Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
Στις 4-6-2017 είχα σκιαγραφήσει στις Ανιχνεύσεις το σχέδιο νόμου, αναφορικά με την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας ή με την ηθικοποίηση της γαλλικής πολιτικής ζωής :
https://www.anixneuseis.gr/?p=168911.
Μια από τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου που συζητείται ήδη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, και πολύ γρήγορα θα ψηφιστεί, αναφέρεται στον αυστηρό οικονομικό έλεγχο, από αρμόδιους ελεγκτές της, των πραγματικών, κι όχι ενίοτε εικονικών, οδοιπορικών και λοιπών εξόδων των νέο-εκλεγέντων βουλευτών. Θα ελέγχονται δηλαδή οι δαπάνες τους για την επιλεξιμότητά τους ή όχι, με βάση τα σχετικά προσκομιζόμενα παραστατικά τους.
Αυτό το Μέτρο του νομοσχεδίου και απαντάει στον λαϊκό θυμό για τις σπατάλες («όλοι τους είναι σάπιοι οι πολιτικοί», λένε στο καφενείο πολλοί Γάλλοι) που πιθανόν κάνουν οι αιρετοί, αλλά και για τις οικονομίες που θα μπορούσε να επιφέρει προς όφελος του, για χρόνια, ελλειμματικού προϋπολογισμού. Ποιος νοήμων και ηθικός Γάλλος πολίτης δεν θα ήθελε την εφαρμογή αυτού του Μέτρου ; Το οποίο βέβαια, εξ ορισμού, και σε κάποια γραφειοκρατία ελέγχου των βουλευτών και γερουσιαστών θα οδηγήσει αλλά και σε κάποιες απορρίψεις δαπανών τους, με ενδεχόμενα γαργαλιστικά σχόλια στον τύπο και στα κοινωνικά δίκτυα, αν λάβουμε υπόψη μας την βρετανική εμπειρία που εφαρμόζει παρόμοιο σύστημα ελέγχου δαπανών.
Και από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Emmanuel Macron και την ερίτιμο σύζυγό του Brigitte.
Νέο-εκλεγέντες βουλευτές της αντιπολίτευσης, της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης, «εκνευρίζονται», γράφει στις 19-07-2017, η εφημερίδα Le journal du dimanche, «από την πιθανή χορήγηση ειδικού στάτους στην Brigitte Macron» στο προεδρικό Μέγαρο Elysée.
Τι είναι πάλι ετούτο θα με ρωτήσετε, γιατί εκνευρίζει τους βουλευτές και πώς το συσχετίζουν με τον εξονυχιστικό έλεγχο των δικών τους δαπανών ;
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Πρόκειται για μια προεκλογική υπόσχεση του Emmanuel Macron, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα. «Είναι απαραίτητο ότι το πρόσωπο που ζει μαζί σας να μπορεί να έχει ένα ρόλο, και να αναγνωρίζεται σε αυτόν τον ρόλο», δήλωνε ο Macron τον περασμένο Απρίλιο στην τηλεοπτική εκπομπή Elysée 2017 στο κανάλι TF1. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να καθορίσει, με δήλωσή του που θα δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο, το περίγραμμα αυτού του στάτους της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας για να μπει στο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του προεδρικού μεγάρου (κατά το αμερικανικό πρότυπο), να διαθέτει έναν ελάχιστο ειδικό προϋπολογισμό από τον οποίο να πληρώνονται οι μάξιμουμ 5 συνεργάτες της, αναφέρει η Le journal du dimanche.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι η Πρώτη Κυρία, που μέχρι και το 2015 ασκούσε το επάγγελμα της Φιλολόγου, ασχολείται ήδη στο Elysée, δίχως στάτους ακόμα, με τα αυτιστικά παιδιά και τον αυτισμό (βλέπε σχετική φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την πρόσφατη επίσκεψή τους στον Μακρόν), με το 4ο εθνικό πρόγραμμα για τον αυτισμό (και το πώς θα αποζημιώνονται οι γονείς τους για τα έξοδα θεραπείας τους), δέχεται κατά μέσο όρο 200 επιστολές την ημέρα, σχετικές με τα εν λόγω άτομα και ευρύτερα με τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τομέας με τον οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί η Πρώτη Κυρία.
Έρχονται λοιπόν οι «εκνευρισμένοι» βουλευτές τις αντιπολίτευσης και λένε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή : καλά εμάς μας αφαιρείτε τις διάφορες αποζημιώσεις που εισπράτταμε τα προηγούμενα χρόνια, μας απαγορεύετε την πρόσληψη στα Γραφεία μας συγγενικών μας προσώπων, και η Πρώτη Κυρία θα έχει ειδικό στάτους, ειδικό προϋπολογισμό και ειδικούς συνεργάτες ; Αυτό είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Η παράλληλη διασύνδεση των δύο αυτών καταστάσεων είναι αναμενόμενη και ας ομνύουν οι πάντες για την προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους. «Στην ιστορία των προεδρικών ζευγαριών, οι Πρώτες Κυρίες είχαν εθελοντικά πάντοτε δραστηριότητες», ξεφούρνισε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Luc Carvounas την περασμένη Τρίτη. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η σύζυγος του αρχηγού του κράτους θα έχει έναν προϋπολογισμό σε βάρος του δημοσίου. Μας λένε ότι πρέπει να προσλάβουν κάποιους ελεγκτές στην Εθνοσυνέλευση για να ελέγχουν όλα τα παραστατικά μας εξόδων, και θα διαθέσουμε έναν προϋπολογισμό στη σύζυγο του αρχηγού του κράτους, δεν συμφωνώ», πρόσθεσε. Ο Thierry Mariani, πρώην βουλευτής και κάθετα αντίθετος με την πολιτική του Macron, ενοχλείται λέγοντας : «είναι το επίσημο στάτους που υποσχέθηκε στην Πρώτη Κυρία, και ο προϋπολογισμός που θα της διατεθεί, ενώ το καθεστώς των βουλευτών έχει ξηλωθεί στην Εθνοσυνέλευση». Κατηγορεί μάλιστα τον Macron ότι εφαρμόζει το «Κάντε αυτό που λέω, όχι αυτό που κάνω».
Συμπερασματικά :
Καλώς ο Macron ξεκίνησε να νομοθετεί για να εφαρμόσει Μέτρα υπέρ της ανάκτησης της αξιοπιστίας της γαλλικής πολιτικής. Αυτό απαντάει στο λαϊκό αίτημα και θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, όταν μειωθούν κατά ένα τρίτο οι αιρετοί της χώρας του (βουλευτές, γερουσιαστές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι) αλλά και οι λειτουργικές τους δαπάνες. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς τις λειτουργικές δαπάνες της συζύγου του. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει στάτους με αποσπασμένους Συνεργάτες, δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι πληρώνονται ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό και να περνάει με τα ευρύτερα λειτουργικά έξοδα του προεδρικού μεγάρου. Αυτό συνιστά μια έξυπνη οικονομική διαχείριση που ορθώς ζήτησε από τους δημάρχους και τον παραιτηθέντα στρατηγό. Διαφορετικά θα δώσει τροφή στην αντιπολίτευση, στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, ενδεχομένως και στο εσωτερικό του κόμματός του. Ας μη ξεχνά ο Macron την πολιτική καταστροφή που έπαθε ο François Fillon και η παράταξή του πρόσφατα από την κ. Πηνελόπη. Κι ότι τον περιμένουν στη γωνία για να τον κατασπαράξουν, αφού τους διάλυσε σχεδόν όλους…