Το τελευταίο επεισόδιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ

- Advertisement -
REUTERS, AFP
to-teleytaio-epeisodio-stis-sxeseis-hpa-israhl-thumb-large

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρουσίασε στην ομιλία του τη συνολική προσέγγιση της απερχόμενης διοίκησης για το Παλαιστινιακό.

Η ομιλία που έδωσε την Τετάρτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και η απάντηση που πήρε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποτέλεσαν το τελευταίο κεφάλαιο μιας δύσκολης περιόδου στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις, η οποία χαρακτήρισε ολόκληρο το διάστημα της προεδρίας Ομπάμα, κυρίως λόγω των διαφορών των δύο πλευρών αναφορικά με την ισραηλινή επέκταση των εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Ο εποικισμός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της τελευταίας ρήξης, η οποία ξεκίνησε με την ιστορική στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ στην τελευταία ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιλέγοντας να απόσχουν, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόφαση καταδίκης επέκτασης των εποικισμών, και όχι να ασκήσουν βέτο και να προστατεύσουν τον παραδοσιακό σύμμαχό τους. Η πρωτοφανής απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε ευθέως την Ουάσιγκτον για την έκβαση της ψηφοφορίας, οδηγώντας τη διοίκηση Ομπάμα να πάρει επισήμως θέση για το ζήτημα.

Ακολούθως, με ένα λόγο διάρκειας 70 λεπτών, ο Κέρι παρουσίασε τη συνολική προσέγγιση της απερχόμενης αμερικανικής διοίκησης για το Παλαιστινιακό, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ «δεν θα έρθει ποτέ σε πραγματική ειρήνη» με τον αραβικό κόσμο, εφόσον συνεχίζει να απορρίπτει πλήρως την προοπτική ενός ελεύθερου παλαιστινιακού κράτους και να επιδιώκει την επέκταση του εποικισμού στα εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης. «Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας ανά τα χρόνια, η λύση των δύο κρατών διατρέχει σήμερα σοβαρό κίνδυνο», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τζον Κέρι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα «όταν βλέπουν την ελπίδα της ειρήνης να φεύγει».

Αντίδραση Νετανιάχου

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως, με τον Νετανιάχου να χαρακτηρίζει την ομιλία προκατειλημμένη κατά του Ισραήλ, λόγω της επικέντρωσής της στο ζήτημα του εποικισμού και της αγνόησης του θέματος της παλαιστινιακής βίας, και να τονίζει επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει ανάγκη τις νουθεσίες ξένων ηγετών για τη σημασία της ειρήνης.

Μολαταύτα, η διοίκηση Ομπάμα βρίσκεται στο καταληκτικό της στάδιο και η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένει πλέον με ανυπομονησία την έλευση του Τραμπ, η οποία πρόκειται να φέρει νέα δεδομένα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, καθότι ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί πως θα κρατήσει ευνοϊκότερη στάση απέναντι στη μεσανατολιτική χώρα.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα