητική πρόθεση να στείλει τους S-300 στην Ουκρανία. Η Ρωσική πλευρά επισήμανε πως αυτό θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια της Ελλάδας κατά της Ρωσίας αλλά το αθηναϊκό κατεστημένο δεν το ενοχλούν τέτοιες δηλώσεις διότι νοιώθει ασφαλές στην αγκαλιά των ΗΠΑ. Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να το έχουν στην αγκαλιά τους και πόσο;
5.-Σημαντικότερη, όμως, είναι η ανάκληση στη μνήμη της δέσμευσης που ανέλαβε η Ελλάδα όταν αγόρασε τα οπλικά συστήματα τα οποία είναι πρόθυμη να παραχωρήσει στην Ουκρανία. Η παράβλεψη των δεσμεύσεων υποβαθμίζει την διεθνή αξιοπιστία της χώρας και αυτήν την υποβάθμιση δεν αποκλείεται να την βρει μπροστά της σε άλλη, ανάλογη, διεθνή δραστηριότητά της. Και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας που προς το παρόν δεν φαίνονται.
6.-Η πρόταση του υπουργού άμυνας ήταν να αντικατασταθούν οι S-300 με αμερικανικούς Patriot στην Κρήτη, τους οποίους θα χειρίζονται αμερικανοί.
Είναι σίγουρος ο κ. υπουργός και η κυβέρνηση πως αν τελεσφορήσει μια τέτοια ανταλλαγή οι αμερικανοί θα υποστηρίξουν την αμυντική προσπάθεια της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία; Θα λειτουργήσουν, δηλαδή, τους Patriot για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία; Μήπως είναι υπερβολικά εύπιστοι;
7.-Τις επόμενες ημέρες θα επανέλθω αναλυτικότερα στο θέμα της διπλωματίας, αντί του πολέμου, στην Ουκρανία όπως επισήμανε ο Κίσιγκερ και σχολιάζουν σήμερα τρείς Έλληνες πρώην πρέσβεις.
Να σημειώσω πως το 424 ή 426 π.χ. δόθηκε η δυνατότητα τη μια φορά στους Αθηναίους και την άλλη στους Σπαρτιάτες να έρθουν σε ειρήνη. Αλλά και οι δύο απέρριψαν τις προτάσεις διότι εκείνη την στιγμή ένοιωθαν ισχυροί και ευνοημένοι. Αποτέλεσμα; Ο πόλεμος κράτησε άλλα 20 χρόνια. Είναι ευκαιρία για την ειρήνη αυτήν την στιγμή. Διαφορετικά;
8.-Είμαι υπέρ του ρεαλισμού που διατυπώνει ο Κισιγκερ και καταδικάζω και εγώ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως και τις προσαρτήσεις εδαφών απο τη Μόσχα (το ίδιο έκανε και η Τουρκία στην Κύπρο). Αλλά αν δεν δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία, όλα δείχνουν πως ο πολεμος και θα παραταθεί και θα κλιμακωθεί. Το θέλει η διεθνής κοινότητα; Ας μην χαθεί η ευκαιρία.
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αχ αυτή η συνάντηση των δύο διπλωματικών συμβούλων των κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη τι μας έκανε .
    Πάντως μια Συμφωνία Πρεσπών στο Αιγαίο δεν θα διαπραγματευθούν, ούτε θα την υπογράψουν οι δύο αυτοί σύμβουλοι, αλλά οι αρμόδιοι ΥΠΕΞ ,παρουσία των δύο ηγετών , όπως έγινε και στην πλατεία του χωριού Ψαράδες των Πρεσπών το 2018.
    Γιατί λοιπόν συναντήθηκαν παρουσία του διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελάριου;;;. ΕΙΚΑΖΟΥΜΕ βασίμως ,
    Για να επιβεβαιώσουν ότι δεν μισούνται και για να αναδείξουν τον Γερμανό καγκελάριο ως ”μεσάζοντα” ,που” τα έχει καλά” και με τα δύο κράτη και για να ανταλλάξουν ευχές για τις γιορτές και το νέο έτος, που θα είναι προεκλογικό και για τις δύο χώρες και ίσως και για να υποσχεθούν -παρουσία του Γερμανού-πως θα ”συμβουλεύσουν” τους κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη να μην εκτραχυνθούν σε δηλώσεις και πράξεις στην 6μηνη προεκλογική περίοδο και ότι μετά τις εκλογές -εάν εκλεγούν αμφότεροι- θα συζητήσουν τα θέματα ,που μας απασχολούν .
    Είναι δυνατόν να μας απασχολεί πιθανότητα να φέρει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -υπό οιονδήποτε πρωθυπουργό- Συμφωνία Πρεσπών στο Αιγαίο ,Συμφωνία Πρεσπών ,για την οποίαν έκανε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση των ΣυριζΑνελ προ της υπογραφής και της κυρώσεώς της ,έχοντας υπογράψει τις Αμυντικές Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ και διαθέτοντας στην Αμερικανική Γερουσία τον κ.Μενέντεζ και δύο πρώην πρωθυπουργούς της -τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά- αντίθετους σε κάθε τέτοια Συμφωνία;;;.
    ΑΝ ΟΧΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙ
    2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΓΗΣ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ”ΔΩΡΗΣΕ” ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ;;;
    ΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ,ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΦΙΛΟΙ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ-ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΕΜΟΙ ;;;. ΑΠΑΓΕ ΤΗΣ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .

  2. Σαφώς δεν υπάρχουν όρια στην μυστική διπλωματία και αυτή τής Ελλάδος με την Τουρκία υπό την αιγίδα τής Γερμανίας, σίγουρα δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για την χώρα μας.

  3. Κανείς με το 20% του συνόλου του εκλογικού σώματος και την αποχή των Ελλήνων εκλογέων στα ύψη, δεν μπορεί να δεσμεύσει πραγματικά την χώρα .
    Απλώς σφετερίζεται εξουσία .

    Όταν έρθει η ώρα ο Ελληνικός λαός θα παραπέμψει τους Τούρκους, τους Βορειο-μακεδόνες(?) και τους διάφορους μεσάζοντες κλπ για τις αποζημιώσεις τους και την χρηματική ικανοποίηση τους από τις προσωπικές περιουσίες των μη εντολοδόχων του.

    Δεν νομίζω ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Ελληνικός λαός έδωσε την οποιαδήποτε εντολή στον οιονδήποτε για διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την εθνική του κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του.
    Ούτε άδεια από την Σημαία πήραν ποτέ. Αυτή στέκεται πολύ ψηλά για να ρίξει τα μάτια της χάμω.

    Έχουν κι οι συνομιλητές τους βαθμό ευθύνης, ας πρόσεχαν με ποιους μίλαγαν εν τη απουσία του Ελληνικού Λαού

    Ο λαός το λέει αλλιώς, δύο γάιδαροι (κι ένας μεσάζων ,θα πρόσθετα εγώ) μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα !

  4. Ίσως να μη ενθυμούμαι ,αλλά πρώτη φορά γράψατε με τέτοιους υπαινιγμούς για τους πρωτεργάτες της διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ,κυρία Μαρία Ν. Παπαδοπούλου ,που ”μίλησαν και τα συμφώνησαν ” με τους Βορειο-μακεδόνες εν τη απουσία του ελληνικού λαού -όπως γράφετε- ο οποίος ελληνικός λαός ήταν αντίθετος κατά 90% με αυτήν την Συμφωνία.
    Τώρα πως οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς με όλους τους ομόφρονες τους είναι υπερήφανοι γιαυτήν την Συμφωνία είναι ανεξήγητο και ως οίηση τους και ως πρόκληση στην λογική των Ελλήνων πατριωτών, που ακόμη τους υποστηρίζουν και οι οποίοι , επειδή δεν δεν είναι λίγοι ,δημιουργούν αμφιβολίες ότι οι πολλοί σημερνοί Έλληνες -ιδίως οι νέοι- δεν αγωνίζονται και δεν θα αγωνιστούν” υπέρ βωμών και εστιών ” αν -ό μη γένοιτο-απαιτηθεί .
    ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα