Με τη δυναμική Αναστασιάδη
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, Πινδάρου και Προεδρικό, διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία πως αυτή την στιγμή ουδόλως ασχολούνται με τις Προεδρικές και ότι όλη ενέργεια διαχέεται στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, ήταν που κινήθηκαν και σχετικές πρόσφατες απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ερωτήματα που του υποβλήθηκαν στο πλαίσιο συνεντεύξεων που παραχώρησε, ως προς το κατά πόσο θα είναι ξανά υποψήφιος σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού. Εύλογα, Προεδρικό και Πινδάρου θέλουν να εμφανίζουν την προεδρολογία που αναπτύσσεται ως πρόωρη, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί πως με αυτή ασχολούνται μόνο όλοι όσοι εναντιώνονται προς την εν’ εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό. Ωστόσο, Προεδρικό και Πινδάρου, δεν ζουν σε άλλο πλανήτη-όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά-, και συνεπώς ο σχεδιασμός για την προεκλογική περίοδο που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αρχίσει σε μερικούς μήνες και επίσημα, αρχίζει να καταστρώνεται.
Σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει ανανέωση της θητείας του, έστω και αν ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δεδομένο πως θα επιχειρηθεί με «καθαρή» βάση μόνο με τις δυνάμεις του ΔΗΣΥ. Αντιλαμβάνονται και αποδέχονται δηλαδή, την ιδέα ότι οι πιθανότητες σύναψης κομματικών συνεργασιών-τουλάχιστον στον πρώτο γύρο- είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες, και συνεπώς το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να δώσει τη μάχη χωρίς να επενδύει στα όποια… ξένα δεκανίκια. Ακόμη και έτσι όμως, και συνυπολογιζόμενης της προσωπικής δυναμικής του Νίκου Αναστασιάδη, εκτιμούν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι απλώς είναι σε θέση να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και να κερδίσει τις εκλογές. «Ο δεύτερος γύρος είναι μια εντελώς ξεχωριστή εκλογική διαδικασία και όπως γνωρίζετε πολύ καλά, πολλές φορές είδαμε να ανατρέπονται καταστάσεις που θα θεωρούνταν δεδομένες, να αλλάζουν οι ισορροπίες. Συνεπώς, αν ο Νίκος περάσει στην δεύτερη Κυριακή, να μην σας προκαλέσει καμία έκπληξη πιθανή επανεκλογή του», υποδεικνύει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, υψηλόβαθμός αξιωματούχος του ΔΗΣΥ. Επισημαίνοντας παράλληλα πως η μείωση των ποσοστών του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα αποτυπωθεί και στις Προεδρικές. «Μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό, τα διακυβεύματα είναι άλλα, και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως πολλοί από τους Συναγερμικούς που μας γύρισαν την πλάτη στις Βουλευτικές, σε μια ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα Αναστασιάδη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αντιδράσουν διαφορετικά», υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η επαναπροσέγγιση καλά κρατεί
Και ενώ στον ΔΗΣΥ με τα δεδομένα ως έχουν γνωρίζουν πολύ καλά ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα υποστηρίξουν στις προεδρικές εκλογές, στο ΑΚΕΛ έχουν εισέλθει δειλά-δειλά στη διαδικασία αναζήτησής του. Μια αναζήτηση, που το όνομα το οποίο βγάζει με μακρά διαφορά από οποιοδήποτε άλλο την παρούσα χρονική στιγμή, είναι ασφαλώς αυτό του πρώην ΑΚΕΛικού και νυν προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα. Οι δύο πλευρές, τουλάχιστον σε ηγετικό επίπεδο, έχουν στήσει προ πολλού γέφυρες και η επαναπροσέγγιση τους γίνεται ποικιλοτρόπως ολοένα και πιο πυκνή. Ο Γιώργος Λιλλήκας, φροντίζει με κάθε ευκαιρία ν’ αποστασιοποιείται από τον ενδιάμεσο χώρο και να εκφράζει(σ.σ. ακόμα και η λεκτική διατύπωση έχει την αξία της) την κριτική του για το Κυπριακό σε σαφώς πιο ήπιους τόνους απ’ ότι οι υπόλοιποι ηγέτες των κόμματων του ενδιάμεσου, την ίδια ώρα που η ηγεσία του ΑΚΕΛ δείχνει έτοιμη ν’ αξιοποιήσει κάθε συμπεριφορά του κ. Λιλλήκα καθιστά ή θα καθιστά μια πιθανή προσπάθειά της να τον «περάσει» ως στις τάξεις των ΑΚΕΛικών ως τον….εκλεκτό της. Βεβαίως, καμία εκ των δύο πλευρών δεν παραγνωρίζει και ούτε υποτιμά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στο κόμμα του ίδιου του Γιώργου Λιλλήκα σε μια τέτοια συνεργασία. «Δεν είναι μόνο η διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούμε να βρούμε την χρυσή τομή, αλλά είναι και οι γνωστές αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν για τα όσα έγιναν στο παρελθόν με τον Γιώργο», σημειώνει μιλώντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE στέλεχος του ΑΚΕΛ. Ενώ στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών, επισημαίνει: « Μα δεν είναι κρυφό πως υπάρχουν στελέχη του Κινήματός, που κάθε άλλο παρά με θετικό μάτι θα έβλεπαν να συνεργαζόμασταν με τον… οδοστρωτήρα, έστω και με τον Γιώργο ως υποψήφιο». «Αμφιβάλει κανείς πως σε μια τέτοια περίπτωση το ΑΚΕΛ δεν θα προσπαθήσει να επιβάλει τους δικούς του κανόνες και όρους σε όλα τα επίπεδα», διερωτάται.
Στην εξίσωση ο Κατσουρίδης
Σε όλες αυτές τις σκέψεις και προβληματισμούς, στο ΑΚΕΛ έχουν να σκέφτονται ακόμα κάτι σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς τους για τις Προεδρικές. Τι θα γίνει και πόσες παράπλευρες απώλειες είναι δυνατό να υπάρξουν, αν και εφόσον το φημολογούμενο ενδιαφέρον του πάλαι πότε ισχυρού άντρα του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη μετουσιωθεί σε υποβολή υποψηφιότητας ανεξαρτήτως κομματικών αποφάσεων. «Περίπτωση να είναι ο κ. Κατσουρίδης ο υποψήφιος με τον οποίο θα πορευθεί το κόμμα στις Προεδρικές δεν υπάρχουν», ξεκαθαρίζει κομματική πηγή, στην οποία θέσαμε το εξής ερώτημα: Κατά πόσο η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επανεξέταση της ποινής επ’ αόριστο αποβολής την οποία εκτίει ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, σχετίζεται με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Κατά πόσο δηλαδή, η ηγεσία του κόμματος θα ήθελε τον κ. Κατσουρίδη, είτε εντός ΑΚΕΛ είτε σίγουρα όχι εκτός, προκειμένου να τον κρατά κάποιο τρόπο δεσμευμένο για πιθανές κινήσεις του. Ξεκάθαρη απάντηση επί του προκειμένου δεν πήραμε. Αποκρυπτογραφώντας ωστόσο πίσω από τις λέξεις, δεν θα ήταν αυθαίρετο να λεχθεί πως στην Εζεκίας Παπαϊωάννου σταθμίζουν απ’ όλες τις απόψεις τον παράγοντα Κατσουρίδης και πως η επανεξέταση της ποινής του ενδεχομένως και να είναι πια άμεσα συνυφασμένη με τους σχεδιασμούς ενόψει Προεδρικών.
Ο Νικόλας στον ενδιάμεσο
Στον ενδιάμεσο χώρο, τουλάχιστον όσον αφορά τους δύο βασικούς παίχτες-ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ-, όλα δείχνουν να έχουν πάρει το δρόμο τους. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με τις ευλογίες του Μαρίνου Σιζόπουλου, εμφανίζεται σαν έτοιμος από καιρό να ηγηθεί της προσπάθειας ανάκτησης της εξουσίας, αλλά και της χρονολογούμενης προσπάθειας δημιουργίας ενός ισχυρού τρίτου πόλου στο κομματικό στερέωμα της χωράς(σ.σ. όχι κατ’ ανάγκη συνένωσης), απογαλακτισμένου κατά το δυνατό περισσότερο από τους δύο παραδοσιακούς πόλους, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.
Στην εξίσωση του ενδιάμεσου χώρου τον δικό τους ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν βεβαίως το Κίνημα Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεναργασία Πολιτών του Γιώργου Περδική, με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης, το όνομα της οποίας έπαιξε για μακρύ χρονικό διάστημα ως εν δυνάμει υποψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να πρέπει εκ των πραγμάτων ν’ αποποιηθεί των όποιων προσωπικών φιλοδοξιών της, αν θέλει να καταστεί μέρος του οράματος Νικόλα-Σιζόπουλου για έναν ισχυρό ενδιάμεσο χώρο με προοπτική εξουσίας.