ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Από τον νεοοθωμανισμό στον Σύγχρονο Παντουρανισμό

- Advertisement -

 

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Το «Όραμα του 2023» της Κυβέρνησης ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την πρώτη δεκαετία του              21ου αιώνα, αφορούσε ένα εθνικό πρόγραμμα ίδρυσης μιας «Νέας Τουρκίας» με χρονικό σημείο ολοκλήρωσης το έτος 2023, όμως το νέο φιλόδοξο «Σχέδιο του Αιώνα της Τουρκίας», αφορά την ένωση όλων των τουρκικών Κρατών και αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές τομές στην Υψηλή Στρατηγική αλλά και στον ευρύτερο προσανατολισμό της Άγκυρας, αφού πλέον η Τουρκία δεν θα έχει το βλέμμα στραμμένο προς την Ευρασία αλλά θα αποτελεί η ίδια το κέντρο της.

Το νέο Σχέδιο του Ερντογάν καθιστά την Τουρκία κυρίαρχη δύναμη στην Ευρασία ως ηγέτιδα του τουρκικού κόσμου, εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει αλλαγές στους υφιστάμενους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Ήδη είναι σε εξέλιξη, αθόρυβες διεργασίες δημιουργίας θεσμών και δομών με σκοπό την ίδρυση μιας ουσιαστικής «Ένωσης Τουρκικών Κρατών», με κέντρο την Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή υφίσταται ο διακυβερνητικός  «Οργανισμός Τουρκικών Κρατών», με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν). Η Ουγγαρία συμμετέχει ως χώρα παρατηρητής ενώ στην τελευταία διάσκεψη (11 Νοεμβρίου 2022) ανακοινώθηκε η εισδοχή και του ψευδοκράτους σε καθεστώς παρατηρητή.

Την 28 Οκτωβρίου 2022, ο Τούρκος Πρόεδρος, παρουσίασε σε μία πολύ λαμπρή εκδήλωση του Κόμματός του στην Άγκυρα, το Σχέδιο για τον «Αιώνα της Τουρκίας». Ο ίδιος μεταξύ των άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: θέλουμε να κάνουμε μια δυναμική εκκίνηση στο νέο αιώνα της δημοκρατίας μας μέσω του Αιώνα του Τουρκικού Οράματος. Οι ίδιοι οι Τούρκοι θα υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το όραμα.

Η ανάγνωση του νέου Οράματος του Ερντογάν φαίνεται ότι διαβάστηκε από πολλούς αναλυτές με «ταπεινό τρόπο», αφού ο βαθύτερος αντικειμενικός σκοπός του Τούρκου Προέδρου είναι πιο φιλόδοξος από όσο φαίνεται, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός, οικονομικός, στρατιωτικός και πολιτιστικός οργανισμός των τουρκικών χωρών με επικεφαλής χώρα την Τουρκία, ως αντίβαρο σε κάθε άλλη οικονομική ένωση, πολιτικό και στρατιωτικό οργανισμό. Οι λεπτομέρειες του «Σχεδίου του Αιώνα της Τουρκίας», φαίνεται ότι τηρούνται ως μυστικό και δεν αποκαλύπτονται, καθώς θεωρείται δεδομένη η αντίδραση της Ρωσίας, ειδικά την περίοδο αυτή όπου η Άγκυρα εκβιάζει έμμεσα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των σχέσεών της με τη Μόσχα για την ικανοποίηση εθνικών της στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι μία πρώτη αντίδραση της Ρωσίας μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ν. Πεσκόφ, έγινε στις 17 Νοεμβρίου 2021, όταν ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντ. Μπαχτσελί, χάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν έναν χάρτη με ενωμένο τον παγκόσμιο τουρκικό Κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας και μέρος των Βαλκανίων, τμήμα του Ιράν, περιφέρειες της Ρωσίας, τη δυτική Μογγολία και την περιοχή των Ουιγούρων στην Κίνα.

Από την πλευρά της η Κίνα φαίνεται ενοχλημένη λόγω του θέματος των τουρκογενών Ουϊγούρων, αλλά και για οικονομικο-πολιτικούς λόγους, καθώς ο «Δρόμος του Μεταξιού» θα τύχει εκμετάλλευσης από την τουρκική Ένωση. Αντιδράσεις αναμένονται και από το Ιράν, καθώς απειλείται η ενότητα της χώρας και μειώνεται ο ρόλος του στην περιοχή.

Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό

Το έτος 2025 θα ανακοινωθεί η Ένωση των Τουρκικών Κρατών. Προβλέπεται πολιτική ένωση ενώ η οικονομική θα έχει κέντρο την Τουρκία η οποία λόγω θέσης θα αποτελεί και μεγάλο ενεργειακό και εμπορικό κόμβο. Επίσης προβλέπεται η ίδρυση κοινού Στρατού (Στρατός Τουράν) με Κέντρο το Μπακού και κύριο Στρατηγείο στην Άγκυρα. Ήδη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία κοινού τουρκικού αλφάβητου και γλώσσας. Στην ένωση μπορεί να συμπεριληφθούν και βαλκανικά κράτη, όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Συμπεράσματα:

Ο Τούρκος Πρόεδρος με την εκπνοή του χρόνου ολοκλήρωσης του «Οράματος 2023», όρισε ένα νέο Σχέδιο, αυτό του «Αιώνα της Τουρκίας», το οποίο θα ενώνει πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και μορφωτικά, όλο τον τουρκικό Κόσμο.

Το μοντέλο μιας «Νέας Τουρκίας» που θα αποτελούσε το πρότυπο του «πολιτικού – ήπιου» Ισλάμ με ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο εκμεταλλευόμενη το οθωμανικό της παρελθόν, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του Ζωτικού της Χώρου σε εφαρμογή του «Εθνικού Όρκου» (Mîsâk-ı Millî – 1920) και με την εφαρμογή του Οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης, τροποποιείται και επεκτείνεται πλέον σε μοντέλο μιας «Παντουρανικής Ένωσης»,  αποκαθηλώνοντας έτσι τον Κ. Ατατούρκ από το κάδρο της Ιστορίας ως πατέρας όλων των Τούρκων.

Η Τουρκία ασκώντας ηγετικό ρόλο στην Ένωση αυτή και χρησιμοποιώντας τη γεωγραφική της  θέση, θα καταστεί ενεργειακός και συγκοινωνιακός κόμβος – πύλη της Ασίας προς τη Δύση και εκμεταλλευόμενη τους πόρους των τουρκόφωνων κρατών της Ασίας. Πολιτικά δε, η ρήξη της Ρωσίας με τη Δύση και η αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ, ευνοούν προς το παρόν την Τουρκία στην εφαρμογή του στόχου αυτού,

Η Άγκυρα θα καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ, ότι μία «Παντουρκική Ένωση» λειτουργεί υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων, αφού θα είναι ανταγωνιστική της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα θα εμφανίζεται ως αναγκαία και στην Ε.Ε., αφού θα αποτελεί το κύριο κέντρο διέλευσης υδρογονανθράκων, φυσικού πλούτου και άλλων προϊόντων των τουρκικών χωρών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ελλάδα:

Η επιτυχία αυτού του Σχεδίου επηρεάζει την Ελλάδα, αφού η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί η ηγέτιδα δύναμη ενός συνασπισμού κρατών ο οποίος θα είναι πολύ απαραίτητος σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., με την Άγκυρα να διαθέτει μία μεγαλύτερη ευχέρεια επίτευξης των εθνικών της στόχων εις βάρος της Χώρας μας, εκμεταλλευόμενη την εξέχουσα θέση που θα κατέχει στο κέντρο της Ευρασίας – Τουρκικού Κόσμου και εκβιάζοντας ΗΠΑ και Ε.Ε.

Εάν η Άγκυρα διαθέτει τη στιγμή αυτή μία σχετική ελευθερία ελιγμών έναντι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ λόγω της σχέσης της με τη Μόσχα, η εφαρμογή του «Σχεδίου του Αιώνα» μέσω της «Παντουρκικής Ένωσης», θα της παρέχει μία πολύ μεγάλη ελευθερία εκπλήρωσης των στρατηγικών της στόχων αφού πλέον «θα βλέπει κατάματα» ΗΠΑ και Ε,Ε,, οργανισμούς οι οποίοι αποτελούν παράγοντες ασφάλειας για την Ελλάδα.

  • Δημοσιεύεται, παράλληλα, στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ καλή ανάλυση και η πρόβλεψη περί πολιτικής ένωσης το 2025 δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά.
    Το πέρα δώθε της Τουρκίας μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ρωσίας, Ιράν και Κίνας μοιάζει με βόλτα σε τεντωμένο σχοινί. Αν χαλάσει η ισορροπία είναι εύκολο να πέσει στον γκρεμό και να λήξει το όνειρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα