Τρίτη θέση η Δεξιά του Ν.Φάρατζ στη Βρετανία με κόμμα που πήρε 17% σε 20 μέρες! – Κυρίαρχος το Εργατικό κόμμα με 39%

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κατατροπώθηκε ο ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ

Οι Εργατικοί στη Βρετανία κατήγαγαν άνετη νίκη με 39% αλλά ο Βρετανός πολιτικός Ν.Φάρατζ κατάφερε μέσα σε μόλις 20 ημέρες προεκλογικού αγώνα να φτιάξει κόμμα και να λάβει 17% των ψήφων με έναν καθαρά δεξιό λόγο. Πραγματικά, η επιτυχία του είναι αδιανόητη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα ποσοστά των Συντηρητικών ειναι μόλις 21%.

Αθροιστικά το νεοσύστατο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, οι Συντηρητικοί και κάποια άλλα δεξιά κόμματα συγκέντρωσαν μεγαλύτερη πλειοψηφία, ωστόσο οι Εργατικοί και ο ηγέτης του, Κιρ Στάρμερ, λόγω του εκλογικού συστήματος κατέλαβαν την πρώτη θέση, καθώς τα δεξιά κόμματα δεν κατάφεραν να αγγίξουν τον μαγικό αριθμό «4».

Δυστυχώς λόγω του εκλογικού συστήματος, εάν ένα κόμμα δεν κερδίσει την εκλογική περιφέρεια εξ΄ολοκλήρου, δεν εκλέγει βουλευτές εκεί, οπότε το κόμμα του Φάρατζ κατά πάσα πιθανότητα οδεύει προς την εκλογή βουλευτών με 2 μόλις έδρες, με το ερώτημα του αν θα μπει ο ίδιος ο Φάρατζ στο κοινοβούλιο να παραμένει.

Οι Συντηρητικοί θα είναι δεύτερο κόμμα με ποσοστό της τάξης του 21% και 102 με 126 έδρες.

Αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες η πρόβλεψη αυτή θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη των Εργατικών, πιο μεγάλη ακόμα και από αυτή που πέτυχε ο Tony Blair το 1997.

Την ίδια στιγμή, οι Συντηρητικοί πρόκειται να υποστούν μια άνευ προηγουμένου συντριβή, καθώς δεν αποκλείεται να λάβουν… ακόμα και τον μικρότερο αριθμό εδρών από την ίδρυση του κόμματος… το 1834.

Οι Τόρις, οι οποίοι παρέμειναν στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια, ουδέποτε στο παρελθόν απειλούνταν με μία τέτοια εκλογική συντριβή.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι Εργατικοί, έχουν πετύχει πολύ λιγότερες εκλογικές νίκες έναντι των Συντηρητικών, οι οποίοι παραδοσιακά κατευθύνουν τις τύχες της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων που επεξεργάστηκε το BBC, οι Εργατικοί θα καταγράψουν μια σαρωτική νίκη ενώ το Reform του N. Farage απειλεί τους Τόρις αφού εμφανίζεται να παίρνει 17%, δηλαδή βρίσκεται μόλις τέσσερις μονάδες πίσω τους.

Ωστόσο και λόγω του εκλογικού συστήματος που αφορά 650 μονοεδρικές περιφέρειες, οι Συντηρητικοί φέρεται ότι τελικά θα εκλέξουν από 102 έως 126 βουλευτές (αν και μετρήσεις έκαναν λόγο ακόμα και για μόλις 64 έδρες) και το Reform UK δύο με τρεις βουλευτές (υπάρχουν μετρήσεις που κάνουν λόγο και για 7 έδρες)!

Οι Συντηρητικοί φαίνεται να χάνουν ψήφους που πάνε από τη μια στο δεξιό κόμμα Reform UK του Nigel Farage και από την άλλη στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες,

Όλες οι δημοσκοπήσεις — εδώ και πολύ καιρό — έδιναν ξεκάθαρο και σταθερό προβάδισμα έως και 20 μονάδων στους Εργατικούς του Keir Starmer, οπότε το αποτέλεσμα θα καθορίσει το μέγεθος της ήττας των Συντηρητικών, την οποία οι ίδιοι θέλουν να περιορίσουν.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 στην Ελλάδα), όταν και αναμένεται το πρώτο exit poll που έχουν παραγγείλει από κοινού τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και Sky News.

Αιτία της πτώσης Συντηρητικών

Η αύξηση του κόστους ζωής, η παράνομη μετανάστευση, η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η άνοδος της εγκληματικότητας κ.α. είναι ζητήματα για τα οποία οι πολίτες κατηγορούν τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών.

Στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους θα κριθεί και στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητήματα στα οποία έχει αποτύχει παταγωδώς όπως έκαναν και οι συντηρητικοί στην Βρετανία.

Είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση του κόσμου που το κόμμα των Τόρις τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας δεν αγωνιζόταν να διατηρηθεί στην εξουσία, αλλά για να κρατηθεί στη δεύτερη θέση.

Αρκετοί υποψήφιοι των Συντηρητικών αντί να παρουσιάζουν τις θέσεις τους, υπογράμμιζαν τους κινδύνους που εγκυμονεί το ενδεχόμενο «οι Εργατικοί να κερδίσουν με τεράστια αυτοδυναμία».

Ολική καταστροφή των Συντηρητικών και μια τεράστια εκλογική νίκη των Εργατικών δείχνουν οι τελευταίες μεγάλες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μ. Βρετανία λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οι Εργατικοί φαίνεται να διασφαλίζουν από 430 έως 444 έδρες, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ιστορία τους.

Αντιθέτως, οι Συντηρητικοί του Rishi Sunak πρόκειται να υποστούν μια ταπεινωτική ήττα, μια ολική καταστροφή.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του MRP του YouGov προβλέπει ότι οι Εργατικοί του Keir Starmer θα κερδίσουν 431 έδρες, αυξημένες κατά 229 από το 2019, με τους Τόρις να έχουν 102, μειωμένες κατά 263 έδρες από τις τελευταίες εκλογές.

Αυτοί οι αριθμοί δίνουν στους Εργατικούς πλειοψηφία 212 εδρών, τη μεγαλύτερη που έχει απολαύσει ποτέ το κόμμα.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Ed Davey φέρεται να κερδίζουν 72 έδρες (+61 έδρες), ενώ η δεξιά Reform UK του Nigel Farage φέρεται να λαμβάνει 3 έδρες.

Δημοσκόπηση του More in Common που κυκλοφόρησε χθες Τετάρτη 3/7 προέβλεψε πλειοψηφία 210 εδρών για τους Εργατικούς, δείχνοντας ότι το κόμμα είχε 430 έδρες, 228 αυξημένες από τις τελευταίες εκλογές, με τους Τόρις να περιορίζονται σε 126 (- 239 έδρες).

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διατηρούνται τρίτο κόμμα με 52 έδρες (+ 41 έδρες), το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ακολουθεί με 16 έδρες (-32 έδρες) και έπεται το Reform UK με 2 έδρες.

Μια τρίτη δημοσκόπηση, από τη Focaldata που δημοσιεύθηκε επίσης χθες Τετάρτη προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία για τους Εργατικούς, οι οποίοι φέρονται να λαμβάνουν 444 έδρες έναντι 108 των Τόρις (διαφορά 238 εδρών).

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι στην τρίτη θέση με 57 έδρες, με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας να κατέχει μόλις 15 από τις 57 έδρες της Σκωτίας.

Όσον αφορά το Reform του Farage αυτή λαμβάνει 2 έδρες.

Απώλεια ψήφων

Σήμερα, για πρώτη φορά από το 2005 και μετά, η δημοφιλής εφημερίδα Sun με πρωτοσέλιδο τίτλο «Είναι ώρα για αλλαγή» στηρίζει τους Εργατικούς.

Είχαν προηγηθεί οι εφημερίδες Sunday Times και Financial Times.

Ήδη υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών παραδέχονται ότι οι Εργατικοί θα σημειώσουν «σαρωτική νίκη» ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o Rishi Sunak φέρεται να έχει πει σε στενούς του φίλους και συνεργάτες ότι φοβάται πως μπορεί να χάσει την έδρα του.

Αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που εν ενεργεία πρωθυπουργός δεν επανεκλέγεται βουλευτής.

https://www.pronews.gr/kosmos/triti-thesi-i-deksia-tou-n-faratz-sti-vretania-me-komma-pou-pire-17-se-20-meres-kyriarxos-to-ergatiko-komma-me-39/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα