Το τουρκικό ελικοπτεροφόρο «TCG Anadolu» αναχώρησε από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την Πέμπτη για το Ιόνιο Πέλαγος, όπου θα ενταχθεί στο πολεμικό πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «ITS Cavour» και τους συνοδούς του στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ, «Neptune Strike 24-2».

Η άσκηση θα λάβει χώρα κοντά στο νησί Σαζάν (Σάσων) ανοικτά των αλβανικών ακτών και σε απόσταση 14 μιλίων.

Η μεγάλη αεροναυτική και ναυτική άσκηση της Συμμαχίας πραγματοποιείται ταυτόχρονα στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα, με την παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Harry Truman, το οποίο θα είναι η ναυαρχίδα της ομάδας Fire που θα αναπτυχθεί στο Ευρώπη.

Το ιταλικό αεροπλανοφόρο «Cavour» μαζί με το τουρκικό «Anadolu» θα έχουν σχετικό ρόλο στη Μεσόγειο, ενώ το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ θα κατευθύνει τις ναυτικές δυνάμεις από το πλοίο διοίκησης και ελέγχου USS «Mount Whitney».

Το Mediterranean Strike Group περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων USS Wasp καθώς και το Amphibious Assault Ship USS Oak Hill, που θα μεταφέρει αμφίβιες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της άσκησης, το «Anadolu» θα λειτουργεί και ως αποβατική μονάδα πολλαπλών χρήσεων, αφού εκτός από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα drones Bayraktar, μεταφέρει και ένα τάγμα πεζοναυτών.

Εν τω μεταξύ, μέρος της ίδιας αποστολής θα είναι και το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας, με τη φρεγάτα «HS AEGEAN », ενώ στην άσκηση θα συμμετάσχουν και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Πιθανότατα θα είναι F-16 από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο που θα ενταχθούν στην άσκηση.

Ωστόσο, ενδιαφέρουσα παράμετρος της άσκησης θα είναι το σενάριο επίθεσης μαχητικών FSH με στόχο τη ναυτική αρμάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και το τουρκικό αεροπλανοφόρο «Anadolu».

Είναι η δεύτερη φορά το 2024 που το τουρκικό πλοίο αναχωρεί για το Ιόνιο, αφού τον περασμένο Απρίλιο συμμετείχε στην άσκηση «Neptune Strike 24.1», μαζί με τη φρεγάτα TCG «Salih Reis» και την κορβέτα TCG «Byuykada».

Με την παρουσία του «Anadolu» σε συμμαχικές ασκήσεις και κοινές ασκήσεις, η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στο ΝΑΤΟ και να στείλει το μήνυμα ότι είναι η ισχυρότερη ναυτική δύναμη στην περιοχή σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Η κατασκευή αυτού του αεροπλανοφόρου έδειξε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να επεκτείνει τη ναυτική της παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το τουρκικό ναυτικό θα εμπλουτιστεί και με τα πρώτα  υποβρύχια 214 της κλάσης «Πίρι Ρέις», τα οποία αντιστοιχούν σε χωρητικότητα με το ελληνικό της τάξης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Τον περασμένο Μάιο, το «TCG Anadolu» συμμετείχε στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Τουρκίας «Deniz Kurdu», που πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το TCG «Anadolu» είναι η ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου και η Άγκυρα το διαφημίζει συνεχώς. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει συνολικά 12 μεσαίου μεγέθους ελικόπτερα στα υπόστεγά του. Επιπλέον, μπορεί να φορτωθεί με ελαφρά οχήματα καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και να συμμετάσχει σε αμφίβιες επιχειρήσεις.

Το “TCG Anadolu” μπορεί επίσης να μεταφέρει έως και 46 άρματα μάχης Leopard Ως αμφίβιο σκάφος πολλαπλών χρήσεων, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα πλήρως εξοπλισμένο Amphibious Batalion, το οποίο στο “Neptune Strike 24” θα αποτελείται από πεζοναύτες .

A2News

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ