ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

- Advertisement -
Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλό άρθρο. Η απάντηση στις ανησυχίες και προβληματισμούς ήρθε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, που ανακοίνωσε η ΕΕ την εκταμίευση 3,6 δις “fast track δωράκι” στον Μητσοτάκη για τις καλές του υπηρεσίες.
    ΟΛΟΙ οι Έλληνες πολιτικοί πάνω από το εθνικό συμφέρον βάζουν την λαγνεία της εξουσίας. Οι ξένοι το ξέρουν καλά και ” μπουκώνουν”
    με ευρώ για να παίρνουν ότι θέλουν στα Εθνικά θέματα.
    Δεν υπάρχουν πλέον πατριώτες ηγέτες για αυτό η Ελλάδα θα κονταίνει συνεχώς.

  2. Δηλαδή, είμαστε και φτωχομπινέδες, συν τοίς άλλοις, που ξεπουλιόμαστε για 3,6 δισ.; Ξέρεις πόσα λεφτά παίρνει για διαφόρους λόγους η Τουρκία από την ΕΕ, χωρίς μάλιστα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της (π.χ. επανειδοχή λαθρομεταναστών);

  3. Εντελώς σαφές το άρθρο, το περιεχόμενο τού οποίου δύσκολα αμφισβητείται. Εξωτερική πολιτική, όμως, υπάρχει και είναι δύο ειδών: Η υπαγορευομένη από το ΕΛΙΑΜΕΠ -αφορά κυρίως στα ελληνοτουρκικά- και αυτή που υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Την δευτέρα αυτή προσπαθεί να ακολουθεί κατά γράμμα το αθηναϊκό κράτος και μάλιστα να υπερακοντίζει, ώστε να φαίνεται ευρωπαϊκότερο των Ευρωπαίων.

    Τι τα θέλετε, κ. Σαββίδη; Ζούμε σ’ ένα κακορίζικο και ψοφοδεές κράτος, κυβερνώμενοι από “γόνους”, που το θεωρού τσιφλίκι των. Τραγική κατάστση!

  4. Θετικό ότι τρία στα τρία σπάνια επιτυγχάνεται -και στην προσωπική μας ζωή- και ότι η κυβέρνηση πέτυχε δύο στα τρία και στο τρίτο δεν απέτυχε ,αλλά προβληματίζει ,με την ροπή και την ευκολία της να ταυτίζεται – σαυτήν την διλημματική σημειωτέον συγκυρία- με την πολιτική της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.
    Μήπως όμως επελέγη πολιτικο-διπλωματικο-σταριωτικώς ότι αυτή είναι η μοναδική επωφελής εξωτερική πολιτική και απερρίφθη η άλλη η αιρετική προς τους συμμάχους και εταίρους ως τυχοδιωκτική;;;
    Και αλήθεια πότε και με ποιους πρωθυπουργούς ασκήσαμε αναιτίως αντίθετη προς την ενιαία πολιτική της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ και τι εισπαράξαμε γιαυτήν την αιρετική πολιτική μας στα εξωτερικά και τα εσωτερικά μας θέματα;;;
    Εύλογο το ερώτημα που θέλει ρητές απαντήσεις.
    ΚΑΙ αλήθεια ποια κράτη -να κατονομασθούν-διαμορφώνουν την τελική πολιτική αυτών των Οργανισμών της Δύσης.
    Μήπως τις τελικές αποφάσεις λαμβάνουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και το Ευρωπαικό Συμβούλιο και όλοι οι άλλοι είμαστε ”Μήλιοι”, πλην της Τουρκίας ,που ναι θα πάρει F16 (βέτο δεν θα βάλουμε και ούτε μας πέφτει λόγος), γιατί αυτή πρώτη θα αντιμετωπίσει την μήνιν της Ρωσίας για την εμφανή πολεμική βοήθειά της στην Ουκρανία.
    Η Ελλάς και η Κύπρος πιέζονται από τις ΗΠΑ -κα Νούλαντ-αλλά με τις σημερινές κυβερνήσεις τους δεν υποχωρούν , όπως ουδέποτε υποχώρησαν από το 1964 με το Σχέδιο Άτσεσον ως το 2004 με το Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό και από το 1991-2018 για το ”Μακεδονικό-Σκοπιανό”.
    -Κάθε συνεντευξιαζόμενος ξένος διπλωμάτης σε εφημερίδες δύο ανταγωνιστικών χωρών δεν κατηγορεί τις χώρες στις οποίες εκδίδονται οι εφημερίδες.
    Δεν κατηγορείς το σπίτι που σε φιλοξενεί ,όταν μάλιστα είσαι διπλωμάτης ολκής.
    ΕΝ ΤΕΛΕΙ διαφωνείτε με την σημερινή εξωτερική πολιτική -λογικότατο ακούγεται με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα στην οποίαν από το 2015 είμαστε 60-40 διχασμένοι και για τα εσωτερικά και για τα εξωτερικά μας θέματα- αλλά ας συμφωνήσουμε ΟΤΙ ,
    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ ΑΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΕΙ Ο ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΣΕ ΗΡΩΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΟΧΗ.
    Υ.Γ Η Τουρκία είχε πράγματι επιτυχίες σε Συρία και Λιβύη ,αλλά η αντίσταση που βρήκε εκεί δεν συγκρίνεται σε καμιά περίπτωση με αυτή που θα συναντήσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ,στην οποίαν θα μπορούσε κάλλιστα να παρασυρθούν η Κύπρος ,η Γαλλία ,η Αίγυπτος ,ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ.

    • “Και αλήθεια πότε και με ποιους πρωθυπουργούς ασκήσαμε αναιτίως αντίθετη…”

      Υπάρχει λόγος να πας κόντρα ΑΝΑΙΤΙΩΣ; Έχει καμμία λογική αυτό που γράφεις; Ασφαλώς όχι, αλλά όσα πιο πολλά γράφει κανείς, τόσες περισσότερες … κλπ., τα έχομε πολλάκις πει. Όπως έχω ξαναγράψει, μία και μόνη φορά ασκήσαμε αντίθετη πολιτική προς την τότε ΕΟΚ, αλλά φυσικά όχι αναιτίως. Ήταν το 1982, όταν ο Α. Παπανδρέου ζήτησε να εξαιρεθούμε από τις κυρώσεις τής ΕΟΚ κατά τής ΕΣΣΔ και το πέτυχε, απειλώντας την με βέτο. Μάς μιμήθηκε η Δανία δύο φορές. Το 1982 και το 1984, όταν η ΕΟΚ επέβαλε κυρώσεις στην Αργεντινή για τα Φώκλαντς.

      “ΚΑΙ αλήθεια ποια κράτη -να κατονομασθούν-διαμορφώνουν την τελική πολιτική αυτών των Οργανισμών της Δύσης”

      Οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ/Γερμανία στην ΕΕ.

      Ουδεμία μήνη τής Ρωσσίας θα αντιμετωπίσει η Τουρκία, η επιτήδεια ουδετερότητα τής οποίας όφειλε μα διδάξει τους δικούς μας καταστροφικούς και εθελόδουλους και ατζαμήδες. Υπάρχει λογική στο να καταβάλεις κάθε προσπάθεια να φανείς βασιλικότερος τού βασιλέως, όπως κάνει τώρα ο Μητσοτάκης, χωρίς να έχει την παραμικρή ελπίδα/προοπτική διαφορετικής αντιμετωπίσεώς του έναντι τής Τουρκίας; Τι κερδίζει η Ελλάδα απ’ αυτό; Τίποτε απολύτως. Μόνον οικονομική ζημία θα υποστεί από την λυσσαλέα αυτή καταστροφή των σχέσεών μας με την Ρωσσία. Το είδαμε και το 2014.

      “Η Ελλάς και η Κύπρος πιέζονται από τις ΗΠΑ -κα Νούλαντ-αλλά με τις σημερινές κυβερνήσεις τους δεν υποχωρούν…”

      Τρίχες κατσαρές. Ο Πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου γράφει στο άρθρο του Ουκρανία και Ελληνοτουρκικά: “Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Νούλαντ δεν άφησε καμιά αμφιβολία για το τι βλέπει ως «λύση» του Κυπριακού. Αναγνώριση του ψευδοκράτους και δύο ισότιμα κράτη. Το δυστύχημα είναι το γεγονός ότι ο Αγγλο-Αμερικανικός παράγων κατόρθωσε να φέρει στην εξουσία στην Κύπρο τους προδρόμους της προετοιμαζόμενης δήθεν «λύσεως»”. Όλα τ’ άλλα είναι φλυαρίες, ευχολόγια και αερολογίες.

  5. Εν κάτι έπρεπε να ξεχάσουν τα εκατομμύρια των φίλων του ΑΝΔΡΕΟΠΑΣΟΚ ήταν οι καιροσκοπισμοί και η ματαιοδοξία του Ανδρέα από το 1982-1984 εις βάρος της ΕΟΚ ,από την οποίαν -είχε υποσχεθεί στις εκλογές του 1981-ότι θα μας έβγαζε με δημοψήφισμα, γιατί και η περίπτωση του ΑνδρεοΠασόκ και η περίπτωση του ΤσιπροΣύριζα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, πως ένα κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να είναι ευρωσκεπτικιστικό.
    Χρησιμοποίησαν και τα δύο αυτά κόμματα (ακολουθούν και άλλα) τον ευρωσκεπτικισμό όταν ήταν στην αντιπολίτευση ως συσπειρωτικό εργαλείο για την προσέλκυση ψηφοφόρων, τους οποίους όλοι εμείς οι άλλοι τους οικτίρουμε τουλάχιστον για την ευπιστία τους ,
    ΚΑΙ για να θυμηθούμε το 1982 -όταν ο Ανδρέας έπαυσε στον αέρα τον υφυπουργό Εξωτερικών Ασημάκη Φωτήλα ,που είχε αποδεχθεί το κείμενο της ΕΟΚ για τις κυρώσεις εναντίον του στρατηγού Γιαρουζέλσκι ,ο οποίος ως πρωθυπουργός κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία και ήταν ο πρώτος Δυτικός που τον επισκέφθηκε στην Βαρσοβία ,αλλά παρέμεινε αντιχουντικός για το ελληνικό ”χαχολιστάν”- ΚΑΙ
    το 1983 ,όταν δικαιολόγησε την κατάρριψη του Κορεατικού τζάμπο με 269 νεκρούς από Ρωσικό MIG .
    Ε ..αφού δεν υποχωρούν Ελλάς και Κύπρος τι να κάνουμε;;;.
    Να πιστέψουμε τον ”προφήτη” κ. Νεάρχου και τους εύπιστους πιστούς του;;;.

    • Τι ακριβώς θέλεις να πεις μ’ όλες αυτές τις άσχετες φλυαρίας, μόνον εσύ ξέρεις. Εγώ έδωσα απάντηση σε ένα ερώτημά σου κι εσύ, αντί να ανταπαντήσεις, αν βεβαίως έχεις κάτι να πεις, επιδίδεσαι σε απίστευτες φλυαρίες. Δεν μπορείς να κάνεις συζήτηση, διότι ίσως δεν καταλαβαίνεις την ουσία, ή, το πιθανότερο, θέλεις πάντα να πείσεις για την “άποψή σου” (sic).

  6. Τι την θέλατε εκείνη την μίαν και μόνη φορά της ΑΝΤΙ-ΕΟΚ πολιτικής του Ανδρέα το 1982, που έδωσε την αφορμή για να ”τα ακούσετε” μαζί με όσους κραύγαζαν ”Ανδρέα ελπίδα μας…”;;;.
    Η άποψή μου είναι ιστορικώς καταγεγραμμένη. Καλή συνέχεια.

    • Αν δεν καταλαβαίνεις, που δεν καταλαβαίνεις(*), γιατί συνεχίζεις; Η φορά “εκείνη” είναι ένα γεγονός. Τα υπόλοιπα που έγραψες είναι απλώς άσχετες φλυαρίες, που μού είναι εντελώς αδιάφορες.

      (*) Αν καταλάβαινες έστω και λίγο, θα καταλάβαινες ότι δεν ήταν “ΑΝΤΙ-ΕΟΚ” (sic) συμπεριφορά, αλλά πατριωτική. Έχεις τόσο φορτίο ραγιαδισμού, φοράς τέτοιες κομματικές παρωπίδες, που σού είναι αδύνατον να σκεφτείς ελληνικά.

  7. Αν , οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ και του Σύριζα ,-με τις πατριωτικές στάσεις των κομμάτων τους εναντίον της ΕΟΚ και της Ε.Ε- ,δεν ενοχλούνται που στη συνέχεια οι Αρχηγοί τους πήγαν ΙΚΕΤΕΣ στην ΕΟΚ και την Ε.Ε – είναι ένα από τα από τα παράξενα τους .
    Οι άλλοι θέλουν συνέπεια λόγων και έργων και δεν ”δουλεύονται” και συνεχώς μάλιστα.
    Ας μην αλλάξουν ,αλλά ας δέχονται την ”παραξενιά” τους .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα